Ga naar de inhoud
Home » Ringen aan Zee

Ringen aan Zee

scheveningen

Oh jongens, jullie weten niet hoe gelukkig ik ben nu de zon schijnt. Wat gaan jullie doen vandaag? In Scheveningen lijkt het wel zomer, het is gezellig druk op de pier en op het strand en de strandtenten zijn open. Bovendien kun je naar de Ringen aan Zee kijken. Of niet. Ik heb een haat-liefdeverhouding met die ringen maar ze staan alleen nog dit weekend dus als je ze nog wilt zien…dit is je kans..

feest aan zee

Wat zijn Ringen aan Zee?

Ringen aan Zee is een groot kunstwerk ‘gebouwd’ in het Scheveningse zand. De twintig (zand-)ringen staan voor 200 jaar badcultuur van Scheveningen. Dit jaar wordt in Den Haag namelijk met allerlei activiteiten en evenementen gevierd dat badplaats Scheveningen twee eeuwen oud is (meer weten over het programma –> Feest aan Zee).

IMG_20180314_090824

De ringen zijn in het midden van het kunstwerk het hoogst, zo’n tweeënhalve meter hoog, en ze worden naar buiten toe steeds lager. De buitenste ringen zijn circa 1m20. Het kunstwerk is erg breed ook, 100 bij 300 meter. De rondgang is meer dan 5 kilometer! De zandringen zijn vrij toegankelijk. Mensen kunnen er doorheen lopen. Ook loopt er in het midden van de beide helften een pad, daar kun je in en dan tussen de zandheuvels lopen.

De ringen zijn sinds 3 maart te zien en worden morgen gesloopt tijdens de slooploop. Tussen de ringen zijn doorzichtige reuzenschelpen te vinden waaruit verhalen over de geschiedenis van de stad klinken en in de weekenden maakt Rikke Munkholm Laursen zandgezichten aan de rand van de ringen. Die gezichten vind ik erg mooi.

ringen aan zee

kunst voor de meeuwen

Het zandsculptuur is het mooist vanaf de lucht gezien maar hee, ik ben toch geen meeuw? Ik bedoel, je bouwt zo’n kunstwerk toch voor de mensen om ervan te genieten? Dus wat dat betreft ben ik niet echt overtuigd door het ontwerp van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens/SLeM (Stichting Landschapstheater en Meer).

Ik heb er gewandeld en werd er niet blij van. Ten eerste versperde de ringen mijn zeezicht. Ten tweede vond ik ze van dichtbij niet mooi of indrukwekkend, het is echt anders dan van bovenaf – er lopen er  mensen doorheen dus er zijn overal voetstappen e.d. Ten derde kreeg ik een unheimlich gevoel toen ik door de ringen liep, ik kreeg het beeld erbij van loopgraven tijdens oorlogen. Heel naar. En omdat de ringen zo hoog zijn heb je ook steeds een schaduwkant, brrr…Naar vond ik het. Dus ik ben zelf wel blij dat ze gesloopt worden.

schaduw

voetstappen

IMG_20180314_085521

history
Loopgraf

Anderhalve ton

Het kunstwerk heeft anderhalve ton gekost, inclusief beveiliging, activiteiten en onderhoud. Best een hoop geld voor een hoopje zand. Daar was dan ook niet iedereen erg happy mee. Ik kan het me goed voorstellen.

scheveningen

Ik werk zelf in de culturele sector en ik vind dat cultuur heel belangrijk is voor een stad en dat daar relatief te weinig geld aan uitgegeven wordt door de gemeentes maar….als er geld voor vrijgemaakt wordt, maak dan iets dat blijft! Een mooi kunstwerk dat op Scheveningen zou blijven, waar de bewoners van Scheveningen nog lang plezier van zouden hebben. Iets dat de volgende 200 jaar er is om de afgelopen 200 jaar te vieren. Anderhalve ton voor een kunstwerk dat nog geen twee maanden blijft staan vind ik echt zonde…

Scheveningen

Ringen aan Zee

Ben jij al wezen kijken bij de Ringen aan Zee?

10 reacties op “Ringen aan Zee”

  1. Het is een beetje wat ik ideeen-kunst noem: het idee is prachtig…maar de uitwerking raakt je niet. Of toch…ik citeer : “Ten derde kreeg ik er een unheimlich gevoel bij toen ik door de ringen heen liep, ik kreeg het beeld erbij van van die loopgraven tijdens oorlogen. Heel naar.” Best knap van die kunstenaar…
    We hoeven tenslotte aan kunst niet altijd een goed gevoel over te houden. Toch?

  2. Ik ben ook erg blij dat het eindelijk beter weet is! En als het goed is blijft dat komende dagen ook zo, heerlijk! Indrukwekkend die zandringen, maar ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk niet zo mooi is als je er doorheen loopt (vanwege de voetstappen en dat het lijkt op loopgraven). Zelf ben ik er trouwens niet geweest, wist niet dat het er was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »