Charlie’s Angels en Bionic Woman | 70s girlpower

Heb je dat ook wel eens? Dat je je afvraagt wat er van een acteur uit je jeugd is terechtgekomen? Of nog erger, dat je je afvraagt: ‘leeft diegene eigenlijk nog’? Ik vroeg het me vanmorgen opeens af over Kate Jackson. ‘Huh over wie?’ hoor ik je zeggen – nou Kate Jackson was één van de oorspronkelijke Charlie’s Angels. Als kind waren mijn favoriete televisieseries Charlie’s Angels én Bionic Woman. Twee series over stoere sterke vrouwen, al dan niet bionisch 😉 Echte 70s girlpower!

Jaren 70 girlpower

Charlie’s Angels was een Amerikaanse serie die van 1976 tot 1981 uitgezonden werd op televisie. De serie duurde vijf seizoenen, oftewel meer dan 100 afleveringen. Het ging over drie agentes, met als bijnaam ‘angels’. Zij werkten voor Charlie maar die zag je eigenlijk nooit. Als hij eens voorbijkwam dan zag je alsnog slechts zijn rug. Elke aflevering maakten de drie agentes een avontuur mee en losten ze uiteindelijk een zaak op.

De drie oorspronkelijke angels waren Sabrina Duncan (Kate Jackson), Jill Monroe (Farah Fawcett) en Kelly Garrett (Jaclyn Smith). Fawcett vertrok al na het eerste seizoen. Cheryl Ladd speelde haar zus en werd de nieuwe derde angel.

charlie's angels origineel
ik zie wel de gelijkenis met K3 | Jaclyn Smith, Cheryl Ladd en Kate Jackson (1977) | Public Domain via Wikipedia

Sabrina en de angels wisseltruc

Ik was een jaar of vijf en ik vond de dames zo enorm stoer, vooral Sabrina! Ik had zelfs een pop van Sabrina waar ik erg trots op was haha. Sabrina was zogenaamd de minst sexy maar wel de slimste. Ze was soort van de leider van de drie. Ik vond er ook niets aan toen ze na het derde seizoen uit Charlie’s Angels ging.

De nieuwe angel werd gespeeld door Shelley Hack. Op een gegeven moment werd ook zij vervangen. Het was een komen en gaan van angels zeg maar, maar de eerste vier zijn voor mij de ‘echte’ angels. Jaclyn Smith is de enige angel die de gehele duur van de serie bleef. Zij speelde vijf seizoenen mee.

Mad 70s

Na de oorspronkelijke serie is er meerdere keren een poging gewaagd voor nieuwe versies van de serie, in 1989, in 2002 en in 2011. Geen van drieën was een succes.

Charlie’s Angels: de film

De meeste mensen zullen de Charlie’s Angels wel kennen van de films uit 2000 en 2003 die op de serie gebaseerd waren. Die films waren wel een succes. De angels werden gespeeld door Cameron Diaz, Lucy Liu en Drew Barrymore.

Ik heb altijd moeite met remakes maar de films vond ik toch wel erg leuk. Nostalgisch misschien ook. Het was natuurlijk heel anders dan de serie dertig jaar eerder, vooral door de special effects. De actrices speelden ook niet Kris, Kelly en Sabrina maar drie andere angels.

charlie's angels remake

Waar is Kate Jackson nu?

Ik zocht het op en zag dat Kate Jackson na Charlie’s Angels nog wel doorgegaan is met acteren maar voornamelijk kleine rollen in televisieseries, o.a in Scarecrow and Mrs. King. Op privé vlak was het een aaneenschakeling van ups en downs met 3 huwelijken en evenveel scheidingen. Ook kreeg ze in 1987 borstkanker met een terugval in 1989 maar daar is ze van genezen.  

Schijnbaar mocht ze een kleine rol spelen in de film Charlie’s Angels in 2000 maar wilde zij de rol van schurk spelen. De onderhandelingen gingen duidelijk niet helemaal goed want uiteindelijk speelde ze helemaal niet in de film. Kate Jackson leeft dus nog en is eigenlijk ook stukken minder oud dan ik dacht. Ze wordt 70 in oktober.

sabrina charlie's angels

De andere drie angels

Ik zocht ook meteen de andere angels op. Zowel Jaclyn Smith (nu 73 jaar oud) als Cheryl Ladd hebben veel geacteerd na Charlie’s Angels maar geen grote rollen en voornamelijk televisie. Cheryl Ladd ziet er super anders uit nu, ik zou haar niet eens herkennen.

Farah Fawcett was de bekendste van de oorspronkelijke angels. Ze speelde in veel films. Ze overleed in 2009 aan endeldarmkanker.

farah fawcett
De cast in 1976, met Farah Fawcett | ABC Television, Public domain, via Wikimedia Commons

Bionic Woman

Ik zocht meteen ook de actrice Lindsay Wagner op. Zij speelde de hoofdrol in de Amerikaanse televisieserie Bionic Woman. De Vrouw van Zes Miljoen is de Nederlandse titel. De serie werd twee jaar lang uitgezonden, van 1976 tot 1978. Enkele jaren geleden heb ik de drie seizoenen op dvd gevonden en weer gekeken met mijn dochter. Zij vond het leuk ondanks dat er helemaal geen vette special effects zijn, alles ziet er vrij fake uit, maar toch is het leuk!

Bij Lindsay Wagner geldt eigenlijk hetzelfde als bij de actrices van Charlie’s Angels: zij is al die jaren blijven acteren maar ook vooral kleine rollen op televisie. Daarnaast heeft ze boeken geschreven.

Wel bijzonder dat al die vrouwen, met uitzondering van Farah Fawcett, nooit echt zijn doorgebroken terwijl ze enorm populair waren in de jaren ’70. Ken jij Charlie’s Angels en Bionic Woman?

6 thoughts on “Charlie’s Angels en Bionic Woman | 70s girlpower

  1. Jaaa! Ik had al op instagram gereageerd dat ik de pop van Jill had! Maar Sabrina was ook mijn favo: zo veel slimmer dan de anderen. De nieuwe films vind ik ook erg leuk, veel vlotter en de angels zijn net even iets actiever. En hoewel de dames natuurlijk het middelpunt zijn, was Charlie ook wel erg mysterieus.
    Ik heb de serie later nog eens in zijn geheel teruggezien. Nog wel leuk, en ik weet zeker dat de Angels de weg geplaveid hebben voor heldinnen zoals Buffy. Maar Buffy vind ik eerlijk gezegd nog steeds leuk.

  2. Ik ken alleen de films van Charlies Angels met Cameron Diaz. ? ook ik heb dit probleem met oude films. Je ziet bij oude films zo hard dat ze fake zijn. ? soms storend omdat we tegenwoordig zoveel gewoon zijn. ?

  3. Wat leuk dat je dat hebt uitgezocht! je ziet het wel vaker: mensen die in een bepaalde rol heel beroemd waren, maar daarna nooit meer iets van betekenis deden.
    Bionic woman vond ik niet zo leuk, maar Charlies Angels wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »