Spellen: Wie is de Mol Junior bordspel

De twee oudste liefjes hier in huis zijn fan van het programma Wie is de Mol? dus natuurlijk moest de junior editie van het bordspel gespeeld worden. Wie is de mol junior is eigenlijk vergelijkbaar met de standaard editie van het bordspel Wie is de Mol?. De vragen zijn alleen meer toegespitst op een jonger publiek.

widmjunior

 

Het doel

Het idee is om binnen de tijd een codewoord te raden door bepaalde vragen goed te beantwoorden. Elk antwoord levert het team een letter op. Je hebt 45 minuten de tijd en kunt dat gewoon zelf timen op je mobiel of klok of whatever maar nog leuker is om de speciale mol timer op de site te gebruiken. Kwestie van sfeer…

De mol probeert er voor te zorgen dat het antwoord fout geraden wordt waardoor het codewoord niet geraden zal kunnen worden. Net als in het programma moet de mol de boel dus saboteren en de andere spelers op een dwaalspoor brengen. De andere spelers proberen als team het woord te raden maar proberen ondertussen er ook achter te komen wie die geniepige mol is.

De mol ziet op zijn eigen kaarten al staan wat het codewoord is en kan dus goed inschatten of de andere spelers dicht bij de oplossing zijn of niet. De mol mag, nee..de mol moet zelfs, liegen en bedriegen. Het is fijn om de mol te zijn (vooral als niemand jou verdenkt!!).

Twee varianten

 

Je kunt het spel op twee manieren spelen: de simpele variant of de variant voor gevorderden. Het spel is slechts een beperkt aantal keren te spelen want als je eenmaal de vragen en codewoorden kent dan kun je die stapel kaarten niet meer gebruiken. Uitbreidingskaarten staan gelukkig wel in de planning maar het is niet bekend op welke termijn ze zullen komen.

In Wie is de mol junior zijn tien pakken kaarten. Het is de bedoeling dat je een pak pas opent op het moment dat je het spel gaat spelen en die dus slechts één keer gebruikt. Met andere woorden, je speelt het spel tien keer en gaat daarna iemand blij maken met je Wie is de mol? bordspel. Elk pak kaarten heeft een ander thema bijvoorbeeld ‘In het dierenrijk’, ‘Sport’ of ‘Europa’.

Eenvoudige spelregels

De spelregels zijn eenvoudig en na een wel heel kort testrondje had iedereen het wel door. Het eerste potje ging heel snel, te snel eigenlijk, maar toch vonden de kinderen het een spannend spel. De tweede keer was het stukken meeslepender en ingewikkelder. Dat heeft voornamelijk te maken met wie de mol is en hoe ‘vals’ diegene het spel speelt.

wieisdemol

 

Vooral voor kinderen die het programma kennen is het spel Wie is de mol junior erg leuk maar je hoeft het programma niet per se te kennen om te kunnen genieten van het spel. Het deed me op een bepaalde manier erg aan Triviant denken. Je moet vragen beantwoorden en je verzamelt letters in plaats van partjes. Maar dan wel een Triviant met een bloedstollende twist 😉 Iedereen verdenkt elkaar en het zal je verbazen hoe verfijnd kinderen van die leeftijd de rol van mol kunnen spelen. Ik heb mijn ogen uitgekeken!

Adviesleeftijd

Het spel Wie is de mol junior is bedoeld voor kinderen vanaf tien jaar oud. De kinderen hebben het spel ook uitgeprobeerd met oudere kinderen behalve één keertje. Toen hebben ze gespeeld met een groepje van vier kinderen van 11, 12 en 13 en…7 (ja koppig, I know) maar het was inderdaad te moeilijk voor de kleinste man. Hij moest toch mama-hulp inschakelen. Vanaf 10 jaar is wel een goede richtlijn vind ik.

Specificaties:

3 tot 6 spelers – Vanaf 10 jaar oud – Speelduur: 45 minuten

S_icon_200pxl

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.