Gisteren werd het derde kindje van de Britse prins William en zijn vrouw Kate geboren maar zijn naam is nog niet bekendgemaakt. Er wordt er op los gewed, ja echt helemaal via bookmakers enzo, het is serious business 😉 Schijnbaar staat Arthur top of the list. Ik gok zelf eerder op Henry of Philip. Wat denken jullie?

Kensington Royal

Baby nummer 3 via Insta Kensington Royal

Vooroordelen en nare vertalingen

Ik vind een voornaam een heel bijzonder iets. Je kiest het niet zelf maar je zit er wel de rest van je leven aan vast.

En met een naam komen ook vaak vooroordelen. Stel, je heet Floris, Roderik of Jan Diederik – dan zullen mensen ervan uitgaan dat je op dinsdag niet in de rij bij de voedselbank staat. Ook voornamen als Puk en Beertje of Destiny en Rainbow zullen bij mensen een bepaald beeld oproepen. Op het moment dat jij jezelf voorstelt, heeft de ander, alleen op basis van je voornaam, al een vooroordeel. Want het is toch een beetje een vooroordeel – een voornaam zegt toch ergens meer over je ouders dan over jezelf, toch?

Wat ik ook vaak een punt vind bij voornamen is dat ze soms heel ‘naar’ vertaald worden. Je zult bijvoorbeeld Vajen heten en in Frankrijk willen gaan wonen. Dat is dan best kut. Letterlijk ook.

Om op koninklijke namen terug te komen…dat zijn meestal vrij klassieke traditionele namen. Ook zijn het vaak namen die historisch een link hebben met de familie. Het zal niet zo snel gebeuren dat William en Kate hun kinderen North, Saint en Chicago noemen 🙂

Koninklijke jongensnamen inspiratie

Wil jij je zoon een koninklijke naam geven, lees dan verder voor wat royal inspiration. Hieronder zie je mijn persoonlijke top 5. Dit zijn dus mijn jongensnamen mocht ik ooit met een koning vijf zoontjes krijgen 😉

koninklijke namen

Louis XIV

Louis

Ik vind Louis heel cool want het heeft weliswaar iets koninklijks maar het roept bij mij ook jazz op (Louis Armstrong) en ik heb nou eenmaal een zwak voor muzikale namen. En als je kindje zich toch niet zo koninklijk voelt, dan kun je het afkorten tot het coole ‘Lou’ (Lou Reed). Mocht je Louis te Frans vinden, dan kun je ook kiezen voor het meer Engelse Lewis gaan (Lewis Carroll). Enkele bekende mannen met die voornaam zijn: Louis Pasteur, Louis Braille, Louis de Funès en natuurlijk een heleboel koningen waaronder de bekende koningen Louis XIV en Louis XVI.

Florestan

Florestan is niet zo’n gangbare naam maar ik vind het wel heel mooi. Het heeft iets poëtisch en romantisch. Florestan I was prins van Monaco en de over-over-over-overgrootopa van de huidige prins van Monaco Albert II. Een andere naam die regelmatig gebruikt wordt in huis Grimaldi is Honorius. Ook wel geinig maar wel wat zwaar om te dragen. Alleen geschikt voor echte koningen denk ik dan 😉

Christia(a)n

Er is echt wel wat te zeggen voor dit soort klassieke namen. Ze zijn internationaal en je zult er niets snel mee gepest worden. Bovendien klinkt Christian gewoon mooi en kun je het makkelijk afkorten naar het wat meer ongedwongen ‘Chris’. Bekende heren met de naam Christian zijn: modekoningen Christian Lacroix en Christian Dior, filosoof Christian Wolff, Christian Doppler en een boel Deense koningen.

royal voornamen

Christiaan IV van Denemarken

Alexander

Alexander is de tweede naam van de oudste zoon van Kate en William. Ik vind het een hele mooie machtige naam. Dat komt ook door de letter X. Het eerste dat in me opkomt is Alexander de Grote maar we hebben natuurlijk ook onze eigen Willem-Alexander en verder terug in de tijd Alexander I van Joegoslavië. En zonder Alexander Graham Bell zouden we niet eens kunnen bellen!

Frederik

In Denemarken doet behalve Christian ook de jongensnaam Frederik het goed. Ik heet zelf ook Frédérique en heb vaak gehoord dat ik een ‘kaknaam’ heb. Nou nee mensen, ik heb geen kaknaam, ik heb een koninklijke naam 😉 Ik vond vroeger mijn naam verschrikkelijk lelijk. Iedereen noemde me dan ook Freddy, Fred of Fredje. Frédérique mocht niet haha maar inmiddels wel.

jongensnamen top 10

Frederik II van Pruisen (door Antoine Pesne)

Toch vind ik het als jongensnaam dus wel weer heel mooi. Bij jongens vind ik het heel krachtig overkomen. Qua naamgenoten heb ik keizer Frederik I (van het Heilige Roomse Rijk), de omstreden Frederik II (of Frederik de Grote) van Pruisen, de huidige kroonprins van Denemarken en nog een lange lijst aan prinsen en koningen.

Andere koninklijke namen

Verder vind ik Maurits mooi in zijn eenvoud en Æthelstan (eerste koning van Engeland) vind ik heel stoer maar dat moet je wel kunnen dragen haha. Eduard en Albert vind ik hopeloos ouderwets dus die zijn niet aan mij besteed. Leopold kun je afkorten naar het moderne Leo dus dat is een multifunctionele naam om het zo te zeggen 😉 Oh weet je welke naam ik ook echt heel mooi vind: Aymerick. Dat doet heel historisch en literair aan op de een of andere manier. Het is een Franse vorm van de naam Emmerik. Prins Aymeric is het derde kind van de Belgische prins Laurent.

Hoe gaat de baby van Kate en William heten denk je? Zou jij je kind zo’n klassieke ‘koninklijke’ voornaam geven?