Franse stijlicoon en voormalig hoofdredacteur van Vogue Paris, Carine Roitfeld, siert op het moment de cover van Madame Figaro aan de zijde van Noonoouri. Ik heb niets met Noonoouri, of eigenlijk zou ik zelfs een stapje verder willen gaan: ik heb iets tegen Noonoouri. Ken je haar? Ze is een 18-jarige influencer met 131 k volgers op Instagram terwijl haar account nog maar sinds februari (’18) bestaat. Noonoouri is klein, dun en ze heeft een groot hoofd. Niet geheel onbelangrijk: de in Parijs woonachtige dame bestaat niet. Ze is ‘slechts’ een animatie-poppetje.

carine roitfield

En toch is ze influencer want ja, ze beïnvloedt mensen – je moet het niet ingewikkelder maken dan het is, hè?! En dat beïnvloeden, dat doet ze hartstikke goed. Logisch dus dat kledingmerken om haar blijven vragen. Ik begrijp alleen niet hoe dat beïnvloeden nou werkt want nep is maar nep, toch?

Back to the Future met Noonoouri

Noonoouri is een virtueel poppetje, bedacht door artistiek directeur Joerg Zuber. Dat virtueel poppetje heeft samenwerkingen op haar naam staan met de grootste merken ter wereld, van Dior naar Valentino en Gucci. Als je naar haar foto’s op Insta kijkt dan komt de hashtag #advertisement veelvuldig voor. In the pocket, Joerg. Oh ja en Noonoouri geeft zelf ook interviews aan o.a Vogue.

noonnoouri

Toch gek dat er in een tijd waar ‘echt’ het wint van ‘fake’, waar alles draait om puur natuur en ‘echte vrouwen’ met ‘echte vetrolletjes’ en ‘echte goede en slechte eigenschappen’ – er blijkbaar toch een enorme markt is voor een nepvrouwtje. Hoe kan dat toch?

Noonnoouri

Fake versus puur natuur

Waar ik me nog meer over verbaas, dan over het succes van Noonoouri en haar collega’s (ja ja die zijn er tot overmaat van ramp ook nog) zijn de reacties onder haar foto’s. Reacties in de trant van ‘you’re so beautiful’, ‘see you later darling’, ‘I love your outfit’ en ‘Your eyes are so pretty’ en dan denk ik – maar ho ho mensen, jullie begrijpen toch wel dat ze nep is – ze bestaat niet! Waar slaan die reacties dan op? En waarom willen zoveel mensen een poppetje volgen dat niet eens bestaat?

Ik zal er wel te oud voor zijn?! Carine Roitfeld staat bekend om haar visie en stijl en zij staat toch echt zij aan zij met Noonoouri. Ze promoot haar ook gretig op haar eigen zeer succesvolle Instagram accounts.

digitale influencer

De vriendinnetjes van Noonoouri

Noonoouri is niet alleen. Zij is slechts één van een groeiend aantal virtuele influencers. In de Volkskrant stond onlangs nog een mooi artikel over deze groeiende groep fake vrouwen. In het artikel stond onder andere dat Daan Sip (influencermarketing-kenner) gelooft dat de virtuele influencer een blijvend verschijnsel is. Ik kan het me zelf eigenlijk niet voorstellen maar aan de andere kant, kan ik me er ook niets bij voorstellen dat ik beïnvloed zou worden door een animatie pop. Ik ben ook helemaal niet de doelgroep dus dat speelt misschien ook mee. Ik kan me er gewoon zo weinig bij voorstellen.

virtual influencer

Lees de caption!

lil miquela

88 000 likes. Just sayin’

De andere virtuele dames hebben namen als Shudu en Lightning. De grootste andere virtuele influencer is Lil Miquela. Miquela bestaat al langer dan Noonoouri en heeft bijna 1,5 miljoen volgers. Miquela is, vind ik dan, enger dan Noonoouri omdat zij er ‘echter’ uitziet. Noonoouri is een soort van veredelde Braetz pop met een te groot hoofd en te grote ogen voor het kleine lijfje. Miquela heeft sproetjes en een lichaam waarvan de verhoudingen redelijk kloppen.

fake versus real

Wat vind jij van deze nieuwe hype? Denk je dat het blijvend is? Zou jij zo’n nepdame volgen?

Volg ons ook op Insta!