SRSCK

Wat is een kinderzwerfboek?

Het idee achter Kinderzwerfboek is om kinderen, alle kinderen in Nederland, de mogelijkheid te bieden om te lezen.

Laat de boeken maar zwerven (c) Srsck
Laat de boeken maar zwerven (c) Srsck

Lezen is leuk, ontspannend, leerzaam en stimuleert de fantasie. Elk kind moet kunnen lezen. Het evenwicht is zoek op het moment dat zolders vol ongelezen kinderboeken liggen terwijl ergens anders kindjes zijn die geen boeken kunnen kopen en lezen. Met Kinderzwerfboek kunnen die boeken wel bij die kinderen terecht komen en sowieso bij iedereen die het maar leuk vindt om te lezen.

Hoe laat je een boek zwerven?

Kinderzwerfboeken zwerven, reizen, gaan van hot naar her. Je herkent ze aan de sticker op het boek. Op de sticker staat: ‘Kinderzwerfboek. Neem me mee, lees me…en laat me weer zwerven’. Als jij kinderboeken thuis hebt liggen die je niet meer leest dan kun je op de site van Kinderzwerfboek gratis stickers aanvragen. Deze krijg je vrij snel thuisgestuurd (ik had ze binnen een week). Op elk boek plak je twee stickers.

Post met stickers (c) Srsck
De stickers kregen we al snel binnen (c) Srsck

Eentje op de voorkant en eentje in het boek. De sticker op de voorkant maakt de ‘vinder’ duidelijk dat het om een kinderzwerfboek gaat. Op de tweede sticker kun je een code schrijven en via die code je boek volgen op zijn tocht.

Hoe volg je een kinderzwerfboek?

Op de website van Kinderzwerfboek voer je je boek in. Dus je noteert titel, schrijver en eventueel een foto en wat extra info over het boek dat je op reis gaat sturen. Wanneer je dat gedaan hebt krijg je een zwerfcode te zien. Deze kun je op de sticker in het boek schrijven.

Je boeken invoeren op de site (c) Srsck
Je boeken invoeren op de site (c) Srsck

Wanneer een kindje jouw boek vindt dan kunnen ze de zwerfcode invoeren op de website van Kinderzwerfboek en dan zien ze waar het boek vandaan komt dus bijvoorbeeld “dit boek was van Pietje uit Laren”. Zo kun je precies zien welke weg het heeft afgelegd. Een beetje het flessenpost effect. Mijn zoontje vindt het volgen van de boeken nog spannender dan het lezen van de boeken 🙂

Waar laat je de kinderzwerfboeken achter?

Je kunt de boeken op de gekste plekken achterlaten: in de dierentuin, in de supermarkt, in de trein, in de wachtkamer van de tandarts, in een speeltuin. Bedenkt gewoon op welke plekken kinderen komen en laat ze daar achter. Er zijn ook, verspreid door het hele land, speciale kinderzwerfboek-stations waar je je boeken kunt achterlaten. Die zitten bijvoorbeeld in verschillende kinderboerderijen. Op de website kun je precies zien waar de stations staan. Er zijn er 130 dus vast wel eentje in de buurt.

Station te hoog of kleine man te klein (c) Srsck
Station te hoog of kleine man te klein (c) Srsck
Boekjes gevonden bij de kinderboerderij (c) Srsck
Boekjes gevonden bij de kinderboerderij (c) Srsck

Wat vinden wij ervan?

Dochterlief en ik vonden het idee geweldig toen we voor het eerst over de kinderzwerfboeken hoorden en wilden het zelf even testen. Dat hebben we gedaan en het is allemaal echt heel erg eenvoudig. We hebben een account aangemaakt op de website, de stickers aangevraagd, de boekenkast uitgeruimd, stickers erop geplakt en boeken her en der achtergelaten.

Met mijn zoontje ben ik later naar het kinderzwerfboek-station gegaan waar we ook wat boeken hebben achtergelaten maar ook boeken hebben meegenomen. Een ruilactie dus! Wij hebben ook twee Franse kinderboekjes achtergelaten, ik ben benieuwd of die over een tijd misschien in Frankrijk opduiken, dat zou leuk zijn!

Een van de boeken die de kleine man uitkoos had geen code, die hebben we thuis zelf ingevoerd. Al met al echt een superinitiatief, makkelijk uitvoerbaar met maximaal effect 😉

Kinderzwerfboeken (c) Srsck
Kinderzwerfboeken (c) Srsck
Bij een kinderzwerfboeken-station achterlaten (c) Srsck
Bij een kinderzwerfboeken-station achterlaten (c) Srsck

Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Je kunt op veel manieren helpen als je het een leuk initiatief vindt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen kinderzwerfboek-station maken of je kunt op school vertellen over Kinderzwerfboek. Ik zou zeggen: Ruim je boekenkasten op, zamel boeken in en laat de kinderboeken zwerven! Er is ergens een kindje dat over een tijdje met plezier jouw boekje zal lezen. Geweldig, toch?

8 thoughts on “Wat is een kinderzwerfboek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »