♡ Dr. Martens ♡

De eerste Dr. Martens, zoals wij ze nu kennen, kwamen op 1 april 1960 op de markt. Ze waren rood-bruin. Het ontwerp dat toen uitkwam kun je nog steeds kopen, ze heten heel toepasselijk ‘1960’ en de kleur heet ‘oxblood’. Dochterlief wilt niets anders dragen dan Dr. Martens. Er zijn enorm veel varianten en kleuren en soms zitten er, al zeg ik het zelf, echt hele toffe tussen. Er zijn tegenwoordig ook Dr. Martens tassen, riemen en andere accessoires.

Celebs dragen dr Martens
Met de klok mee: Katy Perry, Gwen Stefani, Bella Hadid, Miley Cyrus en Helena Bonham Carter aan de dr Martens

Dokter Klaus Märtens

Eigenlijk bestonden dr. Martens eerder maar dan iets minder goed gelukt om het zo te zeggen. Het concept voor de schoen en de super comfortabele zool was namelijk eigenlijk bedacht door een Duitse dokter, Klaus Märtens, naar aanleiding van een ski-ongeluk waarbij hij last kreeg van zijn enkel. Samen met een vriend van hem uit Luxemburg, dr. Funck, probeerde hij eind jaren ’40 van zijn orthopedisch ontwerp een succes te maken. Dat lukte aardig, begin jaren ’50 waren ze redelijk succesvol, vooral bij 40+ vrouwen :).

Maar het is pas toen het patent bemachtigd werd door de Britse R. Griggs Group Ltd. dat dr. Martens echt groot werd. De Griggs familie maakte al sinds 1901 degelijke (werk)schoenen in het Engels dorpje Wollaston, Northamptonshire. Griggs voegde ook bepaalde succesvolle details toe zoals de gele naden en verengelste de naam naar dr. Martens. Het is ook Griggs die de beroemde ‘luchtkussen’-zool registreerde de naam AirWair.

Dr Martens
Met de klok mee: Vintage 1460 Cherry red, Pascal Valentine, 1460 Sunny Blue, Salome

Dr. Adams uit China

Dr. Adams schoenen zijn tot 2003 in het dorpje Wollaston in Northamptonshire gemaakt. Een groot gedeelte van de dr. Martens wordt sinds 2002/2003 in China, Vietnam en Thailand geproduceerd wat sommige fans niet als een positief iets zien maar voor het bedrijf was dit de enige manier om faillissement te voorkomen.

Na een tussenpauze van enkele jaren is de productie van de ‘made in England’ lijn in Wollaston hervat in 2007. Dat is slechts een heel klein percentage, ongeveer 50 paar per dag, van de gehele productie. De ‘made in England’ schoenen zijn dus ook stukken duurder.

Dr Martens verschillende stijlen
Met de klok mee: Di Antonio Pascal, Union Jack 8 Eye Boot, Pascal Splash, Pascal Willow

Een rebels symbool

Dr. Martens zijn door de jaren heen bij een groot publiek geliefd geweest. Het begon bij de arbeidersklasse, mensen die veel moesten lopen zoals postbodes waren trouwe dr. Martens dragers. Daarna, mede dankzij de zanger van The Who, werden dr.Martens geliefd bij zangers en steeds meer symbool voor een rebelse groep. Dit sloeg enigszins door toen skinheads dr. Martens gingen dragen. Toen kregen Docs een negatieve associatie. Maar uiteindelijk na al die jaren hebben Docs een grote groep trouwe maar vooral diverse ‘volgers’. Ook onder de celebs zijn Docs geliefd, van Katy Perry en Miley Cyrus tot aan de dochter van Obama, Sasha – van Gwen Stefani en Bella Hadid tot aan Aria Montgomery in Pretty Little Liars. Naar verluid had zelfs de Paus, Johannes Paulus II, een paar Dr. Martens.

Peter Townshend wearing dr Martens
Peter Townshend, zanger van The Who
Elton John wearing giant dr Martens
Elton John op reuze-dr Martens in de musical Tommy (1975)

De schoen die dus ooit begon als betaalbare comfortabele schoen voor de arbeidersklasse is nu een symbolische rebelse (relatief) dure schoen geworden voor de creatieve individualistische young-at-heart – maar tof en comfortabel zijn ze nog zeker!  De lijn is tegenwoordig wel erg breed hoor: voor mannen, vrouwen en kinderen – sandalen, hakken, boots – en accessoires zoals tassen, riemen etc…

Docs voor kids
Docs voor kids

Voor dr. Martens fans

Voor de dr. Martens fan in hart en nieren is er een heel mooi boek, Dr. Martens: The story of an icon van Martin Roach. Het gaat over dr. Martens, natuurlijk maar vooral ook over waar deze schoenen voor staan en welke beroemdheden ze allemaal gedragen hebben. Erg leuk!

Boek over dr. Martens

Een paar dr. Martens kopen? Dat kan hier online of in de stad bijvoorbeeld bij Dr. Adams.

Geen Srsck-artikelen meer mislopen? Je kunt ons volgen op Bloglovin.

 

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Oh jaaaaaa, Dr. Martens.

  Ik wilde die zo graag, maar kreeg ze niet –> te duur.

  Misschien nu maar eens wel doen dan 🙂

 2. Ik droeg mijn eerste Docs 21 jaar geleden, toen ik naar de middelbare school ging. En ik heb ze nog steeds, want ze zijn niet stuk te krijgen! Inmiddels heb ik 7 8 paar in totaal. Waarvan 3 de klassieke modellen, maar ook hoge laarzen en mooie met hak. Die Salome spreekt me ook wel aan. Ik houd niet van fijne hakjes en de Docs vind ik stoer, ruw, grof en heeft nog steeds die ‘vibe’ van vroeger. De kenners/liefhebbers herkennen dat wel. Maar zelfs de vintage modellen combineren ook leuk met een jurkje.

  Het voordeel is ook, je hoeft ze nooit te passen. Als je weet welke maat je moet hebben, zit het altijd goed. Alleen waren ze vroeger wel stukken goedkoper. En ik had ze inderdaad nog toen ze niet uit China of Thailand kwamen. Maar ik heb ook nieuwe modellen uit Engeland.

  Jep… je kan niet genoeg Docs hebben!

  1. Ja dat is waar trouwens wat je zegt, de maat is altijd goed. Ik vind ze ook leuk met jurkjes inderdaad. En Dochterlief is het met je eens: Je kan niet genoeg Docs hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.