TOP 10 Meest avontuurlijke overnachtingen in Europa

originele hotels

Kinderen willen spelen, niets saaie hotelkamer (c) Srsck

Mijn kinderen delen mijn passie voor hotels niet altijd. Meestal vinden ze een hotelkamer maar saai en maak ik ze blijer met een verblijf op een camping. Daar zijn vaak meer ‘vriendjes’ te vinden en hebben ze simpelweg meer bewegingsruimte. Daarnaast zeggen ze: “een hotel is een beetje net als een huis” en dat is niet spannend.

Naast campings en hotels zijn er nog vele andere overnachtingsmogelijkheden. Veel daarvan zijn bijzonder en apart genoeg om de kinderen te bekoren! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig slapen: vuurtorens, onderwater, tipis, vliegtuigen, hoog in de bomen en diep in de grotten.

Hieronder hebben wij een keuze gemaakt van de mooiste en soms erg bizarre accommodaties in Europa. Helaas hebben we ze (nog) niet allemaal persoonlijk mogen beleven maar ze staan stuk voor stuk op onze wenslijst!

The treehotel, Harads, Zweden

De mafste boomhutten ter wereld kun je vinden op ongeveer 60 km ten Zuiden van de Poolcirkel in het dorpje Harads. Elke ultramoderne boomhut is door een ander architect ontworpen, het zijn dan ook zes totaal verschillende creaties.

bijzonder overnachten europa

De UFO spreekt zeker tot de verbeelding van kinderen maar ook de spiegelhut en het grote vogelnest zullen ze bijzonder vinden! De boomhutten zijn behoorlijk duur, vanaf 365 euro, maar ze zijn dan ook van alle luxe voorzien. De Dragonfly is de grootste, geschikt voor 4 personen.

Kolarbyn Eco-Lodge, Skinnskatteberg, Zweden

uniek overnachten europa
Hut bij Kolarbyn (c) Claudia Deglau

We blijven nog even in Zweden voor iets heel anders. Het Kolarbyn kamp bestaat uit 12 rustieke houten hutjes. Elke hut heeft twee houten bedden, houtblokken, kaarsen en lucifers. Daar blijft het dan ook wel bij want bij het kamp is het “terug naar de natuur”.

Dat houdt dus ook in dat er geen elektriciteit is of water. Hier hak je zelf je hout, haal je water uit de bron en kook je je eten op open vuur. Een bijzondere ervaring, alleen geschikt voor de echte helden!

Jumbo hostel, Stockholm, Zweden

Ze zijn wel gek op aparte hotels enzo in Zweden, hup, nog een laatste dan! In deze oude Boeing 747-200 Jumbo jet, gebouwd in 1976, bevinden zich 27 kamers inclusief een suite in de cockpit. Badkamer en wc zijn op de gang. Alleen de suite heeft een eigen badkamer en wc.  Er is ook een café aan boord.

Het Jumbo Hostel staat op het vliegveld Arlanda op circa 40 kilometer van het centrum van Stockholm. Hoe gaaf is dat voor kinderen om in een vliegtuig te slapen met uitzicht op het vliegveld. Bovendien is dit prima betaalbaar, ongeveer 36 euro voor een kamer met 4 bedden.

In de cockpit (c) Lioba Schneider
In de cockpit (c) Lioba Schneider

Celica gevangenis, Ljubljana, Slovenië

Deze voormalige militaire gevangenis in Slovenië is nu een hostel. De muren zijn kleurrijk en de kamers vrolijk ingericht maar het is nog hartstikke merkbaar dat je in een oude cel slaapt. Mocht je het vergeten, dan hoef je alleen maar even naar je deur te kijken en je weet het weer.

slapen in een cel

Yellow Submarine, Liverpool, Engeland

Superleuk voor Beatles fan! In een ‘yellow submarine’ slapen omringd door allerlei bijzondere Beatles spullen. Deze boot is oorspronkelijk gebouwd voor de film Red October maar is omgetoverd tot een vrolijk Beatles slaapplekje. Geschikt voor maximaal 8 personen.

slapen uniek

Safari Lodge, La Flèche, Frankrijk

Je kunt dezer dagen ook in het dierentuin van La Flèche in Frankrijk slapen, ten zuiden van Le Mans. Er zijn vier lodges beschikbaar, twee in het “Hoge Noorden” en twee in het Aziatische deel en er wordt nog bijgebouwd. Slaap je liever met uitzicht op de poolwolven of op de witte tijgers? Desoriëntatie gegarandeerd.

De lodges zijn ontworpen voor vijf personen en een baby (klinkt net als een filmtitel…)….en zijn geopend vanaf halverwege april tot halverwege november. Er zijn overigens steeds meer dierentuinen in Europa waar overnacht kan worden, in Frankrijk alleen al een stuk of zes!

Hudson safari lodge met uitzicht op de wolven (c) Safari Lodge/Zoo de la Fleche
Hudson safari lodge met uitzicht op de wolven (c) Safari Lodge/Zoo de la Fleche

La Balade des Gnomes, Durbuy, België

avontuurlijk overnachten
Het paard van Troje (c) La Balade des Gnomes

La Balade des Gnomes is een hotelletje met zeven sprookjesachtige kamers. De kinderen zullen zich hier in een andere wereld wanen! Aanrader is de paard van Troje-kamer.

Earthship, Ger, Frankrijk

Wie echt op ten top ecologisch wilt overnachten is bij de eerste officiele earthship van Europa aan het goede adres. De earthship staat in een rustige streek in Normandië. Het  is geschikt voor maximaal zes personen en is volgens de filosofie van earthships volkomen zelfvoorzienend en ecologisch verantwoord.

De earthship staat te koop (c) Earthship France
Prachtige details

Een earthship is een woning gemaakt met gerecycled materiaal zoals oude banden, glazen flessen, aarde, bier blikjes, enzovoort. Deze earthship is gebouwd door een Engels koppel met behulp van vrijwilligers onder leiding van earthship specialist Mike Reynolds. Het is nu overgenomen door een Nederlands stel met drie kinderen. Een one-of-a-kind ervaring om in zo’n bijzonder bouwwerk te zitten!

Hoopoe yurt hotel, Cortes de la frontera, Spanje

Het Hoopoe Yurt hotel bestaat uit meerdere yurten en ik heb een gigantische zwak voor yurten! Een yurt is een soort van houten tent bedekt met dikke viltdoek die door nomades in Centraal-Azië gebruikt wordt. Ze zijn zo gezellig en sfeervol en…rond. Deze yurten staan op een landgoed van drie hectare tussen de boomgaarden met olijfbomen en schitterend uitzicht op het Grazalema gebergte in Andalusië.  Laten we het zo stellen: je wilt er nooit meer weg, zo relaxt!

Maimani Yurt (c) Hoopoe Yurt hotel
Maimani Yurt (c) Hoopoe Yurt hotel

Alle yurten hebben sanitair en een prive tuintje. Ook is er een zwembad op het domein en eens in de week wordt een film vertoond in de tuin. Op comfort hoef je dus niet in te leveren om een te worden met de natuur op deze bijzondere locatie!

Camping ‘t Schinkel, Hoenderloo, Nederland

De kinderen zullen ‘t Schinkel, in de Veluwe, helemaal te gek vinden met alle kindervermaak zoals  speeltuinen en zwembaden. Je kunt er natuurlijk met je tent gaan staan maar doe je kinderen een plezier en logeer in een drakenei!

Drakenei (c) 't Schinkel
Drakenei (c) ‘t Schinkel

Kakslauttanen Hotel and Igloo Village, Finland

Kakslauttanen is gelegen in Lapland op 35 kilometer van het Ivalo vliegveld. Het hotel bestaat uit 40 houten chalets, glazen iglo’s en een hoofdgebouw met restaurant. In de winter wordt er elk jaar opnieuw een sneeuwkapel gebouwd, evenals sneeuwiglo’s en een ijscafé.

De glazen iglo’s zijn geweldig: je kunt lekker vanuit je warme bed naar de sterrenhemel kijken en als je geluk hebt ook naar het Noorderlicht (augustus t/m mei). Ze zijn open van december tot april. De houten chalets blijven wel het gehele jaar geopend.

uniek overnachten europa
Iglo (c) Hotel & Igloo Village Kakslauttanen

De glazen iglo’s zijn gemaakt van speciaal thermoglas waardoor het binnen warm blijft en het glas niet bevriest waardoor je uitzicht niet belemmerd wordt, hoe koud het buiten ook is.

Tip voor met de kinderen: doe mee met de husky safari of ga op stap met de rendierslee!

La Claustra, San Gottardo, Zwitserland

In het hart van de Zwitserse Alpen op 2050m hoogte op het Gotthardpas is het hotel la Claustra gelegen. Geen aanrader voor claustrofoben: Het geheel is 4000m2 en is in de berg gelegen, diep diep diep in de rotsen.

uniek overnachten europa
(c) La Claustra hotel

Het Claustra hotel is een voormalige militaire vesting. Het heeft 17 kamers, een restaurant en Spa faciliteiten met Japanse Kusatso baden en een koud water grot. Het water in de kamers komt rechtstreeks uit de eigen bronnen in de rotsen.

La Claustra is alleen in de zomer open omdat de bergweg in de winter is gesloten. De exacte data zijn pas laat in het jaar bekend omdat het altijd afhangt van het weer.

Whitepod iglo’s, Les Giettes, Zwitserland

Dit ecologisch kamp vind je op 1700 meter hoogte in de Zwitserse Alpen. Je overnacht in een soort van iglo’s, ook Pods genaamd. Een pod is eigenlijk een koepelvormige tent geplaatst op houten platforms in de sneeuw. Er is geen elektriciteit beschikbaar maar er is wel een openhaard in de tenten.

uniek overnachten europa
(c) Whitepod.com

Er is een gemeenschappelijk te gebruiken chalet met sanitaire voorzieningen, een spa en een restaurant.  Kinderen onder de 12 jaar zijn niet toegestaan en een verblijf moet minstens twee nachten lang zijn.

Heb je onze top 10 avontuurlijk overnachten buiten Europa al gecheckt? Laat je ons trouwens ook in de comments weten als jij een bijzondere logeerplek kent in Europa?

*************

*************

pinterest europa

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)
Frederique

Laatste berichten van Frederique (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.