SRSCK

Hallo Rembrandt! Met de kinderen naar het Mauritshuis

Wanneer je deze zomer op zoek bent naar een leuk maar overdekt familie uitje, dan kan ik je Hallo Rembrandt in het Mauritshuis in Den Haag van harte aanbevelen. Het is een interactieve ‘doe-tentoonstelling’ waarbij de kinderen spelenderwijs Rembrandt leren kennen. De naam Rembrandt kennen de kids meestal wel maar wie was deze schilder nou precies en waarom is hij nog altijd zo beroemd?!

Mijn zoontje had in ieder geval geen idee en hij verwachtte een beetje een saaie bedoening toen we onlangs naar het Mauritshuis gingen. Uiteindelijk heeft hij zich enorm vermaakt en zijn we er ook langer blijven hangen dan ik had verwacht. Er was namelijk zoveel te doen en ik moet toegeven dat niet alleen hij, maar ook ik, best wat nieuwe weetjes en feitjes over het roerige leven van Rembrandt heb geleerd. Had Rembrandt ook broers en zussen? En hoeveel kinderen had hij nou?

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de kunstenaar Rembrandt van Rijn overleed. Er zijn daarom door het hele land veel tentoonstellingen en evenementen rondom Rembrandt georganiseerd maar Hallo Rembrandt is de enige die echt toegespitst is op kinderen. De tentoonstelling is vooral bedoeld voor kinderen van 3-11 jaar en hun (groot) ouders en loopt nog t/m 15 september. Leuke bijkomstigheid: entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.

Verf maken van urine

Voor de oudere kinderen (7-11 jaar) staan thema’s als kijken, vergelijken en het maken van schilderijen centraal. De kids leren over de schildertechniek van Rembrandt door te voelen aan 3D prints van schilderijen en kunnen in een speciaal fotohokje op zoek naar het unieke licht in Rembrandts schilderijen.

Je leert wat over het leven van Rembrandt maar ook over de manier waarop verf in de zeventiende eeuw van gemaakt werd. Dat vond ik het leukste. Je ziet een kleur en kunt dan raden hoe het gemaakt werd en dan doe je het kastje open en zie je precies hoe ze dat deden. Er werd bijvoorbeeld urine gebruikt of insecten vermalen!

Verkleden als Rembrandt

In Hallo Rembrandt wordt rekening gehouden met de verschillende leeftijdscategorieën. De jongere kinderen kunnen zichzelf uitdossen met een mooie witte kraag, een schilderspalet of met dezelfde kenmerkende baret als Rembrandt. Er zijn puzzels en spelletjes met licht en schaduw speciaal voor kleuters. Ook de mascotte Maurits Muis is in de tentoonstelling aanwezig met een prentenboek over Rembrandt én zijn eigen muizenschilderatelier.

Kleuters spelen met Rembrandt, net zoals Rembrandt zelf in zijn schilderijen ook speelde met licht, compositie en verf. Zo gebruikte Rembrandt zichzelf vaak als model en schuwde daarbij een verkleedpartij niet.

Zelf schilderen

Natuurlijk kunnen alle kinderen ook zelf experimenteren met verf. In de Kunstwerkplaats kruipen ze in de huid van een Rembrandt-leerling. De hele dag kunnen ze in de werkplaats gratis meedoen met verschillende workshops. Een museumdocent zorgt voor de begeleiding. Mijn zoontje maakte bijvoorbeeld een portret van mij (verkleed als Rembrandt – ahum).

De ruimte is nog niet eens zo groot maar het programma is leuk bedacht, heel veelzijdig en omdat er zoveel verschillende activiteiten zijn, zijn de kids best een tijdje zoet.

Het grote-mensen-gedeelte van het Mauritshuis

Wanneer je klaar bent, dan kun je nog even in het ‘grote-mensen-gedeelte’ van het Mauritshuis naar een selectie originele werken van Rembrandt gaan kijken waaronder De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp die mijn zoontje, ik citeer, ‘smerig vond’. Voor de kids is er een speurtocht beschikbaar.

rembrandt mauritshuis
De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp

En als je nou toch al in he Mauritshuis bent, loop dan natuurlijk ook even langs Vermeer’s Meisje met de parel. Zoontjelief was teleurgesteld omdat het schilderij kleiner was dan hij verwacht had. Bovendien staan er altijd veel mensen voor dus het is een beetje dringen maar dan heb je dit befaamd schilderijtje wel in het echie gezien. (wat ik leuk vond is dat ik ging mopperen dat ik geen goede foto van Meisje met de parel kon maken doordat het zo druk was en dat Zoontjelief zei ‘nee mam, je moet juist een foto maken zoals het is, dan zien mensen dat het druk is en dat is toch ook leuk’. Ja, gelijk heeft ie dacht ik dus hierbij een foto met hoe het echt was haha)

Voor meer informatie over de tentoonstellingen en activiteiten kijk op de site van het Mauritshuis. Vaker naar een museum met de kinderen, klik dan op onze top 10 leukste musea voor kids in Nederland. Lijkt Hallo Rembrandt jou leuk? Ga je wel eens met je kinderen naar een museum?

5 thoughts on “Hallo Rembrandt! Met de kinderen naar het Mauritshuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.