12 Celebs die liever niet vliegen én het vliegangst festival

vliegangst celebs

Vliegangst is een veelvoorkomende angst. Vaak is het verbonden met een andere angst zoals bijvoorbeeld claustrofobie of hoogtevrees. Wist je dat David Bowie vliegangst had? En Jennifer Anniston? Wij zetten 12 celebs met vliegangst op een rijtje. In meer of mindere mate, sommigen vliegen wel, anderen absoluut niet. Sommigen zijn er vanaf gekomen, anderen niet.

Dennis Bergkamp

In de jaren 90, op het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière, was Dennis Bergkamp’s bijnaam (in het buitenland) ‘The non-flying Dutchman’. Hij heeft een hele hardnekkige en ernstige vorm van vliegangst. Hij vloog nog wel in 1994 na het wereldkampioenschap in de VS maar daarna wilde hij niet meer vliegen.

Dennis Bergkamp verplaatste zich daarna met de auto en soms met de bus of trein maar soms zorgde het er ook voor dat hij niet kon spelen. Uiteindelijk stopte hij zijn interlandcarrière na Euro 2000 omdat het WK voetbal in 2002 in Japan en zuid-Korea zou plaatsvinden. Bestemmingen die erg moeizaam te bereiken waren zonder vliegtuig. Met andere woorden, dit is een man waarbij de vliegangst zijn leven echt beïnvloed heeft.

Stanley Kubrick

Kubrick vloog niet. Hij woonde in die tijd in Engeland en zijn vliegangst was van invloed op meerdere van zijn filmprojecten. Zo werd Full Metal Jacket in Engeland gefilmd, niet de meest voor de hand liggende locatie to say the least. Voordat hij vliegangst ontwikkelde had Kubrick zijn vliegbrevet gehaald.

David Bowie

Bowie’s zoon heeft het wel eens over de vliegangst van zijn vader gehad. Hij vloog wel maar had wel ernstige vliegangst. In de jaren 70 daarentegen (van 1972 tot 1977 om precies te zijn) vloog Bowie niet wat best een probleem was voor zijn carrière omdat hij op tour moest.

Hij heeft toen tijdens de hele tour per trein, bus en boot gereisd (klikklik voor toffe foto’s). Hij ging met een schip (de SS France) vanuit Europa naar de VS, reisde daar per bus en auto, ging daarna naar Japan per schip en ging uiteindelijk terug naar huis met de Transsiberië Express.

Liz McClarnon

De zangeres van Atomic Kitten heeft jarenlang niet gevlogen. Ze werd om die reden vervangen door een andere zangeres tijdens de Australië en Nieuw-Zeeland tour in 2017. Volgend jaar heeft McClarnon een lange reis op de planning staan. Ze zal per schip en trein reizen.

vliegangst

Sandra Bullock

Bullock vertelde dat ze ernstige vliegangst heeft maar dat ze zich eroverheen moest zetten toen ze de mogelijkheid kreeg om een van de hoofdrollen te spelen in Gravity van regisseur Alfonso Cuaron.

De bedoeling was dat ze voor bepaalde scènes in een speciaal vliegtuigje zou moeten zitten. Het vliegtuigje had als bijnaam ‘vomit comet’ dus dat klonk al niet erg prettig maar ze wilde zo graag die film doen dat Sandra Bullock toch de klus aannam. Later loste Cuaron die scènes anders op dus ze heeft niet meer in de vomit comet hoeven zitten.

Wes Anderson

Wes vliegt wel maar als er een keuze mogelijk is, dan kiest hij liever voor reizen per trein of boot. Weten we ook meteen waar hij de inspiratie vandaan haalde voor The Darjeeling Limited!

Lars von Trier

De derde regisseur van deze lijst die lijdt aan vliegangst. Ik denk dat creatieve mensen of tenminste, mensen met een grote fantasie sneller last hebben van angsten over het algemeen. Von Trier neemt zijn films door de vliegangst allemaal op in Denemarken of Zweden. Hij heeft overigens meer fobieën, hij zei ooit “basically, I’m afraid of everything in life, except film making’.

Whoopi Goldberg

Whoopi heeft meer dan dertig jaar lang vliegangst gehad en ze heeft ook meerdere poging ondernomen omer vanaf te komen. Zonder succes tot aan Richard Branson’s ‘Flying without Fear‘ programma. Schijnbaar heeft dat laatste wel iets geholpen. Ze neemt nu wel het vliegtuig wanneer nodig maar kiest toch liever voor een alternatief wanneer dat een optie is.

Megan Fox

Megan Fox heeft vliegangst sinds haar 21ste. Wanneer ze moet vliegen luistert ze naar Britney Spears tijdens de vlucht want ze heeft besloten dat het niet haar lot kan zijn om te sterven terwijl ze naar Spears luistert haha.

Wat ik grappig vind is dat Britney Spears ook totaal niet van vliegen houdt. Misschien dat zij dan films moet kijken met Megan Fox om rustig te worden?

Aretha Franklin

De zangeres had enorme last van vliegangst. Ze weigerde de laatste 30 jaar van haar leven ook echt te vliegen en heeft daardoor bepaalde belangrijke optredens geweigerd (waaronder een uitnodiging van koningin Elizabeth II).

Ze reisde per bus, wel een luxe privé bus waar al haar vrienden en familie in paste, dat wel 🙂

Billy Bob Thornton

Een van Billy Bob’s bekendste quotes is: “I don’t have a fear of flying I have a fear of crashing.” Billy Bob Thornton was erg bang om te vliegen en vloog helemaal niet maar in een interview vertelde hij dat het minder geworden sinds 9/11?!

Overigens is Billy Bob Thornton niet alleen angstig voor vliegen maar ook voor bepaalde antieke meubels en voor plastic bestek. Wanneer er een interview van hem afgenomen wordt, dan komt schijnbaar zijn publicist eerst binnen om te controleren of er niets engs is in de kamer.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston heeft vliegangst maar ze vliegt wel. De vader van haar vriendin Courteney Cox is piloot en Cox is juist totaal niet bang. Dat is wel fijn lijkt me, altijd je niet bange piloten dochter vriendin meenemen wanneer je moet vliegen!

En ook…

Jennifer Lawrence, Miley Cyrus, Ben Affleck, Colin Farrell, Shailene Woodley (ook hoogtevrees), Kirsten Dunst, Lucy Hale, Sam Shepard, Jennifer Connelly en de vrouw van de Franse president Brigitte Macron hebben ook allemaal in heftige of minder heftige mate last van vliegangst.

Vliegangst Festival

Op zondag 2 februari is er in Badhoevedorp een vliegangst festival. Wat houdt dat in? Ik citeer even: “Het unieke vliegangst festival heeft als doel om het taboe dat heerst op vliegangst te doorbreken en mensen met deze angst te helpen om deze veelvoorkomende angst te overwinnen.”

Ik heb het altijd gek gevonden dat er een taboe heerst op vliegangst en op welke angst dan ook. Angst is menselijk en niets om je voor te schamen, vind ik. Maar je kunt dus wel iets aan die angsten doen zodat ze niet je leven gaan beheersen. Kennis helpt, als je weet hoe dingen werken dan ben je over het algemeen minder bang.

Op het ‘festival’ zijn er o.a workshops door piloten en vliegangsttherapeuten, je kunt een rondleiding krijgen in een Boeing 747, je kunt spreken met piloten, stewardessen en vliegtuigtechnicussen.

Stichting Valk

Kun je op 2 februari niet of zie je het niet zitten om op zo’n festival info in te winnen, dan kun je ook via Stichting Valk een vliegangstbehandeling aangaan. Valk bestaat al sinds 1990 en is hierin gespecialiseerd. Ze hebben een slagingspercentage van 96% !!

Daarnaast zijn er zat boeken over vliegangst, verdiep je er wel even niet want het ene boek is het andere niet.

Houd jij van vliegen? Ben je ergens anders misschien heel erg bang voor?

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique houdt van mimosa, van films, van Frankrijk, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en van hotels. Ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.

18 thoughts on “12 Celebs die liever niet vliegen én het vliegangst festival

  1. haha ja B.A die nooit wilde vliegen, daar hadden ze altijd goede tips voor. En dat zoveel mensen vliegangst hebben he, van Bergkamp weet ik nog goed te herinneren. En toch, ik snap het ook wel weer. Ik heb geen angst, maar echt happy om te vliegen ben ik ook nooit.

  2. Wat leuk om te lezen. Nou ja, niet leuk voor die mensen, maar wel interessant om te lezen. Veel mensen hebben vliegangst en gaan hierdoor niet ver weg op vakantie. Ik ben er niet dol op, maar het vliegtuig zorgt er wel voor dat ik in land van bestemming kom.

  3. Het lijkt mij zo naar om vliegangst te hebben, door niet te vliegen wordt het wel iets lastiger als je graag naar een zonnige vakantie bestemming wilt. Al zal het de klimaatcrisis wel goed doen hihi

  4. Ja, het is fijn dat er een cursus is waarin je leert dat vliegen niet eng is. Ik moet zeggen dat ik nu al zenuwachtig ben om te gaan vliegen, maar het moet een keer. Er zijn best wat plekken die ik nog wil zien.

  5. Vroeger vond ik het echt erg spannend. Toen ben ik juist heel veel gaan vliegen en het ging inderdaad beter. Ook de lange vluchten naar Azië en de Westkust van Amerika gingen prima. Inmiddels zijn we – sinds we ons kindje hebben gekregen – minder gaan vliegen. En ik merk dat het toch wel invloed heeft op hoe ik mij met vliegen voel. Na de eerste paar jaar vakanties in Nederland (ik vond haar te klein om perse te moeten vliegen) zijn we het nu aan het opbouwen. Van Portugal naar Griekenland. Op de wishlist staan New York en uiteindelijk Azië…

  6. Wat leuk dat er zoiets als een festival bestaat. Ik had er nog nooit van gehoord maar lijkt me wel goed! Vliegen is echt super leuk en je komt op de mooiste plekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »