Help, mijn kind is vegetarisch!

kind is vegetarisch

Wat doe je wanneer je kind opeens vegetarisch wordt? De blog van vandaag is geschreven door Judith Schelling, (sport-)dietiste en voedingscoach. Dochterlief besloot op haar twaalfde verjaardag dat ze vegetarisch wilde zijn en ik respecteer de wensen van dochterlief maar ik wil er wel voor zorgen dat ze gezond is en blijft en geen tekorten krijgt. Daarnaast zijn zowel de twee broertjes als ikzelf niet vegetarisch dus…Help…Mijn kind is vegetarisch!!!! 

Een van de drie gaat voor vegetarisch (c) Srsck
Een van de drie gaat voor vegetarisch (c) Srsck

Oh jee, je kind wilt ineens geen balletje gehakt of kipfilet meer! Een vegetariër aan tafel, waar moet je op letten als je kind in de groei is? Een kind kan prima gezond eten als het geen vlees of vis eet. Natuurlijk is het belangrijk om wel voor goede vervangers te zorgen, zodat het geen tekorten krijgt.

De belangrijkste voedingsstoffen in vlees zijn eiwitten, ijzer en vitamine B12. Eet je kind genoeg andere producten waar deze stoffen in zitten? Check maar even:

Eiwitten: melkproducten (melk, yoghurt, kaas), eieren, vis, soja (tahoe, tempé, tofu).

Vitamine B12: zuivel (melkproducten), vis en eieren.

IJzer: Groenten, volkoren producten, (appel)stroop, rozijntjes/krentjes.

Meer tips:

  • Geef je kind bij het ontbijt of het avondeten een glas (verse) sinaasappelsap. Hierin zit vitamine C die zorgt voor een betere opname van het ijzer uit de groenten of het brood.
  • Goede vleesvervangers zijn: tahoe, tempé, tofu, eieren, noten en zaden, peulvruchten (bruine bonen, linzen, kapucijners, kikkererwten, etc.), kant-en-klare vleesvervangers (Quorn, Valess, GoodBite).
  • Serveer peulvruchten naast de groenten. Peulvruchten zijn een goede vervanger voor vlees, maar de groenten moeten er nog steeds bij gegeten worden.
  • Lust je kind bijna geen groenten? Geef het dan de groenten die het wel lust (vaak komkommer, paprika, tomaat, sla, worteltjes) en verzin slimme alternatieven om groenten te bereiden. Verstop ze in (gepureerde) soepen of pastasauzen, in hartige taarten, op de pizza of in een salade. En blijf vooral alle soorten aanbieden. Kinderen moeten een nieuwe smaak gemiddeld tien tot vijftien keer geproefd hebben voor ze hem kunnen waarderen.
  • Kaas is prima om af en toe bij de warme maaltijd te eten, maar is geen goede vleesvervanger.
  • Gezond en lekker broodbeleg: (appel)stroop, humus (kikkererwtenpasta), kaas (1 plak p.d.), pindakaas. Probeer ook eens de notenpasta’s uit de biologische winkel, zoals amandelpasta of gemengde notenpasta.
  • Gaat je puberdochter menstrueren, zorg dan dat ze genoeg groenten, volkoren producten en aardappelen eet om het ijzergehalte op peil te houden.
  • Als je kind ook geen vis wilt eten, is het verstandig om het een omega-3 visolie supplement te laten slikken. Het is namelijk lastig om dat uit andere voeding te halen. Het kan wel, maar dan moet je kind wel lijnzaad(olie) of chiazaad willen eten
  • Als je voor je gezin gaat koken, wil je niet voor iedereen iets apart moeten klaar maken. De meeste éénpansgerechten (pasta, nasi, etc.) kun je makkelijk eerst zonder het vlees bereiden. Vervolgens voeg je voor je kind de vleesvervanger toe op een apart bord en daarna het vlees door de pan voor de rest van het gezin.

Er zijn ook gelukkig genoeg heerlijke kindvriendelijke vegetarische recepten. Het valt dus allemaal wel mee en je kunt je kind met een gerust hart lekker en gezond vegetarisch laten eten.

Bij vragen kun je altijd even contact opnemen met judith@mijnvoedingscoach.nl of kijk op de website voor het maken van een afspraak.

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *