Daar gaan we weer. De leraren van de basisschool gaan weer staken, op 12 december deze keer. Ik vind het allemaal een beetje dubbel omdat ik eigenlijk pro-staking ben. Ik houd niet van passief alles maar accepteren dus ik vind dat als iets niet ok is en dat niemand naar je luistert, dat je best mag staken. Maar ik ben ook een alleenstaande werkende moeder die het behoorlijk moeilijk heeft met alle studiedagen, vakantiedagen en stakingsdagen. Vandaag was ook al een gekke schooldag met de sneeuw maar ik was gelukkig wel vrij.

Wist je dat ze bij ING het zo geregeld hebben dat je als werknemer op de stakingsdagen je kind mee naar het werk mag nemen? Ze kunnen allerlei leuke activiteiten doen en er wordt op ze gepast. Wel heel top geregeld natuurlijk!

Waarom staken de leraren?

Heel erg kort: hogere lonen en een lagere werkdruk. Het kabinet heeft overigens meer geld beschikbaar gesteld voor het primair onderwijs maar ze vinden het niet genoeg. Zij willen gelijkgesteld worden met het salaris van middelbare scholen docenten (dit puntje lijkt me overigens niet helemaal redelijk). Zij, dat zijn actiegroep POinActie, de onderwijsvakbonden en ongeveer 40 duizend leraren. De nieuwe minister hoeft zich in ieder geval niet te vervelen.

Wat te doen op 12 december?

Pretparken, bioscopen en andere ‘kinderplekken’ spelen er wel slim op in hoor, die 12 december. Er is morgen veel leuks te beleven met de kinderen.

Ook zijn er plekken die speciale dagprogramma’s (hele dag) bieden voor de kids zoals UCK en SAMSAM in Utrecht en Uithof in Den Haag maar die zijn bijna allemaal volgeboekt. Snowworld in Zoetermeer heeft volgens mij wel nog plekken bij de Mini-Wintercamp. Heb jij ook een tip? Laat het in de comments weten!

omniversum op 12 december

Omniversum, den haag

In Omniversum draaien mooie grootbeeldfilms zoals Under the Sea, A Beautiful Planet en Africa maar kleine kinderen zullen vooral de voorpremière van Sammy’s Avonturen leuk vinden. De film draait om 11.00 uur en om 13.00 uur. Morgen is er ook nog eens korting, je betaalt slechts 6 euro voor een film.

In Sammy’s Avonturen kijkt de goedmoedige zeeschildpad Sammy terug op zijn enerverende leven. Samen met zijn boezemvriend Ray beleefde hij vele spannende, vrolijke en ontroerende avonturen. In hun reizen rond de aarde zwommen ze door de mooiste wateren, maar kregen ze ook te maken met lekkende olietankers, plastic en ander afval. Vaak kwamen ze in aanraking met mensen. Met bomenkappers en walvisjagers, maar ook met milieuactivisten en dierenbeschermers. Sammy en Ray laten zien dat mensen een steeds groter effect hebben op het leven van (zee)dieren. Samenleven met mensen is niet altijd even gemakkelijk, maar dieren hebben de hulp van mensen nodig om de natuur te beschermen en de oceanen gezond te houden.

Daarnaast zijn speciaal voor 12 december extra activiteiten voor kids. Zo kunnen kinderen bij een speciaal fotoboard op de foto met Sammy en is er een spannende en leerzame speurtocht, waarbij ze via vloer-, tafel- en wandstickers in de foyer meer leren over schildpadden en de ‘plastic soep’ die oceanen bedreigt. En tenslotte mogen alle kinderen op vertoon van een filmticket voor slechts 1 euro een VR Ride maken, waarbij ze zelf beleven wat André Kuipers in het echt heeft meegemaakt.

Museon, Den Haag

Leuk om Museon te combineren met het Omniversum, het is om en nabij 30 seconde lopen van het een naar het ander. Op 12 december hebben ze een actie: iedereen kan het museum bezoek voor 1 euro per persoon.

Joel Sartore

Grijpstaartstekelvarken (c) Joel Sartore

Het Museon vind ik altijd leuk met kinderen. Het is interactief en veelzijdig. Een oude recensie kun je hier lezen. Op het moment is er een expo over Ridders en Kastelen, een fototentoonstelling met dierenportretten en een tentoonstelling rondom het thema ‘One Planet’.

Voorbeelden van thema’s die bij One Planet aan bod komen zijn: overbevissing, watervervuiling, energie, vluchtelingen, klimaatverandering en discriminatie.

Bioscoop Pathé, landelijk

Er draaien de hele dag door kinderfilms bij alle Pathé bioscopen, check even de website voor het programma van een bios dicht in de buurt. Sowieso draaien Coco (klik hier voor de recensie), Paddington 2 en  De familie Slim.

bioscoop lerarenstaking

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum is morgen gratis toegankelijk voor kinderen uit het basisonderwijs en hun begeleiders. Ook zijn er extra activiteiten gepland.

De hele dag door is er een leuke Kijk- en ontdektocht door de tentoonstelling Gamechangers over maritieme innovaties. Duikboten gebruiken een ‘periscoop’ om boven het water uit te kijken. Ontdek hoe deze precies gebruikt wordt en maak zelf met een gids je eigen periscoop. Deze activiteit start om 11:30 uur en vindt vanaf die tijd om het uur plaats, met als laatste ronde om 14:30 uur. Verder kun je natuurlijk ronddwalen op het VOC schip ‘Amsterdam’ of op avontuur gaan in een van de tentoonstellingen.

uitjes lerarenstaking

Veel musea hebben extra activiteiten op 12 december, check de websites!

Tropenmuseum, Amsterdam

De kids en ik waren vaak in het Tropenmuseum te vinden toen we nog in Amsterdam woonden. Echt een heel tof museum. Voor kinderen hebben ze steeds projecten/tentoonstellingen waarbij 1 land in de spotlight staat. Deze keer is marokko aan de beurt.

ZieZo Marokko is eigenlijk alleen te bezoeken in de vakanties en weekenden maar voor de lerarenstaking is het de tentoonstelling toch opengesteld morgen. Op 12 december mogen alle basisschool kinderen gratis naar het Tropenmuseum.

Ga dus mee op Familiereis: een – grotendeels onbegeleid – programma voor het hele gezin (adviesleeftijd: 6-13). Elke reis heeft een vaste aanvangstijd en duurt ongeveer 1 à 1,5 uur. Stap in, riemen vast en op naar Marokko! Je gaat onder meer aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen.

Allard Pierson, Amsterdam

Nog niet genoeg van musea? Het Allard Pierson Museum is een archeologisch museum in Amsterdam. Ook dit museum is morgen gratis voor basisschool-leerlingen met begeleider. En ja, ook hier zijn morgen leuke activiteiten.

allard Pierson

Zo kunnen de kids een speurtocht doen door het oude Egypte. Ze volgen de strips en lossen het mysterie van Teuris op! Ook kunnen de kids een speciale kinderroute volgen en antwoorden vinden op hun vragen bij de ArcheoHotspot.

WinterparadIJS, Amersfoort

Het WinterparadIJS Amersfoort is morgen extra vroeg open. Kinderen, en hun ouders, betalen slechts € 4,00 om tussen 09:00 en 14:30 uur lekker te kunnen schaatsen (let op: ze zijn dicht van 15:00 tot 17:00).

Leerlingen van het ROC Sportcollege zijn deze dag aanwezig om de kinderen te begeleiden op het ijs. Zij geven leuke korte schaatsclinics. Jonge kinderen, die nog niet zo goed kunnen schaatsen, mogen met hun ouders haar hartenlust oefenen op de aparte krabbelbaan.

IJsvrij lerarenstaking

Het Natuurhistorisch Museum, Rotterdam

Ook het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is open en gratis voor kids tot 15 jaar.

Tijdens hun bezoek ontdekken kinderen hoe wij dode dieren bewaren, waarom we dat doen, wat sterk water is, waarom het olifantenskelet zo stinkt, hoe je een wolf binnenstebuiten keert en mag je zelf(s) een fossiel vasthouden van meer dan 13.000 jaar oud. Haha grrrrr dat klinkt een beetje spannend allemaal 😉

museum op 12 december

Speciaal op deze dag wordt er drie keer een rondleiding gegeven met verhalen en anekdotes, die normaliter niet voor kinderoren bestemd zijn. Tijden staan op de site.

Madurodam, Den Haag

Op 12 december hebben kinderen gratis toegang tot Madurodam. Je kunt er de nieuwe indoor attractie uitchecken: Nieuw Amsterdam. Daar ga je terug in de tijd en beleef je Nieuw Amsterdam uit de 17e eeuw. De stad die vandaag de dag New York heet.

Het zijn momenteel de Winterweken in Madurodam, altijd gezellig met de vele lichtjes (60 000!!) en kerstsfeer.

Plaswijckpark, Rotterdam

Plaswijckpark is een leuk park met speeltuinen en kleine attracties. Ze geven morgen 20% korting op de entreeprijs en het Theeater geopend zijn. In het Theeater kunnen kinderen de hele dag knutselen en zal er een doorlopende djembé workshop gegeven worden tussen 12:00 en 15:00 uur op een echte djembé!

Check ’s morgens wel op de website of op Facebook of het allemaal doorgaat want vandaag moest Plaswijckpark eerder sluiten door het weer.

plaswijckpark

Zo dan, dat was het weer…en anders kun je gaan schaatsen of naar een zwembad. Of gewoon denken “het zal me allemaal wel”, en lekker warm thuis blijven, de hele dag chillen, knutselen en koekjes bakken.