Een hele tijd geleden schreef ik een post over onze eenjarige reis met leerplichtige kinderen. De post zelf kun je hier lezen. In dat artikel bespreek ik niet alleen de positieve reacties maar ook de negatieve reacties die we in die tijd kregen. Op het artikel kwam gisteren weer een reactie en wel, ik citeer: “persoonlijk vind ik het niet kunnen. Zomaar even paar maanden weg van school. Dan kan iedereen zo beginnen en in welk circus komen we dan terecht? Reizen doe je tijdens de vakantie of na je studies.”

reizen met kids

Over een nacht ijs gaan

Ik vond deze reactie heel interessant want natuurlijk zijn er mensen, ik schat zo in dat het zelfs de meerderheid betreft, die een reis met leerplichtige kinderen niet vinden kunnen. Wij kregen toen ter tijd wel akkoord van de leerplichtambtenaar maar bijna alle andere gezinnen waar we op dat moment mee in contact waren kregen geen akkoord om te vertrekken.

Er zijn net twee weken geleden vrienden van ons voor 8 maanden vertrokken met hun twee zoontjes. De oudste is leerplichtig en ze kregen geen akkoord van de leerplichtambtenaar. Zij hebben ervoor gekozen om zich uit te schrijven uit de basisadministratie en alsnog te vertrekken. Dat doen de meeste gezinnen die ‘nee’ als antwoord krijgen van de leerplichtambtenaar. De gezinnen die een aanvraag doen gaan meestal namelijk niet over een nacht ijs.

Meestal hebben ze alle voors en tegens al tegen elkaar opgewogen en hebben er al vele gesprekken plaatsgevonden met school, familie, vrienden en vaak ook met reizigers die de ervaring al hebben beleefd.  De kans dat ze dus toch maar niet gaan is vrij klein.

pamukkale

Tien jaar geleden alweer

Onze reis is inmiddels 10 jaar geleden alweer, wat vliegt de tijd! Wij vertrokken in juli 2008. Ik sta er nog steeds achter en denk dat het ons veel goeds gebracht heeft. Belangrijker nog is dat de kinderen die nu dus 10 jaar ouder zijn het ook als een hele positieve ervaring hebben ervaren.

Ik denk niet dat zo’n reis voor iedereen weggelegd is. Ik denk dat het ook echt niet ‘maar even’ gedaan moet worden. Er zijn voordelen én nadelen. Die zijn er alleen ook als je ‘blijft’. Maar weeg het dus goed af, er komt echt heel veel bij kijken.

lachen

Geen lange vakantie

Ook ben ik van mening dat zo’n reis op verschillende manieren beleefd kan worden. Voor ons was het geen lange vakantie maar een hele bijzondere én leerzame reis. Het was ook echt een unieke ervaring om zoveel samen te zijn, om zo bewust de kinderen mee te maken, samen te leren (want we gaven ze zelf les met materiaal van de wereldschool), samen dingen te ontdekken.

De kids waren ook zoveel vaker samen dan toen we terugkwamen want ze gingen weer naar hun eigen klas op school, naar hun eigen vriendjes en eigen clubjes en zagen elkaar (en ons) dus relatief gezien veel minder. Dat vind ik denk ik het meest kostbare van dat ene jaar. De tijd die we echt met elkaar door konden brengen.

zelf varen

In die tijd was ik in contact met meerdere gezinnen die ook op reis gingen, voornamelijk uit Frankrijk en België (omdat het daar makkelijk geregeld kan worden), en ook zij – ouders en kids – hebben het als positief ervaren. Drie van die gezinnen zijn veel langer weggeweest dan wij, namelijk 3 jaar voor de een en voor de twee anderen wel 4 jaar (voor de ervaring van 1 van die gezinnen kun je hier klikken).

Voor- en nadelen

Mijn antwoord op de reactie hierboven was: “Ik denk dat dit soort reizen zeker niet voor iedereen weggelegd zijn en ik respecteer andere meningen. Ik denk wel dat zo’n lange reis totaal niet valt te vergelijken met een reis die iemand na een studie zou ondernemen, het is een hele andere levensfase. Ook reizen tijdens een vakantie vind ik niet vergelijkbaar, het zijn kortere periodes en daarmee ook een oppervlakkiger en korter contact met de cultuur en bevolking van een bepaald land.”

in ballon

Omdat onze reis inmiddels echt lang geleden is verwijs ik je, als je er zelf over nadenkt om met je gezin op reis te gaan, voor meer actuele informatie naar de site van een Nederlands gezin dat op het moment met twee kids als digital nomads rondreist, super informatief!

Als je het leuk vindt om rondreizende gezinnen te volgen dan heb je er op Instagram behoorlijk veel, o.a The Bucketlist Family

Ik ben nu erg benieuwd naar jullie reacties. Heb jij ooit op een lange reis willen vertrekken met je gezin? Heb je het gedaan? Zou je het juist never nooit doen? Laat het me weten in de comments!!