SRSCK

Stedentrip Kidstip: Valladolid in Noord-Spanje

Quotebladididid

Vallawat? Valladolid! Zoals jullie weten ben ik fan van stedentrips met kinderen. De kids en ik hebben in het verleden enorm genoten van o.a Thessaloniki, Parijs, Ljubljana en Beiroet. Elke stad heeft haar eigen charme. De ene stad zal misschien fijner zijn voor een vakantie met een peuter terwijl de andere geschikter zal zijn voor een vakantie met een tiener. In sommige steden zijn de activiteiten wat minder voor de hand liggend, en juist dat is een mooie uitdaging: een stad ontdekken buiten de gebaande paden. Het leek mij leuk en inspirerend om elke twee weken een moeder aan het woord te laten over een stad die zij de moeite waard vindt als Stedentrip Kidstip. 

Nanouk bijt de spits af met Valladolid! Lees ook vooral haar eigen blog want Nanouk is afgelopen maand met de caravan, met man en baby, uit Nederland vertrokken naar Zuid-Europa. Het is erg leuk om hun ervaringen te lezen, zo reis je ook een beetje zelf mee 😉

Een dagje met baby naar Valladolid in Noord-Spanje

Tijdens onze ‘reis’ met onze baby bezoeken we heel wat dorpen en steden. Zo hebben we onlangs Valladolid bezocht. Valladolid ligt in het noordwesten van Spanje, ongeveer 120 kilometer boven Salamanca en heeft ruim 300 duizend inwoners. Met de auto konden we tot midden in het centrum komen. Er is een grote parkeergarage onder PlazaMayor (het grootste plein van Valladolid) en vanuit daar kun je een mooi rondje maken door de stad.

Plaza Mayor gemeentehuis
Plaza Mayor gemeentehuis

De parkeergarage kost € 1 per uur en toen wij er rond het middaguur aankwamen, was er nog ruimte zat. Maar wij waren er op een zondag en de winkels waren gesloten. Toen we tegen het eind van de middag naar de auto terugkeerden, stond de garage wel vol.

Vanaf Plaza Mayor vind je meerdere kathedralen, kerken en andere mooie gebouwen oploopafstand. Wij houden er van om door een stadje te slenteren, de sfeer te proeven en van het zonnetje te genieten. Wij zijn dus nergens naar binnen gegaan. We zagen wel overal mensen in en uit lopen, omdat er – zo denken wij – kerkdiensten waren.

Het fijne aan Valladolid is dat er een aantal autovrije straten en pleinen zijn. Ook is het oude centrum van Valladolid vrij klein. De afstanden tussen de pleinen en gebouwen zijn kort en dus perfect voor kleine beentjes. Overigens zijn alle straten keurig betegeld (op hier en daar wat kinderkopjes na), dus ook met een wandelwagen is dit prima te doen.

Kathedraal van Valladolid
Achterkant van de kathedraal van Valladolid

Wij zijn vanaf Plaza Mayor eerst naar de kathedraal gelopen. De achterkant bleek er heel anders uit te zien dan de voorkant! Na een rondje om dit imposante gebouw zijn we naar San Benito gewandeld. De entree van dit gebouw is heel apart! Het lijkt wel de binnenkant van een kerk, alsof de bouwers ‘vergeten’ zijn dat er nog een muur omheen moest.

San Benito
San Benito

Terug bij Plaza Mayor hebben we wat gegeten. Alle terrasjes waren open, maar wij hadden zelf eten meegenomen. Terwijl Roan in de buggy z’n flesje dronk, aten wij op een bankje een broodje. Het plein is op zondag een ontmoetingsplek voor familie en vrienden, dat was duidelijk te zien! Velen liepen in nette kleding – veel kinderen hadden gematchte outfits aan en moeders waren flink opgedirkt – maar er werd volop gespeeld. Kinderen renden rond, klommen op de beelden of speelden met opa en oma met een bal. Het viel ons verder op dat het plein heel schoon was. We lieten Roan er ook even een paar stapjes zetten!

 Roan zet stapjes aan Plaza Mayor
Roan zet stapjes aan Plaza Mayor

Na onze lunch zijn we door de winkelstraat richting Plaza Zorrilla gelopen. Omdat de winkels dicht waren, was de straat niet druk en konden we er zo doorheen lopen met de buggy. Op Plaza Zorrilla staat een grote fontein. Dit plein is wel een druk verkeerspunt met veel auto’s, maar aan de andere kant van de fontein begint een groot park: Campo Grande.

Pauwen in Campo Grande
Pauwen in Campo Grande

Dit (aangelegde) park is geweldig voor kinderen! Er lopen pauwen rond en er zijn allemaal kleine paadjes om te ontdekken. In het midden loopt één breed en lang wandelpad waarvan het eind ook te zien is. Veel kleine paadjes lopen rond en komen weer uit op het grote pad. En niet te vergeten: aan het einde van dit park is een grote speeltuin.

Wij vonden Valladolid een erg leuke stad. Het is klein en overzichtelijk, er is vrijwel geen druk verkeer en er is een goede combi van gebouwen bekijken en spelen mogelijk.

Heb jij ook de ultieme bestemming voor een stedentrip met kinderen? Mail ons! Hoe meer moeders, hoe meer vreugd! 

4 thoughts on “Stedentrip Kidstip: Valladolid in Noord-Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.