trein naar Sicilië
|

Met de trein op de boot naar Sicilië

Ooit begonnen wij als jong stel onze vakanties samen met interrailen. We reisden met de nachttrein naar Stockholm en door landen als Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk. Jaren terug zochten we een manier om duurzamer op vakantie te gaan. We kwamen opnieuw uit op de trein. Sindsdien zijn we verschillende keren op treinreis geweest, altijd met een Interrail-kaart. Eén van de meest bijzondere treinreizen die we maakten was naar de hoofdstad van Sicilië, Palermo.

Interrailen vroeger en nu

Het interrailen loopt nu wel heel anders. Vroeger gingen we naar NS Internationaal, die dan mee zochten naar de beste en, voor ons als student heel belangrijk, goedkoopste manier om met de trein te reizen. Je kreeg een papieren kaart en reserveren deed je meestal alleen voor de nachttreinen. Nu is er een online app, de Railplanner, en een standaard aantal opties voor mogelijke ‘kaarten,’ die allemaal digitaal zijn. Je reisdagen zet je in de bijbehorende app. Lang niet alle treinen zijn meer inbegrepen bij je ticket; in Italië moet je bijvoorbeeld alle snelle treinen reserveren en voor treinen als de Eurostar naar Parijs en Londen betaal je een toeslag. Het is daardoor allemaal wat minder vrij dan vroeger. Maar voor ons is het nog steeds een mooie manier van reizen; het reizen zelf is al deel van de ervaring.

Met de trein naar Sicilië

‘Zou je met de trein naar Sicilië kunnen?’ Dat was de vraag die we in 2019 stelden toen we nadachten over duurzamer reizen. We zochten uit dat dit inderdaad kan. We maakten de reis pas in 2022; iets met een pandemie en niet overal heen kunnen. Je bent er niet in een dag, dat om te beginnen – vliegen is dus heel veel sneller. Je hebt verschillende routes, bijvoorbeeld via Parijs naar Genève en dan naar een stad in Italië. Maar je kan ook via Duitsland en Oostenrijk naar Italië reizen. Je route kun je laten afhangen van hoe lang je de tijd hebt en hoeveel reisdagen je kiest bij Interrail. Wij reisden zelf via een tussenstop in Zwitserland naar Rome, waar we een paar dagen genoten van cultuur en heerlijk eten.

En toen was het eindelijk zo ver: Rome – Palermo! Je kunt op twee manieren naar Palermo reizen:

• met een trein die in zijn geheel op de veerboot gaat
• met een overstap van trein op boot en vervolgens stap je op Sicilië weer op de trein.

Op de heenreis kozen wij voor optie 2, de snelle optie als je de Railplanner moet geloven. Al moet je hier vooraf wel van weten dat je goed naar de overstaptijden moet kijken. Die zijn soms vrij krap. Als je op een volle boot zit, dan is 7 minuten om van de boot af te komen, naar het station te lopen en je trein te halen niet echt realistisch. Wij haalden het net, maar alleen omdat we echt als allereerste de boot afgingen en we konden rennen naar het perron. Ik geef het je te doen als je in het hoogseizoen reist.

Op de terugreis gingen we wel met de trein op boot, vanaf Catania. Heel bijzonder om te zien hoe de trein op de boot werd gereden! Het is een proces dat echt even duurt; de trein staat er in delen op en gaat er dus ook weer in delen vanaf. Waar wij gewend waren aan behoorlijke stiptheid van Italiaanse treinen, was dat bij deze specifieke trein wel wat anders. We vertrokken te laat vanaf de boot. Vervolgens moest de trein van de boot af en reed die eerst van het station weg, om er vervolgens na een tijdje stilstaan weer naar terug te gaan. Omdat we die dag zelf nog naar Florence door wilden reizen, was dat niet heel ontspannen.

Tips voor jouw interrail-vakantie

Je verwacht deze tip misschien al uit mijn verhaal: plan ruim! De railplanner is vaker optimistisch over mogelijke routes; de overstap van de trein op de boot en weer naar de trein is daar een goed voorbeeld van. Ook het in een dag terugreizen vanaf Milaan naar Nederland zou ik niet per se aanraden. Het is heel efficiënt, maar als er één trein uitvalt of vertraging heeft, wordt het een spannende dag.

Nog een andere tip: zorg voor voldoende eten en drinken. Wij gingen er vanuit dat in deze trein, zoals in eigenlijk alle Italiaanse treinen, wel een restauratiewagen zou zijn of dat er iemand rond zou lopen. Helaas. Vooral op de terugweg misten we echt een flesje water. We zijn ook wel eens na een bezoek aan een stad gestrand vanwege een storing – ook dan is het fijn als je iets te eten of te drinken bij je hebt.

Laatste tip: zoek ook naar routes via de apps van de spoorwegen van een land. De Railplanner neemt niet altijd de meest recente tijden over. Storingen en werkzaamheden kent de app ook niet altijd. Let ook goed op informatie over eventuele toeslagen; hierin loopt de app ook soms achter.

Honderd dalen route

Nog een reistip om af te sluiten: als je toch in Italië bent, is er nog een mooie treinreis om te maken: de Ferrovia Vigezzina Centovalli van Locarno aan het Lago Maggiore naar Domodossola in Italië. Deze route gaat door de Centovalli: de honderd dalen. De route telt 80 bruggen en ruim 30 tunnels. Een klein treintje, dus met al je bepakking is het geen aanrader, maar voor een dagje rondreizen door deze prachtige omgeving is het zeker een aanrader. Al kun je hier ook mooie wandelingen maken, dus misschien wil je toch met al je bepakking gaan op een doorreis.

Al met al was het een bijzondere ervaring om met de trein naar Sicilië te reizen. Lijkt het jou ook leuk?

Deze blog is geschreven door Astrid, check ook haar super leuke site met blogs over o.a. reizen, uitstapjes en boeken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.