Ga naar de inhoud
Home » Opvoed legendes in het boek Because I Said So!

Opvoed legendes in het boek Because I Said So!

Wat wij vonden van “Because I Said So!” (The Truth Behind the Myths, Tales, & Warnings Every Generation Passes Down to Its Kids) van Ken Jennings….

cover

“Because I said so!” is verrassend, herkenbaar, leerzaam en vooral grappig. Ken Jennings rekent af met de waarschuwingen, opmerkingen en opvoed legendes die generatie na generatie geuit worden door veel ouders.

Ik had zelf eigenlijk niet verwacht dat ik zoveel van die waarschuwingen zou herkennen, een beetje het ver van mijn bed gevoel maar niets ervan, ik had er zelf als kind ook veel meegekregen (en gewoon aangenomen) van mijn ouders. En nog erger? Ik betrapte mezelf erop dat ik een paar van die waarschuwingen ook alweer zelf doorgegeven had aan mijn kinderen.

Jennings bekijkt en vergelijkt bewijzen, ervaringen en wetenschappelijk onderzoek . Op basis van deze informatie bestempelt hij de uitingen als “waar”, “onwaar”, “gedeeltelijk waar” of “misschien waar”. Jennings pretendeert geen ervaringsdeskundige te zijn die alles beter weet maar hij probeert op een leuke manier te achterhalen waar de verhalen vandaan komen en in hoeverre ze kloppen. Met andere woorden, “Because I said so!” is in eerste instantie een vermakelijk boek met veel humor.

Moet je bijvoorbeeld echt een uurtje wachten na het eten voordat je gaat zwemmen? Is te dichtbij de televisie zitten slecht voor je ogen? Wat gebeurt er als je kauwgum inslikt? Zijn de korsten van je boterham echt zo gezond? Is het gevaarlijk om je knokkels te kraken? Verwacht geen groot wetenschappelijk onderzoek en perfecte waarheden in “Because I said so!”, de meeste conclusies zijn subjectief en aan interpretatie onderhevig maar het blijft een luchtig en grappig boek om te lezen. Een aanrader voor jonge ouders of als kraamcadeau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »