SRSCK

70 jaar samen: Koningin Elizabeth en Prins Philip doen het wel even

Vandaag zijn koningin Elizabeth en Prins Philip, oftewel Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edinburgh, 70 jaar getrouwd. Ze-ven-tig jaar! Dat is gewoon een heel leven! Een platina huwelijk dus, dat doen niet veel koppels hun na. Speciaal ter ere van hun jubileum is een serie foto’s gemaakt (door Matt Holyoak bij Windsor Castle) – hieronder zie je die ik het mooiste vind – vooral door de liefdevolle blik van de prins.

elizabeth II
(c) Matt Holyoak

Ik geloof in sprookjes

“Houden ze wel van elkaar, denk je?” – vroeg mijn dochter. Wie zal het zeggen, ik ken ze natuurlijk alleen van de media, een façade, niet in te schatten dus – maar ik denk wel dat wanneer je 70 jaar bij elkaar bent, dat je wel van elkaar moet houden. In ieder geval op een vriendschappelijke manier. 70 jaar, je kent elkaar dan door en door. Kent precies alle goede én slechte kanten. Ik vind het in ieder geval bewonderenswaardig en ik geloof graag in mooie sprookjes dus ik ga maar gewoon geloven dat ze enorm van elkaar houden.

1972

De foto hierboven is gemaakt in 1972 voor hun zilveren huwelijksjubileum (leuke foto toch, ik houd van oude foto’s, maar wat is er aan de hand met het haar van Andrew? Als dat Andrew is. Denk het wel, rechts is dan Edward.)

Jong geleerd…

Wist je dat Elizabeth nog maar 13 jaar oud was toen ze elkaar voor het eerst zagen?

Ze was 21 toen ze trouwden in Westminster Abbey. In de serie The Crown zie je dat de ouders van Elizabeth niet stonden te springen bij deze relatie, laat staan huwelijk maar Elizabeth hield voet bij stuk. Dit was haar man, punt uit. Nou wat dat betreft had ze toch wel gelijk he 🙂

wedding Elisabeth
Huwelijk, 20 november 1947

In dezelfde serie zie je dat Prins Philip behoorlijk veel moeite heeft met zijn ondergeschikte rol vanaf het moment dat Elizabeth gekroond wordt tot koningin.

1953
Bij de kroning, in 1953

4 weddings, 3 divorces

Dat hun eigen kinderen niet het goede voorbeeld hebben gevolgd mag duidelijk zijn met 3 scheidingen van de 4 huwelijken. Alsnog is het een grote (gelukkige?) familie want Koningin Elizabeth en Prins Philip hebben acht kleinkinderen en vijf (en in april zes) kleinkleinkinderen. Zeg je dat zo?

1970
In 1970

Oh ja en wist je dat als je ver ver ver teruggaat, dat Philip en Elizabeth ergens verre neef en nicht van elkaar zijn? Ze stammen allebei direct af van koningin Victoria.

 

10 thoughts on “70 jaar samen: Koningin Elizabeth en Prins Philip doen het wel even

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.