Morgen komt Het Leven is Vurrukkulluk uit op DVD en VOD. De film, naar het beroemde boek van Remco Campert, verbindt heden en verleden. Of dat zo’n goed idee van regisseur Frans Weisz was kun je hieronder lezen. Het boek kwam uit in 1961 en heeft bij veel van ons (lees: de oudjes) op de literatuurlijst gestaan op school. Wat ik persoonlijk zo mooi vond aan het boek is dat de tijdsgeest zo beeldend werd beschreven. Net of je zelf door het Vondelpark liep in die jaren. En dat, dat is precies wat ik mis in de film. Wil jij de verfilming van Het Leven is Vurrukkulluk ook zien? Scroll dan naar de winactie hieronder.

Romy Louise Lauwers

Romy Louise Lauwers als Panda

Het verhaal

Twee vrienden, Mees (Reinout Scholten van Aschat) en Boelie (Géza Weisz), ontmoeten een Vlaams meisje in het Vondelpark. Ze is jong, wispelturig en onvoorspelbaar. Ze heet Panda. Het trio brengt een tijd met elkaar door in het Vondelpark en directe omgeving. Hun verhaalslijn kruist die van andere personages.

Zo zien we dat de moeder van Boelie haar verdriet wegdrinkt. Een kennis van de twee vrienden, Ernst-Jan, verdenkt zijn vrouw van vreemdgaan. En ondertussen zorgt Panda voor een ontmoeting tussen twee oude geliefden die elkaar al heel lang uit het oog verloren zijn. Een feestje zorgt ervoor dat alle verhalen verbonden worden.

Mijn mening

Frans Weisz wil Het Leven is Vurrukkulluk al meer dan vijftig jaar verfilmen maar er kwam altijd weer iets tussen. Zijn bewuste keuze om heden en verleden door elkaar heen te laten lopen verbaast me daarom misschien wel des te meer. Ik vind de film daardoor rommelig en het tijdsbeeld raakt verloren. Heel jammer want dat is volgens mij de grootste kracht van het verhaal.

Daarnaast was ik niet overtuigd door de acteerskills van Romy Louise Lauwers (Panda) en heb ik moeite om naar Géza Weisz te kijken zonder Wiplala in hem te zien. Ik had zelf dan ook heel anders gecast. Anniek Pheifer was wel een hele overtuigende Etta. Ook Willeke van Ammelrooy als Rosa is een genot om naar te kijken.

het leven is vurrukkulluk

Ik vond het wel heel leuk dat Remco Campert zelf te zien is in de film. Ook genoot ik erg van de surrealistische en van de muzikale stukjes in de film zoals de te korte tapdans scène. Deze scènes hadden wat mij betreft wat uitgebreider mogen zijn. Daar waar het boek meerdere onderliggende lagen had, is de film vrij oppervlakkig.

Al met al denk ik dat de verfilming van Het Leven is Vurrukkulluk een echte meesterwerk had kunnen zijn. Nu is het simpelweg een lekker wegkijkende frisse vrolijke romcom.

Winactie (gesloten)

Ben jij benieuwd naar Het Leven is Vurrukkulluk? Ik mag tweemaal een dvd weggeven.

winactie

Wat moet je doen?

Vertel ons hieronder of op Facebook of op Instagram wat jouw favoriete verfilming ooit is. That’s it!

Extra kans:

Srsck volgen op Facebook is niet verplicht, maar het levert je wel een extra winkans op! Srsck volgen op Instagram levert ook een extra win kans op.

Jouw naam kan dus maximaal 3 keer in de hoed 🙂

Deze winactie is open voor deelnemers uit NL en BE. De winactie loopt tot en met maandag 21 mei. De winnaar wordt op FB bekendgemaakt en ontvangt een e-mail van ons. Let er dus op dat er een correct e-mailadres achterlaten wordt! Succes!