jeff koons rabbit

Het 91 miljoen dollar konijn en meer konijnenspul

Gisteren is het beeld Rabbit van de succesvolle beeldhouwer Jeff Koons bij Christies verkocht voor 91,1 miljoen dollar (91,075,000 om precies te zijn). Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik krijg toch altijd een ongemakkelijk gevoel wanneer ik zoiets lees. 91,1 miljoen dollar, weet je wel dat je er allemaal mee kunt doen? Aan de andere kant ben ik ook zo dat ik vind dat mensen die zoveel geld hebben, er ook van mogen genieten en lekker moeten doen wat ze willen want hee – het is hun leven en als zij per se een roestvrij stalen konijn van ruim 1 meter in huis willen, dan moeten ze dat krijgen ook.

rabbit jeff koons
Rabbit (c) Christies

Record verbroken

Maar ja, dan denk ik weer…91,1 miljoen…zonde zonde zonde…het had uitgegeven kunnen worden aan zoveel goede doelen, aan dingen waar mensen echt iets zouden hebben gehad. En dan weer…die man of vrouw mag toch zeker zelf doen wat hij wil met dat geld. En ik ken die beste man of vrouw niet eens, misschien geeft hij/zij wel OOK 91,1 miljoen aan goede doelen.  We weten in ieder geval niet wie de nieuwe eigenaar/eigenares is want kunsthandelaar Robert Mnuchin bracht het bod uit voor een anonieme klant. Rabbit is nu in ieder geval het duurste kunstwerk van een levende kunstenaar ooit. Tot de volgende. Ik heb het gevoel dat het record over niet al te lang weer verbroken wordt.

Superdiepgaande titel

Wat ik wel echt vind, is dat het een foeilelijk beeld is. Ik bedoel, kom op, het is een glimmend konijn for **** sake! Ok, met een wortel, ik geef het toe. Dat is denk ik die 0,1. Het konijn is niet eens uniek want er zijn er 4 op de wereld. En tot overmaat van ramp heet het kunstwerk ‘rabbit‘. Niet eens een superdiepgaande filosofische titel of een creatieve twist ergens – nee hoor – rabbit.

Red ook een konijn

Ik zou dus mijn geld toch maar aan een ander konijn uitgeven. Hieronder wat inspo mochten jullie ook opeens graag jullie geld aan konijnen uitgeven!

konijn gadget

Bij ditverzinjeniet heb je al een konijn voor 11,95 en het is nog een paperclipdispenser ook!

jeff koons rabbit

Bij Fonq koop je een kunstig konijnenspaarpot. Het is best een duur ding,  75, maar wel bijna net zo artsy als het 91,1 miljoen dollar konijn!

konijn rabbit

Mocht je ook, à la Jeff Koons, een konijn MET wortel willen – dat kan hoor. U roept, wij vinden. En deze zit er ook nog eens warmpjes bij in je thee. Dit konijn haal je bij Radbag voor € 12,95.

konijn lamp

En hoe schattig is dit konijntje dan? Niet alleen voor de kinderkamer! Voor 32,99 koop je dit verlicht konijntje van keramiek bij Maisons du Monde.

stichting konijn

Ben je een echte dierenvriend? Steun Konijn in Nood. Konijn in Nood is een landelijke vrijwilligersorganisatie die met vreedzame campagnes op wil komen voor de konijnen in de commerciële konijnenhouderij. Stichting Konijn in Nood zou in de toekomst graag de krachten bundelen met andere goede doelen om zo samen op te trekken voor een wettelijk commercieel konijnen-fokverbod, wat tevens het uiteindelijke doel van Konijn in Nood is.

Nog niet genoeg gehad van konijnen? Kijk vanavond dan even een film met konijnen op Netflix, het zal je verbazen hoe vaak konijnen een rol hebben in films!

Nu ben ik natuurlijk hartstikke benieuwd: zou jij 91,1 miljoen dollar neerleggen voor een kunstwerk?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik vind 91 miljoen wel erg veel. Ik zou daarmee mensen ijn derde wereldlanden helpen. Je kunt ze minstena 2x per dag voeden.
  Ditverzinjeniet.nl is echt wwn gave site.

 2. haha die voor in de thee, is echt iets voor mij 🙂 Ik zag het op tv, zoveel geld voor een konijn, het is me toch wat, dan moet je het wel heel mooi vinden.

 3. Het is super veel geld ja. Maar ja, ieder zijn of haar ding , kunnen we weinig aan veranderen. Leuke accessoires! Ook voor een leuker prijsje:)

 4. Ik vind het echt onwijs bizar. Ik zou het dus ook nooit doen.. je alternatieven zijn wel leuk!

 5. Jeetje wat een geld daar had je zoveel andere ‘goede’ dingen mee kunnen doen. Ik snap best dat je van konijnen kan houden… maar dan zou ik eerder gaan voor een van de voorbeelden die je toelicht. Ik vind het konijnen lampje wel erg schattig!

 6. Pfoee wat veel geld, dat weet ik inderdaad ook wel beter te besteden. Leuke inspiratie voor andere konijntjes!

 7. Die 91 miljoen. had ook verdeeld kunnen worden over 9100 unieke artiesten, maar goed ergens ook weer typisch voorbeeld van het absurdisme dat er voor wankunst heerst.

 8. Jessie | Business Blog School schreef:

  Wat leuk geschreven, vooral met de brug naar betaalbare konijnen en konijnen voor het goede doel. Ik snap te weinig van moderne kunst denk ik. Bizar bedrag… betaalt iemand dan voor het konijn, voor de naam van de kunstenaar, of ziet iemand het als belegging? Oh ja, of zou iemand het écht zoooo mooi vinden? Ik zou voor dat bedrag ook heel wat betere bestemmingen weten!

 9. Ik vind het beeld wel wat hebben maar 91 miljoen. Vind het toch wel bizar dat mensen nog geld bij mekaar moeten sprokkelen of wij geld gaan inzamelen voor goede doelen en iemand zo even een beeldje koopt voor dat bedrag

 10. Ten eerste, leuk blog artikel. En je overgang naar de koopwaard vind ik slim en kundig.

  Ten 2e (de volgende tekst is niet bestemd voor tere zieltjes en moraalridders 😉):

  Ik vind het geen lelijk beeld. Ik zou het zelf niet in huis halen, maar als je een verzamelaar bent dan is dit een investering, zeker gelet op de naam van de artiest.

  Uitspraken over “zonde en daar had iemand de rekening van goede doelen mee kunnen spekken” vind ik best bijzonder. We kennen de koper en zijn motieven niet. Niet dat het ons wat aangaat 🙂

  En daarnaast: wat is het verschil met een konijnenlamp kopen voor minder geld terwijl je het niet nodig hebt, maar enkel leuk vindt? Dat geld had ook gedoneerd kunnen worden, toch?

  Op het moment dat men grotere bedragen uitgeeft, dan is plotseling een ander verhaal. Ik speel hier even de advocaat van de duivel, maar ik hoop dat mijn punt overkomt.

  1. Haha ja, heel relevant puntje dat je ook een klein bedrag kunt doneren i.p.v een prulletje te kopen. Dat is zeker zo. Mensen roepen oh en ah bij grote bedragen maar alle kleine beetjes helpen. Iets met begin bij jezelf, toch? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.