Acteurs die onherkenbaar zijn in een bepaalde rol

onherkenbare acteurs

Mag je eindelijk eens in een film spelen, herkent niemand je! Enerzijds zijn er acteurs die bijvoorbeeld een monster spelen waarvan je er eigenlijk nooit achterkomt hoe ze eruit zien behalve als je het gaat opzoeken (zoals ik want ik ben altijd erg nieuwsgierig naar dat soort dingen). Anderzijds vallen sommige bekende acteurs werkelijk amper te herkennen in bepaalde rollen. Allebei leuk om te zien – de kracht van make-up!

Monsters en wezens

Doug Jones

Doug Jones geeft gestalte aan Faun en aan Pale Man in Pan’s Labyrinth maar dat zijn bij lange na niet de enige rollen waarin hij volkomen onherkenbaar is.

onherkenbare acteurs

Hij vertolkte o.a de rol van Silver Surfer in 4: Rise of the Silver Surfer, Abe Sapien in Hellboy en Hellboy II, Saru in Star Trek: Discovery, Dracula in Nosferatu en het groene wezen in The Shape of Water. Hij was vroeger contortionist, daardoor kan Doug Jones zich – letterlijk – in meer bochten wringen dan de meeste acteurs.

Robert Englund

onherkenbaar acteur

Robert Englund is de Amerikaanse acteur die de rol van Freddy Krueger in wel acht films vertolkte. Hij werkt al sinds 1974 als acteur en speelde dan ook in iets meer dan 70 films, toch is hij vooral bekend om zijn rol als Freddy. Englund is nog steeds actief als acteur en hij werkt daarnaast ook als regisseur en stemacteur.

Bolaji Badejo

onherkenbaar acteur

Bolaji Badejo heeft slechts één filmrol op zijn naam staan maar het is wel een iconische rol. Hij speelde namelijk de alien in Ridley Scott’s Alien in 1979. De jonge Nigeriaanse grafisch ontwerper was lang, 2.08 m, en slank waardoor hij perfect in het alien kostuum paste. Hij kreeg les in Tai Chi en mime om te leren om zijn bewegingen beter te beheersen en vooral ook om langzamer te bewegen.

In de latere delen van Alien werden de aliens vormgegeven door marionetten en/of middels computeranimaties. Badejo stierf in 1992.

Jim Carrey

onherkenbaar acteur

Jim Carrey is onherkenbaar in het kinderverhaal The Grinch (2000). De make-up artiest die aan zijn transformatie werkte, Kazuhiro Tsuji, is tijdens een interview uit de school geklapt. Het was duidelijk geen grote liefde tussen de twee mannen en Tsuji belandde uiteindelijk zelfs bij de psycholoog. Hij zei dat het echt een opgave was omdat Jim Carrey elke dag meerdere uren in de make-up moest, van top tot teen in een soort van vacht gehuld was en vergrote lenzen in moest die naar zaten en dat Carrey heel kritisch was.

jim carrey goes green

Het was niet de eerste keer dat Jim Carrey een groen wezen speelde. We zagen hem al in die kleur voorbijkomen in The Mask (1994).

Ralph Fiennes

De rol van Harry Potters aartsvijand Voldemort wordt vertolkt door de geweldige Britse acteur Ralph Fiennes. De ultieme vertegenwoordiger van de Duistere Zijde hoefde relatief maar kort in de make-up stoel.

onherkenbare acteurs

De make-up artiest die verantwoordelijk was voor Voldemort, Mark Coulier (won o.a oscars voor zijn make-up skills in The Grand Budapest Hotel en in The Iron Lady), gaf aan dat hij maximaal twee uur bezig was. Dat heeft hij dan mooi voor elkaar!

De bekende acteurs

Tom Cruise

Tom Cruise is compleet onherkenbaar als Les Grossman in de ondergewaardeerde satirische Tropic Thunder uit 2008. Het is een enorm foute film. Ze doen eigenlijk alles dat écht niet kan.

Behalve Tom is er nog een acteur een beetje anders dan je gewend bent. Robert Downey Jr. speelde Kirk en ja, Kirk is zwart.

Robert Downey Jr onherkenbaar

Eddie Murphy

Eddie Murphy speelt graag totaal verschillende types in zijn films. Hij speelde vrouwen, enorm dikke mensen, dunne mensen, oude mensen, blanke mensen, en ga zo maar door.

onherkenbaar in zijn rollen

In Coming to America alleen al speelt hij vier personages. Make-up artiest Rick Baker won een Oscar voor zijn werk op Murphy in die film.

Nicole Kidman

nicole kidman actrice

Kidman was onherkenbaar als Virginia Woolf in The Hours (2002). Aanrader trouwens, echt een indrukwekkende film en een geweldige acteerprestatie van Nicole Kidman.

Halle Berry

halle berry actrice

De acteurs in Cloud Atlas spelen verschillende personages in verschillende verhaallijnen, zo ook Halle Berry. In de rol van Jocasta Ayrs vind ik haar werkelijk onherkenbaar, een totaal andere vrouw. Vind je niet?

Patricia Arquette

haar en make-up patricia arquette

Patricia Arquette was stukken minder mooi dan normaal in Escape at Dannemora. Ze moest veel aankomen voor de rol, kreeg bruine lenzen in en een stel neptanden. Ook zit er veel make-up werk in haar huid om haar een ongezonde tint te geven.

Charlize Theron

onherkenbaar acteur

Ook Charlize onderging een totale metamorfose voor haar rol als Aileen Wuornos in Monster (2003). De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Aileen Wuornos (1956–2002). Zij was een seriemoordenaar die zeven mannen vermoord had en ze werd veroordeeld tot de doodstraf in Florida.

Net als bij Patricia Arquette werd de huid van Charlize Theron ongezond gemaakt met make-up, kreeg ze fake tanden en lenzen. Daarnaast kwam ze aan en oh ja, haar wenkbrauwen werden gebleekt.

Gary Oldman

De ongelofelijke transformatie van Gary Oldman in Winston Churchill in Darkest Hour (2017) heeft de acteur heel wat nominaties en een Oscar voor beste acteur opgeleverd opgeleverd, en terecht ook. Ook make-up artiest Kazuhiro Tsuji (herken je de naam? Ja die kwam je hierboven al tegen bij The Grinch) werd genomineerd en won, samen met zijn team, de Oscar voor Best Achievement in Makeup and Hairstyling.

Tsuji werkte eigenlijk niet meer als make-up artiest maar als beeldhouwer maar Gary Oldman had wel al bedacht dat hij er niet als Churchill uit zou komen te zien zonder de hulp van Tsuji.

make-up en protheses

Gary Oldman zat vier uur lang bij make-up om zijn make-up en protheses goed te krijgen elke keer dat er gefilmd werd. Zodat Oldman zijn emoties vrijuit kon vormgeven werden zijn ogen, voorhoofd en mond vrijgehouden van protheses. Er werden o.a protheses gebruikt om zijn nek en kin in de juiste vorm te krijgen. Hij kreeg een pruik maar moest wel zijn hoofd kaalscheren zodat de haarlijn precies goed zat.

Christian Bale

Nog een film gebaseerd op een bestaande politieke figuur: Dick Cheney. Christian Bale speelt de voormalig vicepresident van Amerika in Vice (2018) en ja, dat kan hij. Als er één acteur niet vies is van een beetje metamorfose, dan is het Christian Bale wel. Net als bij Darkest Hour, werd er met make-up, grime en protheses gewerkt.

christian bale vice

Daarnaast speelt Bale hem precies na, zijn maniertjes, zijn stem, de manier waarop hij zijn hoofd houdt. Top gedaan echt. Het is niet makkelijk om iemand te spelen die bekend is en al ontiegelijk vaak op tv is geweest. De kijker vergelijkt. Maar Bale doet het echt super. Wist je dat hij niet eens een acteursopleiding heeft gevolgd?

christian bale

Cameron Diaz

onherkenbare acteurs

Wat een paar lenzen en ander haar wel niet kan doen! Cameron Diaz zag er totaal anders uit als Lotte Schwartz in de ge-wel-di-ge film Being John Malkovich!

Cate Blanchett

onherkenbaar actrice

In de Australisch-Duitse film Manifesto uit 2015 treedt Cate Blanchett op in 13 verschillende korte rollen. De film werd geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Julian Rosefeldt. Je ziet op het plaatje hierboven hoe anders Blanchett eruit kan zien. In de zwerver-rol vond ik haar echt onherkenbaar.

Make-up artiest voor films lijkt mij echt een tof beroep. Je transformeert mensen, het geeft vast veel voldoening om de acteurs langzaam te zien veranderen in een heel nieuw persoon. De kracht van make-up. Bijzonder, vind je ook niet?

The following two tabs change content below.
Frédérique houdt van mimosa, van films, van Frankrijk, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en van hotels. Ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.

11 thoughts on “Acteurs die onherkenbaar zijn in een bepaalde rol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »