Laatste kans! Nick Cave en zijn blik op de duivel
Tot 16 maart kun je nog de Nick Cave tentoonstelling bij museum Voorlinden meepakken. De eerste museale solotentoonstelling van de Australische zanger is absoluut een bezoekje waard. Met de nadruk op -je, want het is een mini-tentoonstelling. Dat mag de pret niet drukken, want klein of niet: het is een indrukwekkend geheel. Nick Cave (1957) studeerde op een blauwe maandag beeldende kunst en trakteert ons nu op een bijzondere serie keramische figuren.
De duivel
De reeks van zeventien handbeschilderde figuren heet The Devil – A Life (2020-2022). Middels de beeldjes, die 15 tot 50 cm hoog zijn, vertelt Nick Cave zijn visie op het leven van de duivel. We volgen zijn hele leven, van zijn geboorte tot aan zijn dood. De kleuren en lieflijke beeldjes staan in schril contrast met het hoofdpersonage. We kennen de duivel als duister, eng, luguber. We hebben associaties met donkere kleuren, zwart, vlammen. En nu zien we de duivel in een wit pak, verliefd, zittend op een bankje. Of duivel als jong onschuldig kind. We volgen als het ware de fysieke en mentale ontwikkeling van de duivel.

De duivel heeft het niet makkelijk gehad, zien we. Dat heeft hem gevormd. Nick Cave’s versie van de duivel is vooral heel menselijk. Waar liggen de raakvlakken met het leven van Nick Cave zelf? De artiest heeft ook de nodige tragische ervaringen meegemaakt in zijn leven. Zo verloor hij twee zoons, tien jaar geleden zijn 15-jarige zoon Arthur en in 2022 zijn oudste zoon, Jethro, die 31 jaar oud was. Religie, het leven, de dood, dat zijn toch onderwerpen die we vaker zien bij Nick Cave. Zo ook bij deze reeks.
De figuren zijn geïnspireerd op de Staffordshire flatback keramiek uit het Victoriaanse tijdperk. Dit soort beeldjes werden in die tijd neergezet op schouwen en schoorsteenmantels. De serie is prachtig mooi omdat het in zeventien kleine beeldjes een echt verhaal vertelt, met diepgang en lagen. Let vooral op alle details en symboliek. Nick Cave staat dan ook bekend om zijn storytelling talent. Wat hij met tekst zo goed doet, kan hij dus ook met beeld. Heel knap. Kijk ook zeker naar de korte film die tijdens de tentoonstelling vertoond wordt, waarin hij zelf uitleg geeft over The Devil – A Life.

Eigen collectie
Museum Voorlinden heeft de gehele serie verworven. De reeks van Nick Cave heb je relatief snel bekeken, maar het is sowieso altijd leuk om door museum Voorlinden te lopen en ook de andere werken te ontdekken. Op het moment is er een tentoonstelling van Michaël Borremans. Niet helemaal mijn ding maar er zitten zeker wat intrigerende schilderijen tussen. Ook de vaste collectie is klein maar fijn, én de tuin is heerlijk om te wandelen bij lekker weer. Dus ik zou zeggen, ga dat zien nu het nog kan!

Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.