parken in Parijs
|

De mooiste tuinen en parken in Parijs

Parijs in de zomer, is dat wat? Ja! Dat is zeker wat! Met drie kinderen twee weken lang naar Parijs hartje zomer, ik hield mijn hart vast. Ik ben heel heel vaak in Parijs geweest maar ik was niet eerder in juli geweest en dat is toch even een heel ander verhaal. Parijs is meer een herfst en lente bestemming, niet echt een plek om met 30+ graden rond te banjeren met je kinderen. Dat dacht ik tenminste. En toen ontdekten ik de parken in Parijs en de vele ‘jardins’. Zo heerlijk!

Verliefd op Parijs

Parijs, stad der dromen, romantiek en nog meer van die poëtische dingen. Ik houd ontzettend van die stad, zo groots, zoveel te doen. Ik was spontaan weer verliefd op Parijs. Eigenlijk zit de stad vol met mooie parken en binnentuintjes die schaduw en verkoeling bieden in de hitte. De parken hebben een echte Franse sfeer, zo’n vervlogen tijden gevoel. Dat wordt nog eens versterkt door ouderwetse spellen zoals de houten bootjes voor kinderen in de Jardin du Luxembourg. Je kunt daar zo’n houten zeilboot huren (voor een half uur) en daar krijg je een houten stok bij. De kinderen kunnen dan met de stok de koers van hun bootjes in de vijver (gedeeltelijk) bepalen.

Jardins en Squares

Behalve de verschillende “Jardins”, kun je in elke wijk een paar “Squares” vinden met een klein speeltuintje en een handjevol bankjes in de schaduw van een paar bomen en als laatste kun je je voor een stuk groen richten op de tuinen van de verschillende musea in de hoofdstad (en dat zijn er behoorlijk wat!!): vrijwel elk museum heeft een fraaie tuin. De meeste tuinen zijn gratis toegankelijk.

Aanrader vind ik persoonlijk de tuin van het Musée Rodin. Een rustige tuin met prachtige beelden van Rodin, waaronder De Denker, en een café met terras in de schaduw én smakelijke kaart, super voor een lunch ver van de drukte en toch midden in de stad. Tickets voor de tuin kostten slechts 1 euro, de kinderen mochten gratis naar binnen!

Musée Rodin (c) J. Roudier

Wat de parken betreft zijn er een paar die je niet moet missen:

Jardin du Luxembourg

Ah mijn favoriete park in Parijs! Dit park heeft alles: prachtige standbeelden (meer dan 100!!), ijzeren stoelen verspreid door het park om lekker te chillen, tennisbanen, fonteinen, een vijver (inclusief bovengenoemde houten bootjes), een (betaalde) speeltuin, café en een muziektentje waar soms kleine shows worden opgevoerd. Al met al is het een park waar je heerlijk tot rust kunt komen, in de schaduw met een boekje maar ook waar je de drukte kunt opzoeken rondom de grote vijver.

Parken in Parijs

Jardins des Tuileries

Hier kom je tijdens een bezoek door Parijs meestal sowieso langs want dit park loopt van het Louvre museum tot aan de Concorde. In de zomer staat er een redelijk grote kermis, leuk voor met kinderen. In de winter is er een mooie schaatsbaan te vinden. De Jardin des Tuileries is niet echt het mooiste park in Parijs maar het is wel groots, breed, symmetrisch en indrukwekkend. Bovendien schuilt er een mooie parel: le Musée de l’Orangerie waar de waterlelies van Monet hangen (echt zo ontzettend mooi!!) en werken van o.a Modigliani en Renoir.

Jardin des Plantes

In het Jardin des Plantes kun je makkelijk een hele dag kwijt, er is hier zoveel te doen! Het is een botanische tuin waar meer dan tienduizend plantensoorten vertegenwoordigd zijn. In het park vindt men ook een mooie dierentuin (La Ménagerie, groter dan ik verwacht had), een museum (Grand Galerie de l’Évolution) over de evolutie waar allerlei opgezette dieren ten toon gesteld worden, een museum (Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée)met ontelbare skeletten van dieren en fossielen, verschillende serres en tuinen waarbij vele bijzondere planten verdeeld zijn naar land/gebied van oorsprong. Je kunt ook een ticket krijgen voor alles tegelijk of je koopt afzonderlijk een ticket voor slechts 1 van de bezienswaardigheden.

Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée (c) Srsck

Jardin du Palais Royal

Dit park is volgens velen de mooiste van Parijs. Het ligt in het eerste arrondissement, tussen alle grote toeristische bezienswaardigheden en is daardoor de ideale plek om even te rusten en bij te komen tijdens een dag ‘Parijs ontdekken’.

Hoera voor de vuilnisbakken!

Parijs mag dan wel een grote drukke stad zijn, er zijn veel stukjes natuur midden in de stad te vinden en veel prullenbakken. Ja, echt, daar hebben we ons over zitten verbazen, in Amsterdam loop je soms echt lang naar een prullenbak te zoeken wanneer je iets weg wilt gooien maar hier hop hop om de twee stappen had je er weer één, en dus ook minder troep op straat. Nu is het wel dat je in Parijs best een grote rattenplaag hebt. Het is dan ook extra belangrijk om je troep ook echt in de vuilnisbakken weg te gooien.

Buiten de ring

Trouwens, als je er open voor staat om iets buiten de stad te kijken, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals de drie zwembaden van het Centre Aquatique bij Neuilly-sur-Seine (makkelijk te bereiken met de metro. Wat zwembaden betreft heb je er trouwens een stuk of 30 in de binnenstad dus daar kom je ook wel mee uit) en le Jardin d’Acclimatation in de Bois de Boulogne, een paradijs voor kinderen met poppenshows, kermis attracties, een dierentuin, workshops en nog veel meer (ook met de metro bereikbaar).

Parijs in de zomer is dus ook erg leuk bleek. De kinderen hebben zich hartstikke vermaakt en we hebben lang niet alles dat op ons “verlanglijstje” stond kunnen doen en zien. Heb jij weleens de parken in Parijs bezocht?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.