Anora terug in de bioscoop na 5 Oscars
Anora won vorig jaar de gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes en dat is meestal wel een betrouwbare voorbode wat betreft de kanshebbers bij de Oscars. Maar dat Anora ook meteen 5 Oscars in de wacht zou slepen, had ik persoonlijk niet zien aankomen. De komische (actie/misdaad/roadtrip) film won het felbegeerd beeldje in de categorieën beste film, beste regie, beste originele script, beste montage én beste vrouwelijke hoofdrolspeler. Ter ere van de winst is Anora vanaf 6 maart weer te zien op het grote doek bij Pathé. Daarnaast is de film ook al een tijd te streamen.
Pretty Woman met rauw randje
De jonge sekswerker Anora brengt een nachtje door met de zoon van een Russische oligarch, Ivan. Ze maakt indruk op hem en het klikt goed tussen de twee, waarna één nacht een week wordt en er een heus huwelijksaanzoek volgt. Kortom, het welbekende Pretty Woman scenario, maar dan met meer expliciete seksscènes. Ik was al aan het zuchten en klagen over hoe onorigineel de film was, toen de film plotseling 180 graden anders werd.
Ivan en Anora trouwen namelijk in een opwelling in Las Vegas en dat valt niet in goede aarde bij papa en mama die halsoverkop uit Rusland naar New York komen overvliegen om het huwelijk nietig te laten verklaren. Ivan gaat in de vluchtstand, terwijl Anora zich ontpopt tot een echte strijder. Dit zorgt voor heel wat grappige momenten, maar ook voor veel stereotyperingen. De kracht van de film hangt wat mij betreft grotendeels aan het acteerwerk van Mikey Madison (beeldje zeer verdiend). Ik heb na het stroeve begin echt hard kunnen lachen om de absurde gebeurtenissen en grappige karakters. Maar. Ja, er is een maar…

Origineel script?
Maar hoe origineel is dit script nou echt? De twist is verrassend en sterk maar daarna valt het wel mee met de originaliteit. Het deel na de twist deed me denken aan een jaren 80 komedie, veel slapstick, hier en daar ontroerend. Lieflijk zelfs. Maar ook repetitief. Op een gegeven moment had ik het wel gezien en vond ik het saai worden (139 minuten mind you). Het deel vóór de twist was allesbehalve origineel. Dus ja, Anora is echt een vermakelijke grappige film, zeker leuk om in de bios mee te pakken, maar vijf Oscars waard? In mijn optiek niet.
Srsck-score: ★★★

Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.