Oorlog rondom de erfenis van Johnny Hallyday

deuil hallyday

Van links naar rechts: Jade, Laetitia, Joy, Laura, David

Op 15 maart staat een veelbesproken rechtszaak in Frankrijk op de planning, een rechtszaak rondom de erfenis van de Franse muzieklegende Johnny Hallyday. Wat speelt er precies? Op de foto hierboven zie je van links naar rechts: Jade, Laetitia, Joy, Laura, David. Wie is wie en wie krijgt wat (niet)?

Jean-Philippe Smet is dood

Er is geen Fransman die Johnny Hallyday niet kent. De rockzanger met de diepe rauwe stem was enorm populair in Frankrijk. Hij was van Belgische afkomst en werd in 1943, als Jean-Philippe Smet, geboren in Parijs.

Johnny Hallyday had een lange carrière over een periode van meer dan 55 jaar!! Er staan meer dan duizend liedjes op zijn naam. Hij had 40 gouden platen. Op Wikipedia las ik dat er meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht zijn van zijn platen. Nou ja, kortom, hij was razend populaire – een van de grootste zangers van Frankrijk. Daarnaast acteerde hij ook nog eens in 30 films maar als je het mij vraagt, lag zijn talent duidelijk niet in het acteren.

erfenis johnny hallyday

Een jaar geleden, in maart 2017, werd bekend dat hij longkanker had. Hij stierf in de nacht van 5 op 6 december 2017 (74 jaar oud). Er kwam een plechtigheid in Parijs waarbij tout-bekend-Paris aanwezig was. Iets minder dan 1 miljoen mensen waren naar de stoet met de witte kist komen kijken. Franse president Macron hield een toespraak. Het geheel werd uitgezonden op televisie. De daadwerkelijke begrafenis vond later plaats, in besloten kring, op het eiland Saint-Barthélemy in de Caraïbische Zee.

Op de foto’s van de plechtigheden zagen we een hechte verdrietige familie maar…twee maanden later bleek dat er toch meer aan de hand was dan je zou denken.

saint barthelemy
De begrafenis in St Barthelemy. Je ziet Laura en Laeticia hand in hand lopen voor David.

Hallyday en zijn vier kinderen

Hallyday had vier kinderen. De oudste is David, 51 jaar oud inmiddels, die Johnny met actrice Sylvie Vartan kreeg. Na de scheiding van Sylvie en Johnny in 1980, verhuisde David met zijn moeder naar Los Angeles. Het tweede kind van Johnny Hallyday is Laura Smet, dochter van actrice Nathalie Baye. Laura Smet groeit dichterbij haar vader op. Ze komt daar als kind een weekend in de twee weken. In 1986 bracht Johnny Hallyday ter ere van zijn dochter het liedje Laura uit.

In 1995 ontmoet Johnny Hallyday het model Laetitia Boudou. Een jaar later trouwen ze. Het is het vierde en laatste huwelijk van Johnny. Wanneer ze trouwen is Laetitia nog maar 21 jaar oud en Johnny 52. Niet iedereen in de familie is erg blij met dit huwelijk. Laetitia is slechts 8 jaar ouder dan Laura en het botert niet erg tussen Laura en haar kersverse stiefmoeder.

johnny hallyday
Huwelijk Johnny en Laetitia

Laetitia Boudou verandert haar naam naar Laeticia Hallyday en is duidelijk een blijvertje. Op een gegeven moment adopteren Laetitia en Johnny twee meisjes uit Vietnam: Jade in 2004 en Joy in 2008.

In the picture

Al die familieleden zijn publieke figuren in Frankrijk en geliefde onderwerpen voor de roddelbladen. Zowel Vartan als Baye zijn bekende actrices in Frankrijk. Vooral ten tijde van zijn huwelijk met model en actrice Estelle Lefébure was David geregeld voer voor de roddelbladen. David is nu best wel low profile – getrouwd met Alexandra Pastor en een redelijk beroemde songwriter.

Laura Smet is een beroemde actrice en was ook een graag geziene gast in roddelbladen door haar verslavingen, depressie en alcoholgebruik. De laatste keer dat er iets gebeurde op ‘dat vlak’ was in 2012 toen Laura Smet naakt en van de wereld op straat in Parijs werd gevonden. Sindsdien leek het helemaal beter te gaan met haar.

Over het algemeen zagen de Hallydays, allemaal, er voor de buitenwereld uit als een hechte familie. Een moderne familie die na veel ups en downs een goede evenwicht heeft gevonden. Een familie waarbij ze elkaar allemaal steunen en er voor elkaar zijn. En toen….kwam het testament, vrijwel meteen gevolgd door de open brief van Laura Smet in de krant.

Het vierde testament van Johnny

Ok wat is er nu precies aan de hand? In het vierde en laatste testament van Johnny, opgemaakt in de VS volgens Amerikaanse wetgeving, heeft hij zijn twee oudste kinderen onterfd.

Laura Smet en David Hallyday krijgen helemaal niets. Geen deel van de vele huizen, geen deel van de muziekrechten, geen deel van het geld, geen deel van zijn postuum album die nog uit moet komen. Helemaal niets.

johnny en sylvie vartan
Johnny Hallyday en Sylvie Vartan in 1963

Er werd ontstemd gereageerd op dit testament door vrienden en kennissen, o.a door Eddy Mitchell, bekende zanger en ook peetvader van Laura. Hij zei iets in de trant van ‘ik begrijp niet dat iemand zijn kinderen onterft. Bovendien ben ik de peetvader van Laura en is het normaal dat ik haar wil steunen’. De moeder van David, Sylvia Vartan, zei zoiets als: “Kun je je voorstellen wat het moet zijn voor een kind, die zelf muzikant is, om niet eens te mogen kijken naar de muzikale nalatenschap van je vader?’.

Sylvie Vartan doelt hierop: Laura en David hebben schijnbaar Laeticia gevraagd om naar het postuum album van hun vader te mogen kijken en ze zou hebben geweigerd. Sowieso gaat deze hele chaos duidelijk niet alleen om geld.

Zo zouden David en Laura gekwetst zijn door het feit dat Laeticia, wanneer Johnny stierf, eerst de president belde en het persbureau AFP en niet zijn kinderen. Ook zouden Laura en David bepaalde emotionele items niet mogen hebben zoals een platenhoes van het liedje Laura voor Laura en een van de gitaren van zijn vader voor David.

Laura trekt ten strijde

Toen duidelijk werd dat Johnny alles aan zijn vrouw Laetitia had nagelaten (en na haar dood aan Joy en Jade) schreef Laura een brief aan Johnny die gepubliceerd werd in Le Figaro. (De brief kun je hier lezenUit die brief blijkt duidelijk dat ze gekwetst is door zijn keuze. Ze geeft ook aan dat ze het testament zal aanvechten. Later laat David weten zich bij haar te voegen in haar wettelijke strijd.

vroeger
Nathalie Baye met Johnny en baby-Laura

In die brief staat ook een zin die veel vragen opriep. Laura schrijft over ‘alle keren dat we stiekem elkaar moesten zien en bellen’. Dit zorgde ervoor dat Laeticia steeds meer werd afgeschilderd als de nare gemene stiefmoeder die Johnny manipuleerde tot dit testament en die in de weg van een goede band tussen vader en dochter zou hebben gestaan. Dit zijn natuurlijk allemaal speculaties en niemand weet echt wat er aan de hand is.

Laeticia zit momenteel met Joy en Jade in de VS. Even weg van alle nieuwsberichten waarin zij vaak door het slijk wordt gehaald. Johnny Hallyday woonde sinds 2013 in Los Angeles. Voor die tijd een jaar of 7 in Zwitserland (om belastingtechnische redenen). Daarvoor in Frankrijk. Dit is straks belangrijk voor de rechtszaak omdat zijn testament onder Amerikaans recht valt. In Frankrijk kun je namelijk je kinderen niet onterven. Ze zullen dus kijken waar hij echt woonde/leefde/hoorde. Hij stierf wel in Frankrijk maar leefde dus wel al een aantal jaren in de VS.

instagram laetitia
Johnny, Laeticia, Jade en Joy

Ja maar hoeveel

Om hoeveel geld het gaat is niet eens bekend. Dat komt doordat Johnny heel veel uitgaf, hij staat er bekend om dat hij maandelijks tussen de 2 en de 4 ton uitgaf, en hij ook nog eens veel schulden had. Bij de belasting voornamelijk.

Toch probeerde de krant Le Figaro uit te rekenen wat zijn erfenis zou zijn en ze komen uit op ongeveer:

100 miljoen euro aan centjes, 50 miljoen euro aan vastgoed, daarbij komen jaarlijkse inkomsten door de rechten op zijn nummers. Dit zou ongeveer 2 miljoen euro per jaar aan rechten zijn en 2 ton per jaar aan rente.

De belastingschulden zouden ongeveer op 9 miljoen uitkomen en daarbij komt een niet bekende schuld naar verschillende eisers waaronder zijn oude plantenmaatschappij.

Niet de meest eenvoudige erfenis dus maar die man was niet arm, laten we wel wezen.

De nalatenschap van Johnny Hallyday

Wat ook wel jammer is in deze legale erfenisoorlog is dat Johnny Hallyday nu meer ter sprake komt door de erfenis perikelen dan door zijn muzikale nalatenschap. Zijn muziek had zijn erfenis moeten zijn, niet de vraag of hij wel of niet een goede vader was, of hij wel of niet gemanipuleerd is door Laeticia.

Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal speelt – ik ken die mensen niet persoonlijk – maar als je zo rijk bent als hij was, wat maakt het dan uit, geef je kids gewoon een deel. Het zijn je kinderen, je eigen familie, dat moet meer tellen dan wat dan ook. Gewoon los van het geld, dit moet zo kwetsend zijn voor zijn twee oudste kids, of hij ze niet belangrijk vond ofzo. Dit was volgens mij nergens voor nodig.

Wat vinden jullie? Zou jij je kinderen onterven?

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)

30 thoughts on “Oorlog rondom de erfenis van Johnny Hallyday

 1. Zo in eerste optiek, zou ik meteen zeggen dat ik dit onmenselijk vind. Hoe kan je nou je eigen kinderen onterven ? Notabene zonder weten. Maar aan de andere kant doet dit ook weer een interessant belletje rinkelen met de vraag: waarom?
  Ik ben wel van mening dat een verhaal altijd twee kanten kent. Al blijft het natuurlijk onmenselijk en zou ik het zelf nooit doen .. zeker niet met zoveel geld indd !

 2. Ik wist hier helemaal niets van. Kinderen onterven kan geloof ik niet helemaal hier in Nederland. Maar je kunt het wel beperken.
  Of ik het zou doen? Dat zou heel erg aan de situatie liggen denk ik.

 3. Wauh wat een schitterend en uitgebreide biografie…
  Heb het met plezier gelezen. Natuurlijk , waar meedere vrouwen en kinderen van verschillende moeders in het spel zijn, is gedonder om geld. En voor geld lees ik dan : erkenning…

 4. Dit is toch wel typisch iets wat gebeurd na een overlijden, zo vaak als er ruzies om geld en nalatenschap. Nou kan ik niet in zijn verleden kijken, maar dit gebeurd heel vaak en komt nu naar buiten omdat hij een bekend figuur is,maar dit komt net zo vaak voor in onbekende families.

 5. Hm, lastige vraag. In eerste instantie zeg ik, nee dat zou ik nooit doen! Maar.. in mijn omgeving ken ik situaties waardoor ik begrip op kan brengen dat her wel gebeurd.

 6. Ik heb er wel een keer wat over gelezen maar dat het zo’n getouwtrek is, wist ik niet. En ja, je kinderen onterven gaat wel erg ver, wat moet er dan wel niet zijn gebeurd?

 7. Wat heftig hoor. Ben zelf met de nalatenschap van mijn vader bezig en omdat ook hij 2 huwelijken heeft gehad, moet alles goed worden uitgezocht. Gelukkig is niemand onterft en hebben we geen ruzie, maar ik begrijp wel dat door emoties alles in een ander daglicht kan komen te staan

 8. tja, soms kan je niet in die mensen hun hoofd kijken. Mijn vader vind zijn derde vrouw, ook belangrijker… Ik lig er niet wakker van, maar ik begrijp dat deze 2 zich gekwetst voelen…

 9. Ik begrijp dat het een pijnlijke ernstige zaak is om jou kinderen te onterven.
  Toch ik kan het best verstaan dat je zo ver kan gaan ook al is het met pijn in het hart.
  Als je voor jou zelf weet dat je alles gedaan hebt voor jou kinderen, en des onlangs de kinderen jou niet meer zien staan wat de rede ook mag zijn kan ik het onterven in alle eerlijkheid begrijpen.
  Meestal heeft alles te maken met geld,.. en dat is geen liefde.
  Als je aan onterven denkt heb je al veel geestelijke pijnen geleden, dan is er al een lange weg van pijn en smart aan vooraf gegaan, andere mensen kunnen het onterven dan ook nauwelijks begrijpen of verstaan. Niemand kan een oordeel velgen over een situatie daarom vind ik het belangrijk dat een mens daar zelf vrij over mag en kan beslissen dat is respect voor de keuze die is gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.