SRSCK

Top 10: Kinderboeken over de dood, scheiden en andere nare dingen

Helaas bestaat het leven niet alleen maar uit mooie vrolijke en goede momenten. Ik wens elk kind ter wereld een Teletubbie-leven waarin alles draait om bloemen, dansen, vriendschap en knuffels. Maar ook al wil je je kinderen zo lang mogelijk beschermen en zo lang mogelijk kind laten blijven, soms gebeurt er iets heel erg naars en dat zul je moeten uitleggen aan je kind.

Jonge oma
Dochterlief met oma

Toen mijn moeder ziek werd en stierf was ze nog jong en mijn kinderen erg klein. Waarom was ze doodgegaan vroegen ze dan? Uitleggen dat het een natuurlijk proces is, dat hele oude mensen doodgaan ging niet op want 49 is niet oud. Een gesprek over borstkanker wordt al snel te ingewikkeld voor kleine oren en bovendien, ik vond het voor mezelf al moeilijk te accepteren en een plek te geven dus hoe moest ik aan mijn kinderen uitleggen dat oma er niet meer was? Ik zocht houvast en dat werd, na veel zoeken (ik vond toen vooral boeken over dode vogels en dode honden maar dat vond ik niet vergelijkbaar), het boek “kleine dood en het meisje”.

Boeken zijn soms een uitkomst om iets moeilijks uit te leggen aan kinderen. Ook in andere moeizame situaties zoals mijn scheiding greep ik naar boeken als ondersteuning om het allemaal uit te leggen aan mijn kids. Hieronder een lijst van boeken die in mijn ogen heel geschikt zijn om bepaalde “moeilijke” onderwerpen aan te snijden met je kinderen.

Boeken over de dood en het overlijden van dierbaren

Kleine dood en het meisje (van Kitty Crowther)

kleinedood

Dit boek is zo prachtig! Het meisje Lidewijde raakt bevriend met de dood die haar komt halen. Een hele andere insteek dan de meeste boeken over dit onderwerp. Hier is de dood geen gemene nare vijand. Een ontroerend subtiel boek met hele mooie illustraties door de auteur zelf.

Buurman Reus, niet meer/nooit meer (van Stefan Boonen)

Een verhaal over vriendschap, verdriet en de dood een plekje geven..Een lief maar wel heel realistisch boek.

Het boek van de dood (van Pernilla Stalfelt)

pernilla

Dit is geen verhalenboek maar een boek met antwoorden op de vele vragen die gesteld kunnen worden door kinderen over de dood. Je vindt er een korte uitleg op eenvoudige wijze en met grappige illustraties over sterven, begraven, rouwen maar ook over vampieren en spoken.

Hoog boven de wolken (van Carolien Ceton)

Weer een ander invalshoek over hetzelfde thema. In dit geval is de vader van Loos overleden, ze mist hem duidelijk en gaat een heel eigen rouwproces in: Loos belt regelmatig stiekem met haar vader. Een aparte benadering die zeker een bepaalde charme heeft en geschikt is om zelf te lezen voor kinderen vanaf een jaar of 8 of 9.

Achtste-groepers huilen niet (van Jacques Vriens)

Heel indrukwekkend boek met net zo indrukwekkende verfilming, geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Een goed boek om te praten over ziekte, kanker en de dood maar wel erg heftig en confronterend dus niet voor alle situaties geschikt denk ik. In hetzelfde thema is er overigens oo het boek “Een e-mail van Lumie”, geschreven door Ben Slingenberg, over een meisje uit groep 8 dat overlijdt aan kanker.

Dinand van der Wal

My father’s arms are a boat (van Stein Erik Lunde, illustraties door Øyvind Torseter)

noorsboekillustr

Dit boek is uit het Noors o.a naar het Engels en Duits vertaald maar (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar. Toch wil ik het wel hier vermelden omdat het een ideaal boek is om de dood en het rouwproces bespreekbaar te maken met kinderen. Het gaat over een jongen die niet kan slapen en troost zoekt bij zijn vader. De illustraties zijn heel apart en  echt schitterend en de tekst vol metaforen. Een poëtische blik op zware onderwerpen.

Een boom vol herinneringen (van Britta Teckentrup)

gottmerachterkant

 

Vos is dood. Zijn omgeving leert om te gaan met het verdriet dat daarbij hoort. Er wordt op symbolische wijze besproken hoe je de herinnering aan iemand die overleden is levend kunt houden. Een mooi boek dat kinderen kan helpen bij het rouwproces.

En ook…voor de hele kleintjes

Voor hele kleine kinderen hebben er ook veel boekenreeksen een boek met de dood als thema zoals Nijntje (Oma Pluis is Dood), Kikker (Kikker en het vogeltje) en Musti (afscheid nemen).

Boeken als je ouders gaan scheiden

Heks en Tovenaar (van Brigitte Minne en Lucy Elliott)

tovenaar

 

Heks en tovenaar zijn heel erg verliefd en gelukkig samen. Ze krijgen een zoontje en een dochtertje. Op een gegeven moment krijgen ze steeds vaker ruzie en uiteindelijk gaan ze scheiden. Kleine heks en kleine tovenaar hebben het er moeilijk mee maar uiteindelijk zien ze de voordelen van de scheiding in. Schattig boek met grappige illustraties. Prima ook om voor te lezen voor de kleinere kinderen.

Bang, boos, blij (van Suzan van Apeldoorn)

Bang, boos, blij
Inleiding van Bang, boos, blij

Dit is een heel fijn “werkboek” voor de (wat grotere) kinderen omdat ze er zelf in kunnen schrijven en tekenen. Het boek is ook echt gericht op de kinderen, wat voor een kind aangenaam is omdat ze het gevoel hebben serieus te worden genomen in hun verwerking. Door het lezen en invullen van dit boek verwerken ze de scheiding en de gevolgen ervan wat makkelijker. Een aanrader!

 Van alles twee (van Martine Delfos)

De ouders van Sterre en Jordi gaan scheiden. Dat vinden de kinderen heel moeilijk, vooral omdat ze van zowel hun vader als hun moeder houden. Een goed boek voor de jongere lezer, tot 8 jaar, over omgaan met een scheiding. Het maakt de kids duidelijk dat een scheiding niet aan hun ligt en dat je best je moeder én je vader lief kunt vinden!

eravring

Boeken over andere moeilijke onderwerpen

Kleuren voor papa (Anne Hermans/Barbara van Dromme)

Dit is een boek over een meisje en haar depressieve vader. Het meisje begrijpt niet waarom haar vader zo vreemd doet. Dit is een goed boek om kinderen met een depressieve ouder de situatie uit te leggen. Er is ook een website gekoppeld aan het boek, waar er doe-opdrachten te maken zijn voor de kids. Depressie is vaak een taboe onderwerp, laat staan dat er veel boeken dit onderwerp vanuit de situatie van het kind behandelen. Hermans is klinisch psychologe en gezinstherapeute.

boek over depressie

Elk kind gaat anders om met gevoelens in moeilijke situaties. Of je met behulp van boeken of op een andere manier het erover hebt maakt niet uit, als je het er maar wel over hebt..tenminste zo denk ik erover: communicatie met je kind is volgens mij het belangrijkste in dat soort situaties! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »