Ga naar de inhoud
Home » Ik ben 40+ en ouder worden vind ik mwah

Ik ben 40+ en ouder worden vind ik mwah

cici sursock

Vandaag ben ik 40+ geworden. Vorig jaar ook maar vorig jaar kreeg ik mijn leeftijd nog wel uit mijn mond. Nu voldoe ik met een 40+.

baby vintage
Mini ik

Het voelt net als in een tunnel, aan het begin zie je de ingang waar je doorheen kwam nog in je spiegel. Dat was mijn 40. Ik werd ouder maar ik zag mijn 40 nog en dan ga je met je auto die bocht door en weg is die 40. Je bent nu vlakbij de 45, nog heel even maar…. En dat beste mensen,  dat voelt echt hoogbejaard.

Ouder worden is een zege

We willen allemaal oud worden toch? Ik ben blij dat ik ouder word, natuurlijk, niet iedereen heeft dat geluk en daar ben ik heel dankbaar voor…en ik ben vast wijzer en sterker maar ik heb er toch moeite mee. Misschien omdat ik me van binnen nog jong voel. Misschien moet mijn inner-ik gewoon nog wat ouder worden voordat ik me lekker voel bij mijn leeftijd…

In tijdschriften zie ik regelmatig artikels voorbijkomen over ‘je leeftijd omarmen’ en ‘lekker in je vel/leeftijd’ maar ik heb dat punt nog niet bereikt. Een maand of twee geleden keek ik naar de ingrediënten achter op een pakje bij de Appie en ik kon het niet lezen.

44 jaar oud
Ik, Januari 2018, met plooitjes en rimpels en van alles

Brillen en grijze haren

Weet je wel hoe hele oude mensen een krant of boek heel ver van zich afhouden om het te kunnen lezen? Dat moest ik dus doen. Dat is echt niet heel leuk als je weet dat je altijd goede ogen had. Dat is gewoon echt ouderdom, je kunt er niets anders van maken. Ja, je kunt struisvogelen. Dat heb ik gedaan. Ik weet dat ik een bril nodig heb maar ben nog niet bij de opticien geweest.

Ik kreeg een paar jaar geleden, net na de scheiding, grijze haren. Ik weet ze nog, die eerste paar grijze haren. Die trok ik eruit met een pincet. Drama was dat! Nu valt er niet meer tegenaan te trekken. Ik heb het tot voor kort niet geverfd maar ik word er echt niet blij van dus binnenkort toch maar doen..

20 jaar oud
20-jarige ik

En dat voor je leeftijd

En dan van die mensen die zeggen: ‘kijk maar naar Salma Hayek (51) of Julianne Moore (57). Ze zijn nog zo prachtig voor hun leeftijd’.

“Voor hun leeftijd”, dan weet je eigenlijk al genoeg. 🙁 Wat je al helemaal niet moet doen is foto’s van die dames naast elkaar leggen van toen ze 25 waren en toen ze 50 waren want hoe mooi Moore nu ook is, of Michelle Pfeiffer (59) of Catherine Zeta Jones (48), ze waren toen toch echt mooier. Maar uiterlijk is volgens mij ook 75% hoe je je voelt. Kijk naar Susan Sarandon, ze is 71 en ze is prachtig, ze straalt echt.

beauties

En Jennifer Aniston (48) tel ik niet mee want wat is dat nou met haar, die wordt gewoon echt niet ouder – zij is een alien ofzo 😉

Eerste lijn voor de dood

Maar het gaat niet om hoe mooi je bent. Het uiterlijk is alleen een reminder van je leeftijd. Het ergste vind ik, is dat mensen om je heen doodgaan. Dat deden ze niet toen ik 20 was!

De ouders van je vrienden, ja, maar ook je eigen oude vrienden. Opeens gaan er vrienden en kennissen dood.

cici sursock
Schilderij die mijn oma heeft gemaakt van zichzelf, van begin tot einde..

Of ze zien opeens iets op je mammografie zoals bij mij, afgelopen december. Nu bleek ik na puncties en biopsie gelukkig geen borstkanker te hebben maar het was wel heel confronterend allemaal. De 5 dagen dat ik op de uitslag moest wachten duurden heel lang en ik dacht veel na. Mijn moeder stierf aan borstkanker toen ze 49 was. Ik ben nu 44. Je begrijpt.

En wanneer je eigen ouders gaan, dan sta je daar op de eerste lijn wat dood-volgorde betreft. Ik heb zelf drie tieners thuis. Tieners! Je komt dichterbij het einde. Ik vind dat echt beangstigend.

Een cijfer, meer niet

Weet je wat wel grappig is. Als ik kijk naar 2012, dat was een heel maf jaar voor ons – de eerste paar maanden waren geweldig, de laatste paar maanden waren rampzalig slecht – ik was toen 39 jaar oud..en aan het begin van het jaar voelde ik me gelukkig en jong en ik had nergens last van, stond niet eens stil bij mijn leeftijd. Ik was blij, de kids waren blij, we waren dagelijks in de zon, op het strand, 39 voelde jong.

Einde van het jaar waren we terug in Nederland, lag ik in scheiding, was ik op zoek naar een nieuwe baan (en kreeg overal te horen dat ik aan de oude kant was) – toen voelde 39 oud. Eigenlijk is dit ook wel weer het bewijs dat leeftijd niet meer dan een cijfer is. Ja, I know, ik spreek mezelf soort van tegen. Maar ook weer niet.

Anyway als ik mijn perfecte leeftijd kon noemen, dan zou ik zeggen ergens tussen de 25 en 35.

princess Di papers

It feels like yesterday

Ik maakte er vroeger grapjes over. Over die mensen die zeiden ‘het voelt net als gisteren’ over dingen die naar mijn gevoel in het jaar 0 hadden plaatsgevonden. En voor je het weet doe je het zelf ook.

bush

Ik weet nog zo goed, zo zo goed….dat de muur viel bijvoorbeeld…1989!! Het begin van de Golfoorlog….1990! De dood van Prinses Di…1997…Dirty Dancing is 30 (!!!) jaar oud! Twin Peaks..1990…

Dat ik Facebook kreeg en het aller-begin van Gmail. Ja, ik weet Hyves nog en IRC, een houseparty op de Pier van Scheveningen, Thunderdome, ID&T, een rebelse egocentrische Angelina Jolie,  een Michael J. Fox zonder Parkinson, grote mobiele telefoons en ja floppies en dat ik een pen gebruikte om bandjes terug te spoelen.

Cassettebandjes

David Bowie is dood net als George Michael en Michael Jackson. Ik weet nog dat Lourdes de dochter van Madonna geboren werd, ze is nu 21! Of dat Johnny Depp en Vanessa Paradis een kind kregen…Lily Rose Depp is zelf nu een succesvol model en Johnny Depp is niet eens meer sexy. Dat die dag nog zou komen 😉

Happy birthday to me

Zo dan dat is een echte zeurblog maar als het niet op mijn verjaardag mag, wanneer dan wel he?! En het past mooi in de lijn van ‘vroegah was alles beter’ 😉 Vergeef deze oude zeur, lieve mensen.

Oh ja, toch even dit nog vertellen. Ik was gisteren bij de bakker en op de deur hing een briefje waarop stond dat ze mensen zochten als zaterdagkracht. Ik vroeg de dame vanaf welke leeftijd dat was (mijn zoontje van 14 zoekt namelijk een bijbaantje). Zij dacht blijkbaar dat ik het voor mezelf vroeg en antwoordde: “Oh, voor de zaterdag bedoelt u, nee sorry daar zoeken ze wel echt jonge mensen voor”.  Happy birthday!

Meer 40+ bloggers

Uit NL

Uit andere landen

21 reacties op “Ik ben 40+ en ouder worden vind ik mwah”

 1. Ik herken wel veel in wat je schrijft, alleen ben ik nu 33. Ik heb zelf altijd gedacht dat ik vroeg dood zou gaan (door omstandigheden) en nu begin ik langzaam maar zeker ouder te worden. Dat voelt gek, maar ook als een zegen. Het is inderdaad wel heel naar als mensen om je heen doodgaan, dat is hier ook al een jaar of 10 flink raak en heel confronterend.

  1. Haha heb ik heel lang gehad, dat ik jonger geschat werd, nog steeds. Maar toen ik 18 was, was ik heel trots dat ik grote mensen dingen kon doen, moest ik me altijd weer legitimeren haha. En toen mijn kids kleiner waren dachten mensen altijd dat ik de oppas was. Eerst vond ik het drama maar inderdaad wanneer je 50 bent komt het maar al te goed uit 😉

 2. Wat een bijzonder artikel en ook schilderij van je Oma. Ontzettend schrikken en naar van afgelopen december! Gelukkig is het goed, maar ik kan mij je angst en schrik heel erg voorstellen. Het gevoel wat bij mij – als 47-jarige – overheerst is de blijdschap dat je ouder mag worden. Natuurlijk komt leeftijd met gebreken. Aan de andere kant. Zo natuurlijk is het niet en maak je het vaak zelf. Ik geloof in gevoelsleeftijd. en vergis je niet. Soms is dat 27, dan weer 35 en soms ook gewoon 47. Ik probeer positief en blij in het leven te blijven staan. En redelijk gezond te eten en te drinken. Niet teveel alcohol. Regelmatig bewegen. Veel water drinken. En rustig te blijven en te genieten van dat wat er is. Ons kleine lieve dochtertje die mij / ons ook jong houdt 🙂

  1. Ja inderdaad, een groot deel kun je zelf doen. Ik drink ook veel water inderdaad, en sinds 2011 drink en rook ik niet. Maar de stress van de laatste jaren heeft het ‘ouderword-proces’ echt versneld. Dat zie ik heel duidelijk. Ook dat is beangstigend, vind ik, dat het opeens zo snel kan gaan.

 3. Ik als ‘jong ding’ van bijna 33 herken dit niet helemaal natuurlijk. Alhoewel me laatst werd gevraagd naar mijn eerste baantje en ik me realiseerde dat dit 18 jaar geleden was. 18 jaar! Dat is een hele volwassene! De tijd vliegt en we vliegen mee. Laten we de mooie herinneringen vasthouden in ons hart en er verder niet te zwaar aan tillen. Dat vliegt zo moeilijk. 😉

 4. Gefeliciteerd met je verjaardag. Wat mooi en een bijzonder schilderij van oma die oma zelf geschilderd, knap gedaan. Ik ben ook 40+ Hier en daar meer grijze haren tevoorschijn

  1. Ja ik vind het schilderij ook heel mooi. Zij was schilder dus altijd omringd geweest met een enorme hoeveelheid schilderijen van haar maar deze maakte altijd indruk op me. Toen ze vroeg welk schilderij ik het liefst zou willen na haar overlijden had ik dan ook deze gekozen.

 5. Alsnog gefeliciteerd!! Op dit moment omarm ik mijn leeftijd zeker. Nog een paar maandjes en ik word 40. Maar ik voel me veel jonger. Plus ik zie er jonger uit. Dat zal het ook vergemakkelijken. En iedereen ziet eer fantastisch uit met een visagie team hè. Laten we wel realistisch blijven. En dan is er nog plastische chirgurgie natuurlik. En daar word je vaak niet mooier op (denk Nicole Kidman).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »