Wist je dat de Hortus botanicus Leiden al in 1590 werd opgericht? Het is dan ook de oudste botanische tuin van Nederland. De tuin hoort bij de Universiteit Leiden en werd in eerste instantie opgericht om te gebruiken voor het onderwijs in de geneeskunde. De huidige Voortuin is de oorspronkelijke tuin. Zowel de tuin als de collectie planten is in al die jaren natuurlijk enorm uitgebreid.

favoplant

hortus botanicus

Voor kenners is de Hortus botanicus Leiden een planten walhalla, maar ook voor leken zoals ik is dit een hele fijne plek om te vertoeven in Leiden. Lekker wandelen in het zonnetje of op een bankje zitten. De tuin is niet groot maar misschien juist daardoor extra fijn. Het straat rust uit. Ik vond het heel fijn daar en zal er vast nog wel eens komen met een boekje.

Leiden

rust Leiden

Daarnaast worden relatief veel activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Op de site van de Hortus kun je de huidige agenda bekijken. Het is wel de moeite waard, ik vind zelf dat er vaak iets leuks te doen is.

serre Hortus

tulpen Hortus

In de zomer is de Hortus botanicus Leiden elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 maar de orchideeënkassen zijn in het weekend gesloten voor publiek. Toen ik er was, doordeweeks, waren de orchideeënkassen ook gesloten: er hing een briefje op de deur dat het gesloten was omdat men de bloemen steelt! Wie bedenkt dat nou toch? Ik vind het zo raar dat sommige mensen dat doen…

Leiden

Ga jij wel eens naar een botanische tuin?