Ga naar de inhoud
Home » Vakantiebestemmingen, vitamine D en reisverzekeringen

Vakantiebestemmingen, vitamine D en reisverzekeringen

split kroatie

Ver van tevoren onze vakantie plannen vind ik lastig. Meestal boek ik  last minute.  Dit jaar ga ik een uitzondering maken want ik heb echt een reis nodig om naar uit te kijken. Ik ben zo klaar met deze winter, ik heb vitamine D nodig! Aankomende zomer gaan we waarschijnlijk naar Split in Kroatië. We hebben daar een aantal jaren geleden gewoond en zelf kom ik er al sinds ik een peuter ben. Ik mis het ENORM en de kids ook. Toch staan er nog een aantal mogelijke bestemmingen op de wenslijst.

Het kiezen van de vakantiebestemming gaat er hier in huis namelijk democratisch aan toe. De kinderen hebben er alle drie een stem in. De vakantiebestemmingen van mijn kleinste man zijn even niet haalbaar. Hij wilt naar Mexico, Samoa en Japan. Hij moet dus nog even wachten 😉 Op de lijst van mijn twee grotere liefjes (en ikzelf) staan wel een paar bestemmingen binnen handbereik.

Mogelijke bestemmingen

Corsica

Corsica kent prachtige zandstranden en een indrukwekkend bergachtig binnenland met pittoreske dorpjes. Wij zouden eerst een paar dagen Nice meepakken en dan met de ferry naar Corsica. Het problem met Corsica is dat het er in het hoogseizoen heel druk en duur is. Het mooiste is om Corsica in mei of juni te bezoeken maar dat combineert dus niet met de schoolvakantie ;(

Tallinn en Helsinki

Het historisch centrum van Tallinn heeft een prachtige kathedraal, pittoreske straatjes en pleintjes en een kasteel.  In de zomer zal het bovendien niet zo druk zijn. Na een paar dagen kun je met de ferry naar Helsinki, aan de andere kant van de de Finse Golf. Twee vliegen in één klap!

naar Helsinki op vakantie
Zwemmen bij de Allas Sea Pool (c) Eetu Ahanen

Pantelleria

Het relatief onbekende Pantelleria ligt tussen Sicilië en Tunesië. Op dit Italiaans vulkanisch eilandje kun je, hartje zomer, nog rust vinden aan een prachtig strand. Op de een of andere manier wordt dit eilandje ‘vergeten’ door toeristen.

eiland vakantie
Isola di Pantelleria, een foto zegt meer dan 1000 woorden (c) Wikimedia Commons

Niet meer op de bonnefooi

Spontaan op de bonnefooi er tussenuit knijpen zit er al jaren niet meer in. Doordat ik op freelance basis werkte was ik flexibel. Omdat de kinderen nog klein waren zaten we bovendien niet vast aan schoolvakanties. Dat is nu wel anders met drie tieners en een vaste baan.

reisverzekeringen op vakantie
Nice afgelopen zomer

Scheiding

Daarnaast heeft een scheiding ook gevolgen op vakanties. Mijn ex-man moet een document invullen waarin staat dat ik met de kinderen weg kan (formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’). Ook moet ik een kopie van zijn paspoort bij me hebben wanneer wij reizen. Wanneer de kinderen een nieuw paspoort of ID-kaart nodig hebben moet hij ook altijd toestemming geven. Bijschrijving in het paspoort is sinds een paar jaar niet meer mogelijk.. Last minute werkt in dit geval niet. Dit zal bij sommige gezinnen makkelijker gaan dan bij anderen maar bij ons is het zaak om lang van tevoren te starten met het hele riedeltje.

Overigens kreeg ik laatst wel een goede tip: je kunt in je eigen paspoort (als moeder) de naam van je ex-man laten opnemen met de vermelding g/v (gescheiden van).  Dat kan in bepaalde situaties van toegevoegde waarde als je wilt aantonen dat er een verband is tussen jou en je kids. Dit geldt natuurlijk alleen als je kids de achternaam van hun vader hebben.

doorlopende reisverzekering
Omdat we allemaal soms palmbomen nodig hebben

Kortlopende of doorlopende verzekering

Daarnaast vind ik het fijn om een reisverzekering bij Centraal Beheer te hebben wanneer ik met de kids wegga. Toen wij vroeger nog vaak op reis gingen, hadden we een doorlopende reisverzekering afgesloten. Heerlijk want je hebt er geen omkijken meer naar. Een doorlopende reisverzekering dekt alle reizen het hele jaar door. Je kunt dus weg wanneer je maar wilt. Ook al ga je last minute bijvoorbeeld een weekendje weg. Zelf heb ik gekozen voor een Europa dekking omdat het bij onze persoonlijke situatie beter aansluit. Een werelddekking is ook een optie.

Later ben ik overgestapt naar een kortlopende reisverzekering. Per reis bekeek ik de mogelijkheden en sloot ik de verzekering af. Inmiddels heb ik weer gekozen voor een doorlopende reisverzekering omdat ik erachter kwam toen ik eenmaal ging rekenen en vergelijken, dat het in ons geval voordeliger was. Ik vind het ook een prettig idee dat ik nergens aan hoef te denken maar dat het gewoon goed geregeld is.

Welke van de twee reisverzekeringen voordeliger is hangt af van hoe vaak je weggaat en met hoeveel personen je reist. Omdat wij standaard met zijn vieren reizen is het in ons geval voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. De reisverzekering geldt ook voor de kinderen mochten ze alleen reizen. Lees wel de polisvoorwaarden en de ‘kleine lettertjes’ altijd goed door voordat je een verzekering afsluit!

Ben jij al bezig met de zomervakantie? Waar willen jullie heen?

S_icon_200pxl

24 reacties op “Vakantiebestemmingen, vitamine D en reisverzekeringen”

 1. Wauw ik krijg helemaal kriebels naar palmbomen, zee, zon & strand! Afgelopen oktober ben ik naar Benalmadena geweest (Spanje). Ook echt prachtig en zelfs in Oktober nog 27 graden gehad!

 2. Kroatië lijkt me echt prachtig! Dit jaar gaan we waarschijnlijk kamperen in Zeeland, we hebben nog niks geboekt, is een kwestie van tent i pakken en gaan!
  Lijkt me wel gedoe met de paspoorten en toestemming voor vertrek naar het buitenland. Op tijd beginnen is wel handig dan!
  Ook al duurt het nog even: veel plezier alvast op vakantie

 3. We zijn wel aan het kijken wat we gaan doen. We gaan eigenlijk al jaren naar hetzelfde resort, maar dit jaar is dat helaas financieel niet haalbaar. Nu is het puzzelen wat we dan willen. Dromen genoeg, maar wat binnen Hey budget past is vaak iets anders.

 4. Heerlijk om na te denken over de vakantie! Dit jaar zit een vakantie er voor ons niet in denk ik. In mei verwachten wij ons eerste kindje, en ik denk dat ik een vakantie met zo’n inimini babytje iets teveel van het goede vind.

  1. Mei is al snel, leuk 🙂 Wij hebben zowel met onze eerste als met onze derde gereisd toen ze nog inimini waren maar dan wel steeds dichtbij. Met mijn zoontje waren we met de auto naar Denemarken, hij was 5 weken oud – dichtbij en niet idioot warm in de zomer dus perfect met een kleintje. Mijn dochter werd in Nice geboren en we gingen naar NL toen ze ongeveer 6 weken was maar dat is eigenlijk anders 🙂

 5. Ha Frédérique, ik dacht ik ga eens even op je blog kijken voordat ik je straks zie. Ik ben meestal ook iets meer van het last minute plannen, maar ik merk dat ik nu een beetje zenuwachtig word nu heel veel mensen al wel iets geregeld hebben en er al best veel vol zit op de (Spaanse) bestemmingen waar ik graag naartoe zou willen met de kinderen. Ik wil met de trein gaan, omdat mijn zoontje helaas niet meer durft te vliegen. Eigenlijk wil ik het deze week regelen; steeds een paar dagen op 1 plek, maar het is nog een hele uitzoekerij, dus dat zal wel weer niet lukken.
  Split lijkt me ook super, dat staat al lang op mijn lijstje. Pantelleria ook; daar heb ik vorig jaar voor mezelf nog naar gezocht, maar met overstap werd de reistijd te lang (dan was ik er maar 1,5 dag).
  Samoa lijkt me overigens ook wel wat. Mooie keuze van je zoon, ha ha.

  1. Wij gaan zelf heel vaak met de trein, ik houd vooral van nachttreinen (en de kids ook, die vinden het altijd een heel avontuur). Helaas zijn er sinds dit jaar vrijwel geen slaaptreinen meer vanuit NL, je moet dus via Frankrijk of Duitsland.

 6. Dat italiaanse eilandje lijkt me ook wel wat… Voor ons is het dit jaar even afwachten. Ik denk dat het een stay-cation wordt, waarbij we veel met de hond weggaan. Maar volgend jaar wil ik eigenlijk gewoon nog eens naar Florence. Of een kleinere stad in Toscane. Ik voel me daar wel heel erg prettig.
  En misschien dat ik dit jaar nog wel een keer mee ga met mijn gozer als hij naar Londen moet. Gewoon, voor een paar daagjes.

 7. Wij gaan naar Denemarken dit jaar.

  We gaan echt op zoek naar rust, het is nodig!

  Over een paar weken gaan we een paar dagen naar Parijs omdat onze zoon zo graag de Eifeltoren wil zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »