Banksy in het Moco Museum met de kids

tienerkunst

Dochterlief vindt Banksy cool

Het Moco Museum (Modern Contemporary) bestaat nog maar twee jaar maar staat zijn mannetje wel daar tussen het Van Gogh, het Rijks en het Stedelijk museum. Het is een particulier ‘museum’, opgericht door galeriehouders Lionel en Kim Logchies, zonder eigen collectie (dus in de enge zin van het woord is het geen museum maar dat zien we door de vingers ;)).

moco museum
Banksy bij Moco

Moco draait vooral om de Banksy-tentoonstelling Laugh Now met circa 50 tentoongestelde werken (in bruikleen). Daar komen toch de meeste bezoekers voor. Daarnaast is er een wisselende tweede tentoonstelling. Denk aan hedendaagse artiesten zoals Warhol of Roy Lichtenstein.

Banksy

Enkele van de bekendste werken van Banksy zoals Girl with Balloon (2003) zijn in Moco te zien, zowel canvaswerken als sculpturen en stukken muur. Ook is er een heel tof Simpsons-Banksy film te zien (mis die niet!). Ik ben een echte Banksy liefhebber dus ik heb enorm genoten van de tentoonstelling.

Banksy
Banksy bij Moco

De kinderen vermaakten zich er ook enorm ondanks het feit dat de politieke verwijzingen regelmatig aan ze voorbijgingen. Dit is wel kunst dat kinderen ook aanspreekt. Ook de ‘gekke’ beelden in de tuin zullen de meeste kids kunnen waarderen.

banksy
Kleine Vriend geïntrigeerd door het Simpsons filmpje

Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar die startte als graffiti artiest en nu voornamelijk bekend staat om zijn straatkunst, vaak met een politieke boodschap – altijd met (zwarte) humor. Hij houdt zijn echte identiteit al lang geheim al lijken vele wegen te leiden naar Robert del Naja, lid van de band Massive Attack. Maar niets is zeker, ook tekenaar Jamie Hewlett is genoemd, evenals kunstenaar Robin Gunningham.

Banksy
Banksy bij Moco
Banksy bij Moco
Een aparte Mickey in de tuin

Roy Lichtenstein

Op het moment is, tot 27 mei aanstaande, op de begane grond de tentoonstelling Lasting Influence te zien met werken van Roy Lichtenstein. Een ware Pop Art icoon met veel kleurrijk en herkenbaar werk.

Als fotogeniek hoogtepunt moet de 3D kamer wel genoemd worden 🙂 Deze kamer is ingericht naar Lichtenstein’s schilderij Bedroom at Arles. Het schilderij van Lichtenstein is weer geïnspireerd op de beroemde slaapkamer van Van Gogh.

Roy Lichtenstein
3D kamer

locatie & centjes

Moco is gevestigd in Villa Asberg aan het Amsterdamse Museumplein. Een prachtige locatie, al moet ik wel zeggen dat de begane grond niet bijster bijzonder is. Het trappenhuis en de zalen op de eerste verdieping zijn wel erg mooi. Dat betekent dan ook dat Banksy een mooiere setting heeft dan de tweede kunstenaar die het met de begane grond moet doen.

museum amsterdam
Moco

Het geheel is relatief klein en overzichtelijk. Als je na 17:00 komt krijg je korting en op zich heb je genoeg aan dat ene uurtje om alle werken op je gemak te bekijken. Helaas denken meer mensen er hetzelfde over en het is dan ook tergend druk tussen 17:00 en 18:00. Je krijgt ook korting als je voor 11 uur komt. De museumkaart is niet geldig. Voor de kids tot 10 jaar oud is het Moco gratis. Voor meer info over openingstijden en toegangsprijzen verwijs ik je naar de site van Moco.

Moco museum
Uitzicht

Icy & Sot

Na de expo van Roy Lichtenstein wordt de tentoonstelling A Moment of Clarity, van de Iraanse broers Icy & Sot, verwacht (v.a 1 juni). Hun werk doet erg aan het werk van Banksy denken. Ook street art met een politieke boodschap. Ik denk zelf dan ook dat het erg de moeite waard zal zijn. Ben jij wel eens in Moco geweest? En wat vind jij van Banksy: Vandaal of kunstenaar?

16 gedachten over “Banksy in het Moco Museum met de kids

  1. Ik moet bekennen dat ik hem totaal niet ken en eerlijk gezegd weet ik ook nog niet of zijn werk me aanspreekt. Het is in ieder geval voor mijn geen must om het te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »