SRSCK

Kunst met kids: Pablo Picasso

Beeld van Picasso in het Picasso museum
Beeld van Picasso in het Picasso museum

De laatste keer dat we in Parijs waren stonden we voor een dichte deur bij het Picasso museum maar afgelopen oktober is het Picasso museum, na een lange renovatie, weer open gegaan. Reden dus om afgelopen week met de kids een bezoekje te brengen. Het museum is gehuisvest in een prachtig mooi gebouw uit de 17e eeuw, het Hotel Salé.

All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up. (c) Pablo Picasso

Pablo Picasso is geboren in Malaga in 1881. Weet je hoe hij voluit heet? Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso! 

Favoriet in het Picasso museum: L'artiste devant sa toile uit 1938
Favoriet in het Picasso museum: L’artiste devant sa toile uit 1938

Wie is Picasso?

Hij is voornamelijk bekend door zijn rol in het kubisme maar voordat hij die richting op ging als kunstenaar, schilderde Picasso hele mooie realistische schilderijen. Hij kan het dus wel 😉 Over het algemeen wordt zijn werk verdeeld in meerdere periodes: De blauwe periode, de roze periode, de Afrikaanse periode, de Kubistische periode etc… Picasso schilderde overigens niet alleen, hij was ook keramist, tekenaar en beeldhouwer. Picasso stierf in Mougins, in Zuid-Frankrijk, in 1973.

Als kind was hij wat dwars op school en was hij voornamelijk bezig met tekenen en schilderen. Zijn eerste schilderij (die men kent in ieder geval) is The Picador. Deze maakte hij toen hij 9 was!! Op zijn 13e ging hij dan ook naar een kunstacademie in Barcelona waar zijn vader werkte en toen hij 16 werd stroomde hij door naar de San Fernando academie in Madrid, een van de beste kunstscholen van Spanje. Maar school is echt niets voor hem dus vertrekt Picasso in 1900 naar Parijs waar bij bevriend raakt met andere schilders, o.a Matisse.

the-picador-1890
The Picador, Pablo Picasso, 1890

De blauwe en de roze periode

Tussen 1901 en 1904 schilderde Picasso voornamelijk trieste sombere schilderijen in blauwtinten. Toen werd hij verliefd op Fernande Olivier en werden zijn schilderijen vrolijker, vaak met een circusthema, en maakte blauw plaats voor roze. De roze periode loopt van 1905 tot 1908.

The tragedy, Pablo Picasso, 1903
The tragedy, Pablo Picasso, 1903

het kubisme

Vanaf 1907 was Picasso helemaal into Afrikaanse maskers en Afrikaanse kunst. Hoe emoties overgebracht konden worden aan de hand van hele simpele primitieve vormen sprak hem voornamelijk aan. Hiermee ging hij experimenteren en de invloed van de Afrikaanse maskers is later vaak terug te zien in zijn werk.

Een van de meest bekende schilderijen van Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, is in die periode geschilderd. Je kunt zien dat de twee dames rechts geinspireerd zijn op Afrikaanse maskers. Dit schilderij laat daarnaast de aanloop naar het kubisme duidelijk zijn. Samen met Georges Braque ontwikkelde hij in de jaren 1907 – 1915 het kubisme. Zij werkten jarenlang samen maar dat hield op toen de Eerste Wereldoorlog begon. Braque ging het leger in, Picasso niet. In diezelfde periode sterft zijn vriendin aan tuberculose.

Les Demoiselles d'Avignon, Pablo Picasso,
Les Demoiselles d’Avignon, Pablo Picasso, 1907

Klassieke periode, surrealistische periode en de abstracte periode

Na deze sombere periode trouwt hij met de balletdanseres Olga Koklova. Hij zal met haar ook zijn eerste zoon krijgen, Paolo. Hij verandert van stijlen in die tijd. Gaat van klassiek naar neoklassiek en uiteindelijk naar een surrealistische periode. Surrealistisch.. ja.. maar ook, in tegenstelling tot bekende surrealisten uit die tijd zoals Dali, abstract. Wat wel steeds minder wordt en uiteindelijk praktisch verdwijnt is het kubisme. Picasso ging naarmate hij ouder werd steeds abstracter werken. Hij was tegen die tijd een beroemde schilder.

Jeune fille endormie, 1935 , Pablo Picasso
Jeune fille endormie, Pablo Picasso, 1935

Een miljoen kinderen

Ik weet niet waarom mij was bijgebleven dat Picasso enorm veel kinderen had. Dat klopt dus helemaal niet… Picasso had vier kinderen bij drie verschillende vrouwen. Hij heeft wel zijn laatste kind op late leeftijd – hij was 68 – gekregen.

Portrait of Dora Maar, Pablo Picasso, 1937
Portrait of Dora Maar, Pablo Picasso, 1937

Tekenen en knutselen met de kids

Ik deed een Picasso-dagje met Krumlov. Je kunt echt veel kanten op als je Picasso als thema gebruikt. Hieronder wat ideeën om leuke activiteiten te doen met kids rondon het thema Picasso.

Portret van mij 'Picasso-stijl' door Krumlov
Portret van mij ‘Picasso-stijl’ door Krumlov

Wat ik wel leuk vond om te zien bij mijn kleine man is dat ‘schilderen als Picasso’ een soort vrijbrief leek tot ‘maar wat doen’. Terwijl we eerder onder andere Dali hadden behandeld en Hundertwasser – die zijn ook behoorlijk vrij in hun werk – maar daarbij zag Krumlov wel een logica. Bij Picasso vond hij de schilderijen wel ok maar ze spraken hem niet zo aan als de andere kunstenaars en ergens vond hij het toch maar wat aanklooien haha. Hij zal er misschien anders tegenaan kijken wanneer hij ouder is – we hebben in ieder geval wel weer veel lol gehad bij onze ‘schilder-ontdek-middag’ 😉

Op deze site wordt op hele eenvoudige wijze uitgelegd hoe je een kubistisch-geinspireerd (zelf-)portret kunt maken. Dit kan elk kind nadoen en dan zelf inkleuren.

Op Picasso head kun je online je eigen Picasso portret maken. Echt heel erg leuk. Ik had er net zoveel plezier in als Krumlov 😉

Wij hebben thuis ook een heel erg mooi kleurboek van Picasso geinspireerde mandala’s. Hieronder zie je een foto ervan. Kost nog geen 4 euro!!!

Picassocollage

Verder hebben we ook een soort van Afrikaanse maskers getekend en geoefend om met vormen zoals vierkantjes, driehoekjes en rondjes een emotie uit te beelden. Je zou ook maskers kunnen maken bijvoorbeeld van papier maché zoals in het voorbeeld hieronder. De tutorial daarvoor is te vinden op Education.com

makeapicassomask
(c) education.com

Verder kun je natuurlijk erop los experimenteren met de blauwe periode. Een tekening maken en dat in verschillende blauwtinten inkleuren (en geen een andere kleur!) geeft meteen een mooi effect. Of je gaat voor een collage. Daar kun je twee kanten mee op. Of je tekent eerst het perfecte portret en wanneer je helemaal klaar bent, dan knip je je kunstwerk in stukken en plak je hem in een hele andere volgorde. Of je knipt ogen, een mond, een neus etc uit tijdschriften, verschillende maten, verschillende stijlen, en je combineert het geheel tot een nieuw portret. De collage in het fimpje hieronder vond ik ook wel heel cool!

Veel plezier!!

 

 

 

4 thoughts on “Kunst met kids: Pablo Picasso

  1. Wat goed zeg. Zo maak je kinderen op een speelse manier betrokken bij kunst. Ik kan me voorstellen dat Picasso (zeker bepaalde periodes) een interessante schilder voor kids is. Wij willen onze kleine straks ook al jong in aanraking brengen met kunst. Die kleurboeken zijn echt een uitkomst! Dank voor de tips.

    1. Ja ik vind het zelf ook belangrijk om de kleintjes al vanaf jong in aanraking te brengen met kunst. Ik heb wel het gevoel dat steeds minder basisschool daar aandacht aan besteden, dat vind ik erg jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.