Gelukkig in de nachttrein

nachttrein

Kamer in de Maharajas' Express

Dochterlief vroeg opeens zomaar uit het niets: “Wat was jouw gelukkigste moment in 2016?” Ik had nog niet eens nagedacht of mijn mond riep: “De nachttrein naar Wenen!”. “nee-hee dat was niet in 2016, dat was net voor kerst, in 2015 dus” antwoordde Dochterlief. “Oh ja je hebt gelijk” heel lang hoefde ik niet na te denken “dan was het de nachttrein naar Zurich!”.

nachttrein
Krumlov in de nachttrein

Ik heb blijkbaar iets met nachttreinen. Hoe idioot dat ik er pas nu bij stil sta na al die jaren. Ik had er niet over nagedacht maar het zijn werkelijk twee momenten geweest in de afgelopen 2 jaar dat ik intens gelukkig was. De kids en ik alleen, ver van problemen en gezeik, in zo’n gezellige kleine ruimte, de tijd om spelletjes te spelen, ondertussen uit het raam kijken naar al dat moois – veilig en blij – onderweg naar ergens. De bestemming maakt mij dan ook totaal niet uit. Ik weet nog dat ik in die nachttrein naar Wenen lag, mijn ogen dichtdeed, en dacht ‘kon dit moment maar doorgaan en doorgaan – kon deze trein maar naar China reizen”.

nachttrein
Mijn eerste keer nachttrein in mijn uppie. Kijk mijn reuzenmobiel 🙂

Door dit gesprekje ging ik denken aan andere treinreizen. Ik moest denken aan mijn eerste nachttrein in mijn eentje. Ik was helemaal gelukkig. Ik had al vaak met de nachttrein met mijn ouders gereisd maar nu ging ik helemaal alleen met mijn rugzak. Bestemming: Parijs. Je had toen nog geen Thalys. De nachttrein vertrok ‘s avonds uit Amsterdam en kwam zo rond 6 uur ‘s ochtends aan in Gare du Nord. Ik had een coupe helemaal voor mij alleen en had het helemaal ingericht. Ik had allemaal lekkers mee en een stapel tijdschriften. Ik genoot volop. Eenmaal in Parijs aangekomen ging de reis verder naar het zuiden met een gewone trein. Ook leuk maar die nachttrein, dat is toch iets anders. Dat had zo’n charme.

nachttrein
Dé plek voor ontmoetingen: de gang 🙂

Ik heb die nachttrein naar Parijs nog vaak genomen omdat ik op een gegeven moment in Bordeaux ging studeren dus het was steeds op en neer van Bordeaux naar Amsterdam via Parijs. Het was elke keer weer genieten. Ik heb toen ter tijd ook talloze gesprekken gehad in dat treingangetje. Je ontmoet zulke uiteenlopende types op zo’n trein. Heel leuk.

Vroeger had je ook de autoslaaptrein die vanuit Den Bosch naar verschillende bestemmingen in Europa ging. Hebben we vaak genomen alleen wel voor het digi-tijdperk dus ik kan even niet zo 1,2,3 foto’s vinden. Het was superleuk, auto op de trein en ‘s avonds eten in het restaurant. Die rijdt nu helaas niet meer 🙁

nachttrein
Nachttrein van Amsterdam naar Polen (c) Dave Collier via Flickr.com

De mooiste treinreizen

nachttrein
Kamer in de Maharajas’ Express (c) Simon Pillow via Flickr.com

Een van mijn grootste dromen is dan ook om ooit eens, met mijn kinderen, met de Transsiberische Express. En als we toch aan het wegdromen zijn…doe mij en de kids dan ook nog een reisje door Peru met de Belmond Hiram Bingham en twee dagen Venice Simplon-Oriënt Express. For Agatha Christie’s sake.

Anderen over treinreizen

Houd jij ook van treinreizen? Dan raad ik je het Instagram account van Flo Weber aan. Heerlijk wegdromen!

Voor meer praktische info over treinreizen verwijs ik je naar de site van Mark Smith, een geweldige bron aan info over gangbare maar ook minder gangbare treinroutes en verbindingen.

De site die ik verder regelmatig gebruik is Rome2rio. Je kunt daar namelijk invoeren waar je vandaan vertrekt en waar je heen wilt en dan krijg je verschillende opties dus met de auto, met het vliegtuig maar ook met de trein. Wel zo praktisch als je wat minder gangbare routes zoekt zoals ik laatst. Dan kom je op nsinternationaal namelijk geen steek verder omdat je teveel verbindingen moet pakken. Dan biedt deze site een uitkomst.

Welke reis is jou het meest bijgebleven?

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)

2 thoughts on “Gelukkig in de nachttrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *