Brigitte (Trogneux) Macron haalde aan de lopende band de headlines in de weken voorafgaand aan de verkiezingen in Frankrijk. Hele volksstammen waren in rep en roer door het leeftijdsverschil tussen de huidige Franse president en zijn vrouw. Brigitte is namelijk 24 jaar ouder dan Emmanuel Macron.

age difference

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen

Ik vind het heel erg van mezelf maar ik vond het ook wel raar of zo. Mijn ex-man is 4 jaar jonger en dat vond ik over het algemeen geen probleem maar ik merkte het wel echt met bepaalde dingen. En dat was dus 4 jaar, geen 24.

En toch zeggen die 24 jaar eigenlijk niet zo heel veel. Ja, je komt uit een andere generatie en je keek vroeger andere films, luisterde naar andere muziek. Ja, je zit in een hele andere fase van je leven, je hebt meer ervaring. Maar wat dan nog? Je hoeft wanneer je een relatie krijgt met iemand geen eeneiige tweeling te zijn!

Verschil in leeftijd is misschien een beetje hetzelfde als verschil in afkomst, verschil in smaak, verschil in gezinssamenstelling. Je komt uit een andere achtergrond, land of tijd, rijk of arm, Islamitisch of Christelijk – Ok, dus er zijn verschillen – dat betekent niet dat je koppel gedoemd is om te mislukken. Juist niet in sommige gevallen. Verschil moet er wezen en je kunt dan juist van elkaar leren en elkaar omhoog tillen.

Wat ik wel raar vond bij de Brigitte en Emmanuel Macron was, toen ik er goed over nadacht, ook niet echt de leeftijd als wel hoe ze elkaar ontmoet hebben.

Verliefd

De ontmoeting

Ze ontmoetten elkaar namelijk voor het eerst toen Emmanuel nog slechts 15 jaar oud was. Brigitte was zijn lerares in Amiens. Zij was getrouwd en had drie kinderen. Dit vind ik wel een beetje pittig. Hij is minderjarig en zij is zijn juf. Er spelen machtsverhoudingen mee, en er zit gewoon grens tussen leerkracht en leerling die niet overschreden zou moeten worden. Het klopt niet, de verhoudingen kloppen niet.

Ook al zijn ze op dat moment geen relatie begonnen, de gevoelens moeten er al geweest zijn. Schijnbaar zei Emmanuel toen hij 17 was dat hij ooit eens met Brigitte zou trouwen. Nou, dat is dus mooi gelukt. Ze trouwden in 2007.

In 1998 ging de Amerikaanse juf Mary Kay Leypourneau de gevangenis in omdat ze een verhouding had met een van haar leerlingen, Vili Fualaau. Zij was toen 34 en hij 12. Toen ze zeven jaar later de gevangenis uitkwam trouwden de twee. Ze hebben twee dochters. Vili heeft net de scheiding aangevraagd.

Om terug te komen op de Macrons – Emmanuel Macron scheelt slechts 2 jaar met het oudste kind van Brigitte. Ook wel beetje raar lijkt me dat. Ik heb een halfbroertje dat 1 jaar scheelt met mijn oudste dochter. Dat voelt ook altijd een beetje apart. Maar….ik ben heel erg van het principe “Leef en laat leven” en ze zien er werkelijk gelukkig uit. Wanneer Emmanuel over Brigitte praat in interviews, dan spat de liefde er vanaf.

Trumps

Met twee maten meten

Emmanuel Macron zei zelf in een interview dat de reacties op het leeftijdsverschil behoorlijk scheef zijn omdat ‘als ik 24 jaar ouder zou zijn dan Brigitte, dan zou er geen haan naar kraaien’. Vrij vertaald. You get the essence. Hij heeft gelijk ook want, om er maar eentje te noemen, Trump is precies 24 jaar ouder dan zijn Melania en dat werd echt geen big deal toen hij zich verkiesbaar stelde. Zo uit mijn hoofd schelen ook Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones 24 jaar. Tussen Mick Jagger en Melanie Hamrick zit zelfs 43 jaar verschil!!

Ik zie zelf geen enkel verschil tussen een man die ouder is of een vrouw die ouder is. 24 jaar is 24 jaar. En leraar en leerling is leraar en leerling.

Leeftijdsverschil

Maar hoe je het ook went of keert, het is behoorlijk idioot dat in deze tijd in Europa, tijdens een verkiezing, men zich nog druk weet te maken over leeftijdsverschil. Brigitte probeerde de kwestie met een gezonde dosis humor aan te gaan. Een van haar dochters kwam op voor haar moeder en stiefvader.

Emmanuel Macron is zelf nog hartstikke jong overigens – de jongste president van Frankrijk tot nu toe.

Mannen met oudere vrouwen

Andere gelukkige koppels waarbij de vrouw ouder is dan de man zijn:

Hugh Jackman en de 13 jaar oudere Deborra-Lee Furness. Zij zijn al een dikke 20 jaar getrouwd.

Leeftijdsverschil

Hugh Jackman en Deborra-Lee Furness

Cheryl Cole en de 10 jaar jongere Liam Payne hebben net een kindje gekregen.

Julianne Moore en Bart Freundlich schelen 9 jaar en zijn, sinds hun ontmoeting, inmiddels 2 kids en 15 jaar verder.

Katja Schuurman is 14 jaar ouder dan vriend Freek van Noortwijk. Anouk is 21 jaar ouder dan vriend Dominique Schemmekes.

De enorm knappe Brits acteur Aaron Taylor-Johnson is gelukkig getrouwd met de 23 jaar oudere regisseuse Sam Taylor-Johnson.

oudere vrouwen

Sam en Aaron Taylor-Johnson

Iets terug in de tijd? Oude geliefden Ashton Kutcher en Demi Moore schelen 15 jaar. Dat was toen ook een big deal in de roddelbladen weet ik nog.

Sandra Bullock

En Sandra Bullock en Ryan Gosling waren ook nog ooit in een ver verleden samen. Zij schelen 16 jaar. Gosling heeft wederom een oudere vrouw overigens. Eva Mendes is 6 jaar ouder.

Wat vinden jullie? Is leeftijd slechts een cijfer? Zou het totaal niet uit moeten maken? Zou jij een 20 jaar jongere man daten?