Gisteren heb ik voor de tweede keer Franca: Chaos and Creation op Netflix gekeken. Ik vind deze documentaire uit 2016 zo prachtig en ontroerend! Een echte aanrader voor alle liefhebbers van fashion, van kunst, van fotografie, van Italië en/of van sterke vrouwen. Met andere woorden, gewoon kijken 😉

franca sozzani

Franca Sozzani door Peter Lindbergh

Een icoon: Franca Sozzani

De documentaire gaat over de legendarische voormalige hoofdredacteur van de Italiaanse Vogue, Franca Sozzani. Franca was bijna dertig jaar lang hoofdredacteur van de Italiaanse Vogue en heeft in die lange periode haar vooruitstrevende en creatieve stempel gedrukt op de Italiaanse Vogue maar ook op mode in het algemeen. Anna Wintour en Franca begonnen dezelfde maand bij Vogue te werken dus werken allebei al heel lang voor Vogue maar op de een of andere manier was Wintour bekender bij het grote publiek dan Sozzani. Ik heb weinig met Wintour maar ik vond Franca Sozzani altijd al bewonderenswaardig en inspirerend, maar dat was door haar werk, door wat ik terugzag in de Italiaanse Vogue. Over haar als persoon wist ik niet zoveel.

Ik vond het daarom super interessant om ook een deel van haar als persoon te mogen zien in de documentaire. Omdat de docu gemaakt is door haar zoon, Francesco Carrozzini, is het een hele oprechte en persoonlijke documentaire geworden. Dat zie je en voel je echt. Franca: Chaos and Creation is daarom extra mooi. Het was een hele andere docu geworden als het door een filmmaker was gemaakt zonder familieband met Franca. En wat voor een familieband, het is ook heel duidelijk in de docu dat moeder en zoon een hele hechte band hebben.

black issue vogue

Vogue Black issue, 2008

Girlpower in het kwadraat

Dat Franca Sozzani een talentvolle en supersterke dame was wist ik natuurlijk al door haar keuzes voor Vogue maar in de docu zie je dat ook heel duidelijk terug. Een sterke persoonlijkheid, koppig en vol zelfvertrouwen maar je ziet ook kwetsbaarheid en eenzaamheid. Een mooi menselijk portret.

Franca werd kort na het opnemen van de documentaire ziek, longkanker – waar ze later helaas ook aan overleed – maar kon nog samen de premiere met haar zoon bijwonen gelukkig. Ik denk dat je als moeder heel trots moet zijn en je heel geliefd moet voelen als je zoon zo’n prachtige docu over je maakt.

franca sozzani

Moeder en zoon

Mijn dochter maakte me gisteren ook even heel gelukkig want terwijl we de documentaire keken zei ze opeens: “Zij doet me heel erg aan jou denken”. Zo, dat compliment heb ik in the pocket 😉 Wat ik ook een mooie opmerking van mijn dochter vond (zij kende Franca niet en wist niet dat ze in 2016 overleden was) was, toen ze hoorde dat Franca overleden was: “Huh is ze dood? Hoe kan dat nou, ze ziet er zo levendig en onsterfelijk uit”. Ja, zo ziet ze er inderdaad uit.

De Italiaanse Vogue

Franca heeft de modereportages in de Italiaanse Vogue verheven tot kunst. Elke editie was weer een en al kunst, venieuwing, innovatie, inspiratie. Wat ik vaak heb met veel modebladen is dat ik ze saai vind, cliché, onorigineel, herkauwd. Met Vogue Italië gebeurde dat zelden. De thema’s waren altijd origineel en de fotografie werd serieus genomen. Een maandelijks feestje 🙂

water and oil

Kristen McMenamy door Steven Meisel, aug 2010 voor Vogue Italia

domestic abuse

Vogue Italia, 2014

Als je dus van mode houdt is de documentaire heel gaaf omdat je tussen de interviews door verschillende modeseries ziet voorbijkomen van de grootste fotografen: Paolo Roversi, Steven Meisel en Franca’s grote vriend Peter Lindberg. Ook komen enkele van haar veelbesproken edities ter sprake, edities die zowel goede als slechte reacties hadden ontketend – Franca had niet alleen maar fans, ze had al haters voordat dat überhaupt een woord was 😉 Maar dat is toch juist mooi, als je werk emoties losmaakt? Goed of slecht? Dát deed ze.

tim walker

Tim Walker voor Vogue Italia, aug. 2007

Bekende edities zijn de Black Issue geweest met Naomi Campbell op de cover en de edities met thema’s als plastische chirurgie en als huiselijk geweld maar daar zal ik geen ellenlange verhalen over vertellen want dat kun je dus veel beter in de documentaire zelf bekijken.

vogue italia war

Vogue Italia 2007

makeover madness

Vogue Italia, 2005

vogue curvy

Vogue Italia, 2011

Franca Sozzani | 20 januari 195022 december 2016

Werkelijk een van de mooiste documentaires die ik de laatste tijd heb gezien (en twee keer gehuild ;))…. Heb jij Franca: Chaos and Creation al gezien? Kende jij Franca Sozzani?