De Ouigo: Goedkoop met de trein in Frankrijk

Ik heb een treintip voor jullie! Het was stil hier omdat we op vakantie waren. Ik heb zo’n mobiele Wifi en werk eigenlijk altijd door op vakantie maar deze keer had ik een data simkaart bij Lebara gekocht en deze bleek het dus niet te doen. Gevolg: een échte vakantie! Ik heb gewoon 7 dagen niet gewerkt. De laatste keer dat dat gebeurde was volgens mij in 2009 haha.

Zoals onze ‘vaste lezers’ weten, reizen we praktisch altijd per trein. Het probleem is dan wel dat als je niet heel erg lang van tevoren boekt de Franse treinen peperduur zijn. Dit in tegenstelling tot de treinen in Duitsland bijvoorbeeld dus wanneer we richting Kroatië of Italië reizen, dan gaan we via Duitsland. Maar ja, dat wordt wat lastig als je bestemming in Frankrijk is haha. En ik ben nou eenmaal niet in staat om ver van tevoren te plannen en boeken dus de Ouigo is voor ons de gouden oplossing.

Wat is de Ouigo?

De Ouigo is de low cost TGV in Frankrijk. De laatste twee of drie jaren is het netwerk behoorlijk uitgebreid, er zijn nu behoorlijk veel bestemmingen in Frankrijk, 18 stations geloof ik, die met de Ouigo te bereiken zijn. Vanaf juli 2019 komt daar nog Toulouse bij.

Je moet het zo zien als de trein versie van bijv. een Easy Jet vlucht. Je betaalt echt voor een hele basic reis, elke extra moet apart betaald worden. In de Ouigo mag je een handtas en een kleine koffer mee (36 x 27 x 15 cm). Een grotere of extra koffer kost je 5 euro en moet van tevoren geboekt worden. Mocht je het pas op het station doorgeven, dan kost het 20 euro per extra koffer.

Reis je met een dier? Dieren van boven de 6 kg moeten 30 euro betalen…

ouigo sncf
Dragonball Ouigo!

Geen restauratie

Ook is er geen eten of drinken beschikbaar in de trein dus dat moet je meenemen. Dat doen wij sowieso altijd dus daar stoorde ik me zelf totaal niet aan. Ook handig om te weten: er zijn geen vuilnisbakjes dus neem een plastic zak mee. Zo nu en dan loopt er een medewerker langs met een vuilniszak en dan mag je je troep erin gooien.

Voor een contactdoos moet je ook bijbetalen. 2 euro per persoon kost dat. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt, gewoon goed opladen van tevoren en een powerbank mee – dan kom je de dag wel door. Verder is er ook geen Wifi in de trein beschikbaar en kun je je plaatsen niet kiezen. Je krijgt 3 of 4 dagen voor de vertrekdatum je plaatsen toegewezen en je tickets in de mail.

steve in ouigo
Steve de banaan vond het niet zo krap

Verder zit je iets krapper, ze hebben de Ouigo goed volgestouwd met stoelen om het rendabel te krijgen maar het is niet zo erg als je zou denken. Al kan ik me goed voorstellen dat je last hebt van je benen als je erg lang bent.

Een half uur vóór vertrek

De laatste twee dingen die handig zijn om te weten: er zijn geen aparte klassen beschikbaar én je moet een half uur voor vertrek aanwezig zijn. Dat laatste is het enige punt dat ik niet zo prettig vind. Vooral met vroege reizen is dat niet fijn. Onze trein vertrok om 6h29 dus we moesten er uiterlijk om 5h59 zijn. Omdat alle inzittenden in 1 keer inchecken verloopt het ook best chaotisch. Dat geldt overigens vooral als je op het startstation instapt. Op een tussenstation heb je er natuurlijk minder last van want dan checken er minder mensen in.

bestemmingen ouigo treinreis
Bestemmingen Ouigo

Goedkope tickets

Als je dus bereid bent om wat minder comfort te hebben tijdens je reis, dan is de Ouigo echt de moeite waarde. De tickets zijn per persoon nooit duurder dan 115 euro en starten al bij 10 euro pp. voor een Paris – Marseille. Ter voorbeeld: wij betaalden met zijn vieren 104 euro van Aix-en-Provence TGV naar Disneyland Parijs.

Tot 11 jaar betalen kinderen de vaste prijs van 5 euro ongeacht duur van het traject of bestemming. Er is wel een uitzondering: kids die vanuit of naar het centrum van Parijs of het centrum van Lille reizen betalen 8 euro. Er mogen 4 kids per volwassene reizen tegen deze kindertarieven. Mijn kinderen zijn allemaal boven de 12 jaar nu dus geen kinderprijzen meer voor ons.

Voor de normale TGV die een uurtje later vertrok hadden we 295 euro neer moeten leggen en dat is inclusief de korting die we krijgen omdat de kleinste man een kortingskaart heeft.  Een behoorlijk verschil dus!

Bovendien is de verbinding handiger als je van Nederland naar Zuid-Frankrijk reist omdat de meeste TGV’s op die route via Parijs gaan en daar moet je dan van treinstation veranderen. Dat vind ik altijd zo’n gedoe! Als je met de Ouigo gaat, dan kun je de Thalys pakken naar Disneyland Parijs en daar op hetzelfde station overstappen op de Ouigo naar het zuiden (Marseille, Lyon, Avignon en Aix).

Kende jij de Ouigo al?

22 thoughts on “De Ouigo: Goedkoop met de trein in Frankrijk

 1. Is er wel voldoende ruimte voor koffers? In ICE treinen in Duitsland is dat soms behelpen, maar is er in deze Franse treinen wel , zij het tegen betaling, voldoende ruimte voor?

  1. Op bepaalde plekken tussen de wagons in zijn ruime plekken voor extra bagage dus voor de ‘betaalde kofferplekken’. De niet betaalde hoor je onder je stoel te schuiven en dat is echt krap.

 2. Wat een leuke tip! Mijn mannen zijn dol op de trein… Misschien stuur ik ze wel met de trein mee en geniet ik van de rust 😉 De trein is niets voor mij, zeker niet als hij zo basic is…

 3. Wat bijzonder, ik had nog nooit van deze trein gehoord. Als je de boel goed van te voren regelt scheelt het een boel geld. Nou reizen wij altijd met onze zelfgebouwde camper, maar anders zou het een goede keuze kunnen zijn!

 4. Lijkt mijn helemaal prima! Goedkoper reizen is altijd top. En als je reizen buiten Europa gewend bent dan is dit een eitje 😉 Thanks voor de tip!

 5. wel, dit vind ik fijn…
  Ik hou zelf ook wel van de basis van de basis, ik weet niet goed hoe ik het moet zeggen. Ik denk vooral omdat ik me dan vrijer voel of zo, geen idee….

  bedankt, dit vind ik echt handig om te weten, had er nog niet van gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »