bowie lachapelle

David LaChapelle naar het Groninger Museum

In de jaren ’80 was de Amerikaanse fotograaf (en regisseur) David LaChapelle een van mijn grote voorbeelden. De grootste sterren uit de film- en muziekindustrie stonden in die tijd voor zijn lens. Van Madonna tot Leonardo DiCaprio, van Cameron Diaz en David Beckham tot Uma Thurman, Marilyn Manson en Ewan McGregor.

Op je 17e voor Andy Warhol werken

LaChapelle (1963) had het zwaar op de middelbare school en werd veel gepest, voornamelijk door zijn homoseksualiteit. Hij probeerde daarom school zoveel mogelijk te ontvluchten. Toen hij 17 was ontmoette LaChapelle Andy Warhol en werd hij aangenomen voor fotografie opdrachten voor diens tijdschrift Interview. Door zijn edgy out-of-the-box aanpak behoorde LaChapelle al snel tot de meest invloedrijke en bekende fotografen ter wereld. Zijn vaak controversiële portretten waren meestal tot in de details in scène gezet, kleurrijk en kitscherig.

cameron diaz
Dollhouse Disaster door David LaChapelle

LaChapelle hield er van om te provoceren. In zijn foto’s kwamen drugs, naakt en religie veelvuldig aan bod. In 1995 fotografeerde LaChapelle de campagne voor Diesel waarbij twee mariniers kussend te zien waren. Het was een van de eerste campagnes ooit waarbij twee mannen kussend te zien waren.

Lachapelle voor Diesel

Amy Winehouse, Vogue en de bossen in Hawaii

LaChapelle’s foto’s stonden in de grootste bladen, van Vogue tot aan Rolling Stones – hij schoot talloze campagnes, werkte mee aan bekende videoclips (o.a Amy Winehouse – Tears Dry on Their Own, Robbie Williams – Advertising Space, Moby – Natural Blues), maakte nog even wat documentaires (Krumped in 2004, Rize in 2005) en toen verdween David LaChapelle van de aardbodem. Dat was in 2006.

last supper lachapelle
Last Supper door David Lachapelle

Hij ging in een bos in Hawaii wonen, groeide zijn eigen groenten en had zonnepanelen. You get the picture 😉 Sinds 2015 is David LaChapelle gelukkig hartstikke terug in het land der levenden.

rize lachapelle

Solotentoonstelling David LaChapelle – Good News for Modern Man

Van 21 april t/m 28 oktober 2018 zal in het Groninger Museum de eerste grote solotentoonstelling van LaChapelle in Nederland te zien zijn. Ruim 70 werken, van stillevens en landschappen tot portretten, zullen tentoongesteld worden. Ook introduceert LaChapelles zijn nieuwste serie New World, waarin hij zijn kijk op het paradijs geeft. Ik moet bekennen dat New World niet mijn ding is.

david lachapelle
Songs of Myself, 2017

Zijn vroegere werk was ook over de top maar op een hele andere manier en sprak me veel meer aan. Verandert natuurlijk niets aan het feit dat het een verdomd goede kunstenaar is – verder is het altijd gewoon een kwestie van smaak.

Spreekt het werk van David LaChapelle jou aan? Genoeg om een reisje Groningen in te plannen binnenkort? Ik ga zeker even kijken!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik vind zijn werk fantastisch, in de US een keer een expositie gezien, echt gaaf

  2. Gaaaf!! Ik moest even denken, maar bij het lezen van zijn naam ging wel een belletje rinkelen. Leuk om zo wat extra informatie te krijgen. 🙂
    Dollhouse Disaster vind ik heel gaaf. Misschien ga ik wel een kijkje nemen bij zijn tentoonsteling. Thanks voor de tip!
    Ps, wat super gaaf dat je samen met je dochter (en de boys) blogt! ?

  3. Ik vond zijn oude werken echt heel baandoorbrekend, maar ben, net als jij, niet heel erg onder de indruk van de laatste foto.

  4. Ik heb nog nooit van deze meneer gehoord. Hij maakt wel mooie dingen zeg. En hij was ook knap want hij ‘groeide zijn eigen groeten’. 😉

  5. De campagne van Diesel ken ik. Speciaal werk. Ik kan het appreciëren.

  6. Kussende mannen, dat moet nogal een shock geweest zijn in 1995. Gelukkig is er veel veranderd 🙂 Leuke stijl verder ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.