Tot en met 10 juni zijn in het Gemeentemuseum in Den Haag ongeveer veertig schilderijen van de Belgische kunstenaar Jean Brusselmans (1884 – 1953) te zien.

gemeentemuseum

La Tempête (De Storm), 1936 – Jean Brusselmans

Voor mij was Brusselmans een grote onbekende. Ik was eigenlijk in het museum voor de tentoonstelling van Max Liebermann (daar vertel ik een ander keertje wel over) maar ik werd verrast door Brusselmans. Heel mooi, bijzonder en puur werk.

Jean Brusselmans

Zelfportret met schildersezel (Autoportrait au chevalet) – Jean Brusselmans

De patronen van jean brusselmans

Brusselmans was een buitenstaander die niet meeging met de artistieke stromingen van zijn tijd en die, deels daarom, tijdens zijn leven noch succes noch rijkdom zou kennen.

Pas in de jaren 1940 kreeg hij voorzichtige erkenning, al bleef zijn werk bij het grote publiek relatief onbekend. In grote overzichtstentoonstellingen over de Belgische schilderkunst is Brusselmans lange tijd buiten de beschouwing gelaten. Met Jean Brusselmans – Mijn Vlaanderenland brengt het Gemeentemuseum voor het eerst sinds lange tijd een volwaardige tentoonstelling buiten de Belgische landsgrenzen.

brusselmans kunst

La Mansarde (the attic room I), 1938 – Jean Brusselmans

In zijn werk speelt Jean Brusselmans met patronen, motieven en met kleuren. Het valt al meteen op dat hij niet de meest gangbare kleuren gebruikt in zijn werk én veel dingen versimpelt. Daarnaast zit er weinig diepte in zijn schilderijen. Dit alles zorgt soms voor een wat kinderlijk effect. Dat is precies wat ik zo mooi vind aan zijn werk: het is niet perfect maar het is écht, de ‘echtheid’ druipt er vanaf – de kunstenaar achter de schilderijen is voelbaar.

expositie den haag

La Moisson (De oogst), 1934 – Jean Brusselmans

Naar het gemeentemuseum met kids

Het is ook een leuke tentoonstelling om met kinderen heen te gaan omdat de expositie overzichtelijk is en de schilderijen van Jean Brusselmans kunnen dienen als een soort van ‘Waar is Wally?’. Meerdere dingen komen terug in verschillende schilderijen zoals schelpen of Brusselman’s vrouw met steeds dezelfde jurk. Waar is de schelp?

museum met kids

Op zoek naar de schelpen van Jean Brusselmans

Na de tentoonstelling kun je met kids nog naar de wonderkamers beneden. Dat is voor kids altijd leuk. Ook valt het super te combineren met Museon en/of het Omniversum voor een familie uitje. Het is nog geen minuut lopen van het een naar de ander.

gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum is always a good idea!

den haag

Het Gemeentemuseum

Zelf ga ik geregeld naar het Gemeentemuseum en ik kies dan 1 of 2 tentoonstellingen. Meer vind ik teveel. De exposities zijn altijd heel veelzijdig. Op de site van het Gemeentemuseum kun je zien wat er op dit moment tentoongesteld wordt.

in het gemeentemuseum

Yours truly in het museum!

Ben jij wel eens in het Gemeentemuseum geweest?