time's up
|

Die ene 7 januari | TimesUp

Gisteren was de dag van #TimesUp maar dat niet alleen. De verschrikkelijke gebeurtenissen bij Charlie Hebdo waren gisteren precies 3 jaar geleden alweer. En wat is er veel in die 3 jaar gebeurd, hoe snel kun je ongeloof en schok zien veranderen in gewenning en haat…Ook stierf er weer een Frans muziekicoon: France Gall is 70 jaar geworden. Op een meer persoonlijk vlak: mijn moeder zou gisteren 63 jaar zijn geworden.

Time’s Up bij de Golden Globes

De Golden Globes worden sinds 1944 in Hollywood uitgereikt. Vaak worden ze gezien als een voorbode van de Oscars een maand later. Toch draaiden de Golden Globes gisteren iets minder om de films en iets meer om de (luide) boodschap ‘Time’s Up’.

Aanwezige actrices hadden van tevoren afgesproken om deze uitreiking in het zwart gekleed te komen om aandacht te vestigen op genderongelijkheid en als steun voor slachtoffers van seksueel misbruik. Ik zag wel tussen alle zwarte kleding 1 dame met een ferrari-rode jurk, actrice Blanca Blanco. Zou zij nou een statement willen maken of had ze de memo over de dresscode niet ontvangen? 😉

time's up

Ook model Barbara Meier koos ervoor om geen zwart te dragen. Zij ging voor de struisvogel-look met veel veren.

MeToo deel 2

Met andere woorden, Time’s Up ligt in het  verlengde van #MeToo en van de schandalen rondom Harvey Weinstein en Kevin Spacey. Dit zijn de twee grootste namen en vooral ook de namen die het instorten van het Hollywood-kaartenhuis inluidden maar er zijn daarna meer, veel veel meer, namen genoemd waaronder die van Dustin Hofman, Danny Masterson en Ed Westwick. Op de site van de New York Times staat een behoorlijk uitgebreide lijst van heren die genoemd zijn inclusief de gevolgen die het voor ze gehad heeft.

Niet alleen de dames maar ook de mannelijke acteurs deden mee aan de onofficiële dresscode en kwamen in het zwart, soms gepaard met een #TimesUp badge. Hoe dan ook, deze 75ste Golden Globes uitreiking was er echt eentje met een boodschap. De speeches waren wat dat betreft echt stukken krachtiger dan andere jaren.

time's up
Reese Witherspoon en Eva Longoria

Oprah’s wijze woorden

De (hele lange!) speech van Oprah Winfrey werd alom geprijsd maar elke spreker vestigde op zijn of haar manier de aandacht op Time’s up. Oprah kreeg, als eerste zwarte vrouw in de geschiedenis, de Cecil B. DeMille Award. De hele toespraak kun je hieronder bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=fN5HV79_8B8

Oh ja en er werden ook nog prijzen gewonnen 😉 Nicole Kidman won beste actrice voor de serie Big Little Lies, Ewan McGregor beste acteur voor Fargo (en bedankte zijn nieuwe vriendin én zijn ex-vrouw in zijn toespraak!), Frances McDormand won beste actrice voor de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Time’s Up voor James Franco?

Timesup Franco
Sarah Tither-Kaplan, James Franco en Cynthia Murell in Making A Scene with James Franco

Voor James Franco waren de Golden Globes bitterzoet. Hij won beste acteur voor zijn rol in The Disaster Artist maar werd kort daarop beschuldigd van seksuele intimidatie via Twitter, door actrice Sarah Tither. Ze kreeg meteen bijval van actrice Violet Paley. Franco heeft nog niet gereageerd. Time’s Up?

In het filmpje hierboven zie je dat Franco zijn award in ontvangst neemt. Twee dingen: Damn, hoe geweldig mooi en stijlvol is die jurk van Emma Stone (Louis Vuitton, mocht je het je afvragen ;)) ?!! En hoe akward is die speech van Franco! Hij leest alles op van zijn mobiel, zegt eigenlijk niets betekenisvol en haalt die arme gast (Tommy Wiseau) het podium op om hem vervolgens niet aan het woord te laten!

Wat denk jij? Zijn al die acteurs die momenteel beschuldigd worden daadwerkelijk schuldig? Of maken sommige dames misbruik van het Hollywood-klimaat dat momenteel heerst? 

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Ik vind het goed dat acteurs op deze manier de aandacht vestigen op dit soort onderwerpen. Ze hebben vaak een voorbeeldfunctie voor hun idolen en de jeugd. Hoe meer aandacht er op deze manier aan gegeven wordt hoe beter. Ik zag op Insta ook al eea voorbij komen.

  En wat je laatste vraag betreft: alleen de acteurs in kwestie zullen dit weten…

 2. Phoe, vind het ook moeilijk daarover een oordeel te vormen hoor. Maar wel opvallend hoeveel er ineens naar boven komt. Voor jou sterkte, zo’n verjaardag is toch weer even zo’n momentje…

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben helemaal geschokt dat Dustin Hoffman in het rijtje staat. Ik mag hopen dat de beschuldiging onterecht is…

 4. Uitgebreid stuk, daarom even lastig te weten waar ik me nu op moet focussen. Net als Nicole Oriens hoop ik toch dat dat van Dustin Hoffman niet klopt

 5. Er zullen allicht mensen tussen zitten die er misbruik van maken, maar ik denk ook dat veel celebrities heel lang gedacht hebben alles te kunnen maken. Daar lijkt nu een einde aan te komen en dat is maar goed ook!

 6. Heel mooi geschreven! Ik vond de speech van Oprah heel erg goed, maar weet niet of dat in de praktijk echt veel verschil zal maken. Denk niet dat POTUS daar wakker van ligt wat zij aan de wereld vertelt ..

 7. Ik vind het lastig. Een beschuldiging is zo geuit en of die waar is of niet weten alleen de betrokkenen. Feit is wel dat er veel rottige dingen gebeuren.

 8. Het opstaan voor en steunen van slachtoffers van welke vorm van machtsmisbruik dan ook, juich ik toe. Niemand heeft het recht om een ander geestelijk of lichamelijk te beschadigen. Maar is het juist om mensen die (vooralsnog zonder veroordeling) als dader worden aangewezen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen? Doen we dan eigenlijk niet hetzelfde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.