kunst in la coste
| |

Wijn en kunst in de provence | Château La Coste

Deze zomervakantie heb ik een prachtig plekje mogen ontdekken vol kunst in de Provence. In het wijndomein Château La Coste, tussen Aix-en-Provence en de Luberon, kom je heerlijk tot rust. Wijndomeinen genoeg in de Provence zul je wellicht denken, maar geloof me maar: dit wijndomein is speciaal. Behalve wijngaarden vind je hier meerdere restaurants, luxe hotelkamers en heel veel kunst en architectonische hoogstandjes. Op het domein dat zo’n 200 hectare beslaat, liggen er 40 kunstwerken verspreid en dat wordt constant uitgebreid met nieuwe stukken. Bij het hoofdgebouw kun je een kaart krijgen met de locaties van – en uitleg over – de kunstwerken. Een wandeling duurt al gauw 2 tot 2,5 uur wanneer je alle kunstwerken op je gemak wilt bekijken. Als je het een beetje slim berekent, dan ben je net op tijd voor de lunch klaar. Want lekker eten kun je hier absoluut ook!

Kunst in de wijngaarden

Het is een genot om in dit openluchtmuseum rond te lopen, met het geluid van de krekels op de achtergrond tussen de wijngaarden, cipressen, pijnbomen, eiken en olijfbomen. Het straalt een en al rust uit, heel zen allemaal. Wat bijzonder is, is dat de kunstenaars van tevoren uitgenodigd worden op het domein zodat ze de locatie voor hun eigen kunstwerk kunnen uitkiezen en zich kunnen laten inspireren door de natuurlijke omgeving. Daarna maakt de kunstenaar een werk dat hier goed past. Je komt er de grootste namen tegen op het gebied van hedendaagse kunst. Denk aan werken van onder meer Ai Weiwei, Tunga, Tia-Thuy Nguyen, Sean Scully, Frank O. Gehry, Yoko Ono, Tracey Emin, Tadao Ando en Louise Bourgeois.

wijn en kunst
Psicopompos, Tunga

Hierboven zie je Psicopompos, werk van de Braziliaanse beeldhouwer en installatiekunstenaar Tunga (1952). Het is een drieluik, dit is een van de drie delen. In het werk heeft hij gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals steen, ijzer, glas en krachtige magneten. Op de foto zie je het niet maar met de tijd is het glas hier en daar gebarsten. De kunstenaar zei dat dat vooral niet gerepareerd moest worden omdat het de natuurlijke ontwikkeling van de kunstwerken is in deze omgeving. De trilogie is, samen met de ‘crouching spider’ van Louise Bourgeois die je hierboven ziet, toch wel mijn favoriet. Erg indrukwekkend wanneer je er staat en de locatie is perfect uitgekozen.

Ook leuk zijn de ‘foxes’ van Michael Stipe, zeven vossen sculpturen tussen de bomen. Stipe is de zanger van R.E.M én kunstenaar. Hij is erg geïnvesteerd in dierenwelzijn, geen wonder dat hij voor dieren gekozen heeft.

kunst in de provence
Foxes, Michael Stipe

Op het domein zijn naast de vele permanente kunstwerken, ook tijdelijke tentoonstellingen. Nu waren er bijvoorbeeld tekeningen te zien van Bob Dylan – ja, de zanger – maar ook sculpturen van Annie Morris, foto’s van Mary McCartney, schilderijen van Idris Khan en Zhou Li. Kortom, van alles wat uit alle hoeken van de wereld. Château La Coste is dus ook een mooie plek om zo nu en dan de nieuwste tentoonstellingen te bekijken en een hapje te eten.

Architectuur in La Coste
Pavillon de Musique, Frank Gehry

De kunstwerken zijn in alle jaargetijden te bezichtigen, al zijn de openingstijden wat korter in de herfst en winter. Wij zijn in augustus geweest, midden in een hittegolf. Dat kan, maar neem dan een hoedje mee en een fles water en ik zou aanraden om meteen bij openingstijd te gaan wandelen wanneer het zo warm is. Tip: draag praktische comfortabele schoenen, geen slippers o.d.

Natuur en kunst in de provence
Guggi – Calix meus inebrians

Check trouwens de socials van het domein om op de hoogte te blijven van evenementen. Voornamelijk in de zomermaanden organiseren ze veel evenementen op het domein zoals concerten in de openlucht en filmvertoningen in de wijngaarden.

chateau la coste kunst
La Grande Croix Rouge, Jean-Michel Othoniel

Eten en slapen in Château La Coste

In Château La Coste zijn vijf restaurants, waaronder het Italiaans restaurant Vanina, La Terrasse met Provençaalse specialiteiten en het Argentijnse restaurant Francis Mallmann naar de beroemde Argentijnse chef-kok die er de scepter zwaait.

restaurant la terrasse
Restaurant La Terrasse

In het Tadao Ando café restaurant kun je terecht voor lichte hapjes. Dit restaurant is vernoemd naar de Japanse architect van het bijzondere gebouw. Het vijfde restaurant ligt in Villa La Coste, het hotel-gedeelte van het domein.

Tadao Ando café restaurant

Luxe kamers in Villa La Coste

Je kunt als je portemonnee het toelaat, hier namelijk ook slapen. Villa La Coste is op en top luxe en heel privé en intiem. Wanneer je de kunstwerken route volgt, dan zie je de villa niet. Hier komen regelmatig beroemdheden doordat het zo privé (en hartstikke mooi!) is. Ik zag toevallig op Insta dat twee dagen voordat we er waren een beroemde ex-wielrenner er getrouwd is. Het is ook echt de perfecte plek voor een bruiloft!

Er zijn 28 suites waarvan enkele privé zwembaden hebben. De prijzen beginnen bij 900 euro per nacht voor de meest eenvoudige suite buiten seizoen en lopen op tot 3600 euro per nacht voor een suite met privé zwembad in het hoogseizoen. Bij dit soort prijzen hoort een verfijnd restaurant. Dit vijfde restaurant van het domein heet Hélène Darroze à Villa La Coste. De beroemde chef die al meerdere Michelinsterren op haar naam heeft staan, maakt hier lokale en authentieke gerechten klaar.

wijndomein la coste

De wijnen van Château La Coste

We zouden met al dit moois bijna vergeten dat Château La Coste in eerste instantie een wijndomein is. Van de 200 hectare wordt 125 gebruikt voor de wijnproductie. Ze produceren hier alle soorten wijn, rosé, wit en rood. En alle wijnen zijn volledig biologisch geproduceerd! Sinds 2009 hebben alle La Coste wijnen het label ‘agriculture biologique’.

Je kunt een rondleiding krijgen door de wijngaarden en natuurlijk deelnemen aan een wijnproeverij als je dat leuk zou vinden. En wanneer je in een van de restaurants op het domein eet, dan kun je de wijn natuurlijk ook gewoon bestellen.

Wijnoogsten

Het schijnt dat toeristen soms Château La Coste verwarren met het iets verder gelegen kasteel in het dorpje Lacoste. Het wijndomein is twee woorden: La Coste terwijl het dorpje één woord is: Lacoste. De kasteelruïne Château de Lacoste ligt in het dorp Lacoste terwijl het wijndomein Château La Coste is gelegen in het stadje Le Puy-Sainte-Réparade.

Lijkt het je leuk om eens de kunstroute te volgen op het domein of wil je meer weten over de openingstijden, prijzen, kunstwerken, de wijn of de villa, dan kun je op de website van Château La Coste kijken. Het is werkelijk een aanrader wanneer je in de buurt bent. Zeker als je van kunst en architectuur houdt. Dit is een onmisbare stop voor kunst in de Provence. Het wijndomein is lastig te bereiken met het openbaar vervoer maar met de auto ben je er in circa 20 minuten vanuit Aix-en-Provence.

Kunst in de provence

** Alle foto’s (c) Srsck.com m.u.v. de wijnoogsten foto (c) Vincent Agnes/Chateau La Coste, de spin (c) C. Sykes en de foto van restaurant La Terrasse (c) Richard Haughton/Chateau La Coste

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.