SRSCK

Top 5: DIY Cadeaupapier

O jee daar gaan we weer: Sinterklaas en kerst in aantocht! Dat betekent lichtjes, gezelligheid, veel eten maar ook cadeaus en dus cadeaupapier. Heb jij dat ook met sommige producten, dat je denkt “wat een onding. Waar is dat voor nodig?”. Ik heb dat met bijvoorbeeld theemutsen, zandlopers en ook met cadeaupapier. Waar heb je die dingen voor nodig? Ik ben geen eco-koningin. Ik wil het wel maar in de praktijk ben ik nog altijd minder milieubewust bezig dan in de vele goedbedoelde theoretische plannetjes in mijn hoofd. Maar dan nog, begin klein maar begin.

Veel cadeaus en dus cadeaupapier met kerst (c) Srsck
Veel cadeaus en dus cadeaupapier met kerst (c) Srsck

Schijnbaar wordt in Nederland jaarlijks meer dan 2,8 miljoen ton nieuw papier en karton gebruikt. 80% van het papier en karton dat in Nederland wordt geproduceerd wordt gemaakt van oud papier en karton. Papier dat niet gescheiden van het restafval wordt ingezameld kan niet worden hergebruikt, echt zonde!! Meer informatie over papier en karton recyclen vindt je hier. Maar nu terugschakelen naar de kerstdagen. Ik ga zelf dit jaar geen cadeaupapier kopen en ging op zoek naar leuke ideeën en inspiratie voor DIY cadeaupapier.

In een mooi plaatje

Pak je cadeau in in een pagina van een magazine. In het voorbeeld hieronder hebben ze een modeblad gebruikt, uitleg hiervoor vind je op de leuke blog van Live with Lipstick. Wij pakken eigenlijk vaak cadeaus voor kinderen in in Donald Ducks, dat ziet er ook altijd gezellig uit. Ik heb ook weleens een cadeau ingepakt in een oude kaart van Europa. Dat zag er ook heel gaaf uit. Eigenlijk kun je er alles voor gebruiken, oude posters, kranten, etc.. Ik heb thuis altijd een doos met oude magazines en boeken die ik voor knutsels met de kinderen gebruik en die ook goed dienst doen voor dit soort gelegenheden.

diy cadeaupapier
Een plaatje! (c) Live with Lipstick

Ik heb hier dan weer geen geduld voor maar zo’n bijbehorende strik ziet er wel erg mooi uit. Dit jaar moet ik toch maar eens even voor gaan zitten! Volg de stap voor stap instructies op Green Gift Holidays.

cadeaupapier
Feestelijk strikje erbij (c) blog.nature.org

In een doosje

Ken je die super schattige mini cadeaudoosjes? Niet meer kopen, maken zul je ze. Amen!

Recyclekunst doosjes (c) Older and Wisor
Recyclekunst doosjes (c) Older and Wisor

In een marktzakje

Weet je wel, die bruine papieren zakjes die je krijgt van de groenteboer op de markt en in sommige natuurwinkels. Die zakjes, die zijn te gek voor kleine cadeaus. Je kunt er een mooi citaat of leus op printen of gewoon de naam van degene die het cadeau krijgt. In het voorbeeld van Fotografille gebruikt ze inpakpapier maar dat idee is dus prima te doen op een zakje.

Met woorden (c) Fotografille.nl
Met woorden (c) Fotografille.nl

Ook een leuk idee is om het zakje in je printer te doen en een kopietje erop af te drukken van bijvoorbeeld een takje of een blaadje zoals op het voorbeeld van The Diy Dreamer. Je kunt natuurlijk bijna alles kopiëren dus kies maar iets uit dat aansluit op de gelegenheid of op de persoon.

diy cadeau
Geheel in kerstsfeer (c) The Diy Dreamer

Wat je al niet kan doen met een zakje…Stempel maar raak! Makkelijk om te doen en een feestelijk speels effect. Op de blog van My Own Labels zie je hoe je mooi bestempeld inpakpapier kunt maken met aardappels.

Kleurrijke stempels (c) My own labels
Kleurrijke stempels (c) My own labels

In stof

Als je je cadeau in een mooie sjaal of stuk stof inpakt is het eigenlijk een soort van 2 in 1 cadeau. Je kunt het mooi inpakken volgens de Japanse inpak techniek, furoshiki. Op Tezukuri zie je precies hoe dat moet. Mooi he?

Origineel ingepakt (c)
Origineel ingepakt (c) Tezukuri

In kindertekeningen

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik kom om in de kindertekeningen. Dat krijg je met drie kunstenaartjes in huis. Vroeger bewaarde ik elke tekening en knutsel maar dat was op een gegeven moment niet meer haalbaar, vooral door al onze verhuizingen, dus nu bewaar ik er een paar in een map en ik maak foto’s van de rest. Als jij ook zo’n huis hebt vol kindertekeningen dan kun je die gebruiken als vrolijk en kleurrijk inpakpapier.

Grappige diertjes (c) Mr Printables Blog
Grappige diertjes (c) Mr Printables Blog

Ook in de speelse kindersfeer zijn deze dieren inpak vormen. Je kunt je kinderen de dieren laten tekenen. In het voorbeeld van Mr Printables Blog hebben ze dozen gewikkeld in wit papier en daarop getekend maar je zou eventueel ook rechtstreeks op een doos kunnen tekenen.

Deze voorbeelden dienen ter inspiratie maar je kunt ook een rondje door je huis lopen en goed rondkijken, je kunt zoveel dingen gebruiken en hergebruiken om een cadeau in te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een vintage metalen blik, aluminiumfolie, een mandje of bubbel papier. Versier het geheel met blaadjes, oude knoopjes, rietjes, kerstballen.

Veel creatief plezier en fijne feestdagen!

4 thoughts on “Top 5: DIY Cadeaupapier

  1. Ik pak regelmatig kadootjes in met pagina’s uit magazines, heb zelfs een hele stapel envelopjes liggen van foto’s uit bladen en dan even onder de naaimachine doorgehaald! Ook eens een kadootje gekregen in een oude kaart, superleuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.