In Frankrijk kwam ik al eens in een lavendelmuseum, een wijnmuseum, een poppenmuseum en een kurkentrekkermuseum. Laatst zag ik ook een kikkermuseum in Kroatië…Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is er wel een museum aan gewijd!

Ik moest mezelf wel inhouden om het bij 15 musea te houden, ik kan zo doorgaan tot de 100 want er zijn enorm veel kleine leuke musea op de wereld.

icelandic phallological museum, Reykjavik

Je bent er in een half uurtje doorheen maar toch is het de moeite om dit museum eens binnen te wandelen voor ’s werelds grootste penisverzameling wanneer je in Reykjavik bent. Je vindt er voornamelijk penissen van vissen en andere dieren op sterk water (93 diersoorten in totaal), enkele falluskunstwerken en welgeteld 1 menselijke penis.

Raarste musea

Meer info op de site van het museum.

Museum of Broken Relationships, Zagreb

Het museum van verbroken relaties toont objecten die te maken hebben met relaties die het niet gered hebben en, natuurlijk ook, de bijbehorende verhalen. Wat dat betreft is het een heel poëtisch museum, helemaal in de huidige trend van authenticiteit en storytelling. Mensen kunnen ook hun eigen objecten en verhalen opsturen om zo bij te dragen aan de collectie van het museum.

weirde musea

Foto door Mare Milin/museum of Broken Relationships

Het museum is bedacht door twee kunstenaars, Olinka Vištica en Dražen Grubišić, toen hun eigen relatie op de klippen liep. Het museum werd prompt heel succesvol en heeft inmiddels een permanente locatie in Zagreb en zelfs een dependance in Los Angeles.

Meer info op de site van het museum.

British Dental Museum​​, Londen

Gruwel jij van de tandarts? Dan zou ik met een grote boog om dit museum heen lopen. Het British Dental Museum heeft een kleine 25 000 objecten in de collectie die de ontwikkeling van de tandheelkunde over de jaren weergeven. Denk aan tandartsstoelen, gereedschap en…tanden…

bijzonder museum europa

Tandartsenkunst – Thomas Rowlandson (1756-1827)

Meer info op de site van het museum

Musée de la Magie, Parijs

Aan musea geen tekort in Parijs. Wij kennen Parijs door en door en toch blijven we musea ontdekken wanneer we daar zijn. Je had er een bijzonder poppenmuseum maar die is helaas een tijd geleden permanent gesloten na vele jaren. Het magie museum is ook de moeite waard, helemaal als je van goochelen e.d houdt maar ook als je er niet perse een liefhebber van bent is het een mooi museum op een wel hele bijzondere ondergrondse locatie.

museum europe

Het museum heeft meerdere prijzen gewonnen en geeft een heel volledig beeld op de geschiedenis van goochelaars en goocheltrucs. De bezichtiging eindigt met een kleine magische show van ongeveer 15 minuten.

Meer info op de site van het museum.

to do in Parijs

Ook in Parijs is de hele bijzondere en fotogenieke Musée des Arts Forains. Hier kun je prachtige objecten zien die te maken hebben met theater/optredens/shows uit de 19e en 20ste eeuw. Het is een heel levendig museum, je loopt met een gids mee en mag aan objecten komen en op objecten zitten e.d Een echte belevenis!

Meer info op de site van het museum.

Meer tips voor een weekendje Parijs vind je hier.

Leprosy Museum, Bergen

Er waren drie ziekenhuizen voor leprapatiënten in Bergen (Noorwegen) tussen 1850 en 1900. Bergen kende in die tijd een van de hoogste aantallen leprapatiënten van Europa. In de oudste van de drie, St. Jørgen, is nu een indrukwekkend museum gevestigd. Best heftig hoor. De laatste twee patiënten in dat ziekenhuis stierven in 1946 en toen sloot het ziekenhuis! Het is het best bewaarde lepra ziekenhuis van Europa.

museum europa

Meer info op de site van het museum (let op: het museum in in de winter gesloten)

Frietmuseum, Brugge

Het frietmuseum in Brugge is het enige frietmuseum ter wereld. Hier leer je alles over de geschienenis van de aardappel in het algemeen en de friet in het bijzonder.

In het derde gedeelte van het museum, in de kelderverdieping, kan men de friet proeven en tevens enkele typische Belgische vleesbereidingen, zoals balletjes en stoofvlees. Bovendien is het museum gevestigd in een heel mooi pand dus twee vliegen in één klap.

frietmuseum

Meer info op de site van het museum.

Nee, geen friet? Ben je meer van de chocolade? Dan kun je terecht in het chocolade museum in Brussel (klik hier).

Bestattungsmuseum, Wenen

En van de friet en chocolade gaan we naar uitvaarten en lijken 😉 In de centrale begraafplaats van Wenen is het uitvaartmuseum gevestigd. De geschiedenis van de begraafplaatsen van Wenen, feitjes over de uitvaartindustrie en tradities rondom de dood en Weense lijken passeren allemaal de revue in een behoorlijk grote ruimte (300m2). Het museum is modern, interactief en zit mooi en helder in elkaar dus als dit soort onderwerpen je aanspreken dan weet je wat je te doen staat.

uitvaartmuseum

Meer info op de site van het museum. En als je het dichterbij huis zoekt, dan heb je ook nog een Uitvaartmuseum in Amsterdam, klik hier voor de site.

Ben je in Wenen en heb je na het uitvaartmuseum zin om nog zo’n vrolijk museum te bezoeken? Dan kun je nog naar het museum van contraceptie en abortus.

Musée Miniature et Cinéma in Lyon

Dit is werkelijk een van de meest charmante musea van Frankrijk, eigenlijk zijn het zelfs twee musea in één. Een gedeelte is gericht op films, in het bijzonder op special effects in films (vroeger, toen het allemaal nog lekker old school was) en het andere gedeelte is gericht op miniaturen (de grootste collectie in Frankrijk met 100 miniatuur sets).

Het museum is opgericht door miniaturist Dan Ohlmann. Het special effects gedeelte is de meest bijzondere collectie in dat thema in Europa. Echt een must see voor filmliefhebbers! Het is een grote ruimte, neem er lekker de tijd voor en wandel tussen de filmsets, maskers, kostuums, levensgrote dieren, robots en monsters.

locomotive hugo cabret

Meer info op de site van het museum

Fan Museum, Greenwich

Dit museum is het enige museum ter wereld dat over waaier en waaiers alleen gaat 🙂 De waaiers zijn er net zo oud én mooi als het gebouw waarin het museum gevestigd is. En nee, we hebben het niet over 100 of 200 waaiers – het Greenwich Fan Museum heeft een collectie van maar liefst 3500 waaiers!

waaiermuseum

Reclamewaaier van het Cecil Hotel; Grellet, Georges, Maquet; circa 1920

Meer info op de site van het museum

Musée du cirque Alain Frère, Tourrette-Levens

Verzamelaar, arts en burgemeester van het prachtig dorpje Tourrette-Levens (op 12 km van Nice) Alain Frère heeft jarenlang op eigen houtje allerlei circusobjecten verzameld. Ook kreeg hij veel gedoneerd door bekende circusartiesten. Deze objecten, kostuums, affiches en accessoires vormden de basis van dit privé museum dat inmiddels behoorlijk uitgebreid is.

weird museums

Foto en accessoires van Angela en Fred Roby

Een heel interessant en behoorlijk nostalgisch museum voor circusliefhebbers. Hier vind je allerlei info over de geschiedenis van het circus en over de befaamde circusfamilies uit binnen- en buitenland zoals Bouglione, Rancy, Pinder, Amar, Zavatta, Gruss, Medrano, Knie, Orfei, Togni, Casartelli.

Meer info op de site van het museum.

Money Museum, Rome

In 1993 opende de bank van Italië het geldmuseum. Als jij helemaal happy wordt van biljetten en munten dan kom je in dit museum aan je trekken. Er zijn zelfs kleien tabletten en dat soort historische geldzaken te vinden, welgeteld 5000 jaar geldgeschiedenis in 1 museum.

centjes museum

Meer info op de site van het museum

Ook tof in Rome: het Museo nazionale delle paste alimentari want hee, je bent in Italië! (let op: het pastamuseum wordt momenteel gerenoveerd, houd de site in de gaten voor de heropening)

Lippenstift museum, Berlijn

Make-up artiest René Koch heeft het lippenstif museum opgericht in een intieme huiselijke setting. Hier kom je alles maar dan ook echt a-lles te weten over de geschiedenis van lippenstift. Een hele bijzondere kijk op de wereld van lippenstift en een absolute to-do in Berlijn voor alle beauty addicts.

lippenstift museum

Meer info op de site van het museum.

Ook tof in Berlijn: het stiltemuseum! Dit museum is opgericht door de Russische schilder Nikolai Makarov en geïnspireerd door de Mark Rothko kapel.

Mini Bottle Gallery, Oslo

De Noorse bierkoning Christian Ringnes begon op zijn zevende al met het verzamelen van miniatuurflessen. Jaren later kon hij er makkelijk een heel museum van openen. En dat deed hij dus ook 🙂 Dit is het enige museum in de wereld met zo’n idioot grote verzameling miniflesjes. Zijn collectie omvat iets van 53000 flessen en in het museum zijn daar ongeveer een kwart van uitgestald. Het is minder saai dan je zou verwachten omdat de flessen in alle vormen en maten komen, van Elvis Presley flessen tot aan mini treinflessen en circusthema flesjes. Een apart een grappig museum!

flesjesmuseum

Meer info op de site van het museum

Museum of Brands, Notting Hill

Ik houd erg van reclames en commercials dus ik vind dit een te gek museum. Hier draait alles om verpakkingen van producten en de publiciteitsuitingen eromheen. Heel nostalgisch allemaal en heel tof en inspirerend. Als je van marketing en branding houdt is het echt de moeite waard!

bradning museum

Meer informatie op de site van het museum.

Kattenkabinet

In Amsterdam zijn er ontelbare bizarre en toffe musea. Het hash marihuana & hemp museum moet je niet missen. Dit museum is opgericht in de jaren 80 en is inmiddels uitgegroeid naar een echt instituut. Het sex museum is voornamelijk geinig om eens een keer naar binnen te wippen 😉 Ook bijzonder vind ik het tassenmuseum (het grootste ter wereld!).

kattenkabinet

Maar mijn favoriet is het kattenkabinet. Het is een klein museum in een grachtenpandje waar katten in de spotlights staan. Figuurlijk dan want het museum is behoorlijk donker maar dat terzijde. Je ziet hier katten in de geschiedenis en in verschillende culturen, schilderijen, tekeningen, affiches en sculpturen – er is van alles te zien. Leuk met kids ook. En wist je dat hier een stukje Ocean’s Twelve opgenomen is?

Meer info op de site van het Kattenkabinet.

Marionetten Museum, Český Krumlov

In een van de mooiste plaatsen van Tsjechië is dit mini-museum te vinden. Best wel creepy shit want het museum is een oude kerk en overal hangen er marionetten in een barok poppentheater setting. Maar ik vond het zelf heel leuk, de sfeer is heel bijzonder en er loopt een medewerker van het museum mee naar boven en die vertelt je van alles.

cesky krumlov museum

Meer informatie op de site van het museum

Heb jij nog tips over bijzondere leuke gekke enge musea?