Ga naar de inhoud
Home » Ongelukken op de filmset | Brandon Lee, Halyna Hutchins en meer

Ongelukken op de filmset | Brandon Lee, Halyna Hutchins en meer

ongelukken op filmsets

Op de set van de western Rust, op Bonanza Creek Ranch in Santa Fe, is het gisteren gruwelijk misgegaan. Acteur Alec Baldwin schoot, geheel onbedoeld natuurlijk, de 42-jarige cameraregisseur Halyna Hutchins dood met een prop-pistool. Regisseur Joel Souza is ook geraakt en ligt in het ziekenhuis. Wat een drama voor alle betrokkenen…Je zult dat schot maar gelost hebben of verantwoordelijk zijn geweest voor het prop-wapen. Dit soort ongelukken op filmsets gebeuren gelukkig niet vaak. De eerste waar ik aan denk is natuurlijk wel het ongeluk dat de dood van Brandon Lee in 1993 betekende.

Brandon Lee in The Crow

De zoon van Bruce Lee was nog maar 28 jaar oud toen op de set van The Crow, acteur Michael Massee op hem schoot met een prop-revolver.

Het wapen was geladen met losse flodders maar in de loop was nog één echte kogel. De echte kogel raakte Bruce Lee in de buik en hij stierf een uur later in het ziekenhuis. Na onderzoek werd toen besloten dat Brandon Lee’s overlijden het gevolg was geweest van nalatigheid bij het controleren van het wapen door de filmcrew. Michael Massee heeft een tijd niet geacteerd daarna. Hoe traumatisch moet het zijn om onbedoeld je collega dood te schieten. In die situatie zit Alec Baldwin nu natuurlijk ook.

Ongelukken op filmsets

Halyna Hutchins

Details van het voorval zijn niet bekend. Wel weten we dat de slachtoffers regisseur Joel Souza en Halyna Hutchins zijn.

Hutchins is in 1979 geboren in Oekraïne en ze groeide op op een militaire basis bij de noordpoolcirkel. Ze studeerde journalistiek aan de universiteit van Kiev en werkte ook jarenlang als journalist totdat haar liefde voor film de overhand nam. Ze besloot haar droom te volgen en verhuisde naar LA waar ze onderaan de ladder begon met verschillende klusjes bij filmproducties. Inmiddels was ze al een aantal jaren werkzaam als cameraregisseur. Halyna Hutchins werkte onder meer aan Archenemy en Blindfire.

Joel Souza ligt nog in het ziekenhuis en er is niet veel bekend over hoe het met hem is. Souza heeft niet enorm film op zijn naam staan, hij regisseerde onder meer Break Night en Crown Vic. [Update: Souza is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen]

Klachten over de assistent regisseur

Volgens getuigen is het wapen door de assistent regisseur, Dave Halls, overhandigd aan Baldwin. Hierbij werd als het goed is ‘cold weapon’ geroepen, wat betekent dat het veilig is om met het wapen te schieten. Toch bleek dat dus niet zo want er zat duidelijk een echte kogel in.

Er schijnen meerdere klachten te zijn over Dave Halls, zowel over het naleven van veiligheidsmaatregelen tijdens Rust, als tijdens twee producties in 2019 waaronder Into The Dark. (bron: CNN)

Alec Baldwin

Alec Baldwin is degene die het dodelijke schot gelost heeft. Je hoeft nu maar op zijn naam te googelen dat je de meest sensatiebeluste titels tegenkomt over het dodelijke incident, dingen als ‘Acteur Alec Baldwin schiet vrouw dood op filmset’. Alsof Baldwin een meedogenloze moordenaar is. Bah, de journalistiek soms.

De 63-jarige acteur is een bekende Hollywood acteur die als acteur bijna 150 films/series op zijn naam heeft staan. Hij is daarnaast ook werkzaam als producer. Ook voor deze western is hij de co-producer. Alec Baldwin acteert sinds begin jaren 80. Ook zijn drie broers zijn werkzaam in de filmindustrie. Alec is de oom van Hailey Bieber.

In de loop der jaren is Alec vaak het middelpunt geweest van controversie, voornamelijk doordat hij alcoholist was en anger-issues had. Hij had een pittig huwelijk met Kim Basinger tussen 1993 en 2002, dat eindigde in een sterk gemediatiseerde scheiding. Ze hebben één dochter, Ireland. Sinds 2012 is hij getrouwd met Hilaria Baldwin en schijnt hij helemaal rustig te zijn geworden en al jaren geen druppel alcohol meer te hebben gedronken. Hilaria en Alec hebben maar liefst zes kinderen. De jongste is in 2020 geboren.

Dodelijke ongelukken op filmsets
Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, US, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Andere dodelijke ongelukken op filmsets

De veiligheidsprotocollen en de regelgeving rondom onder meer prop wapens is in de loop der jaren enorm verscherpt maar soms gaat het dus toch mis. Het Alec Baldwin ongeluk wordt nog onderzocht maar naar alle waarschijnlijkheid zullen de veiligheidsmaatregelen niet goed opgevolgd zijn, anders zou zo’n ongeluk niet kunnen gebeuren. In de loop der jaren hebben er al meer fatale incidenten plaatsgevonden op filmsets.

Twilight Zone: The Movie (1983)

Op de laatste dag van de opnames, stortte een helikopter neer als gevolg van de special effects die gebruikt werden. De zes helikopter passagiers raakten gewond en aan de grond stierven drie acteurs: Vic Morrow, Renee Shinn Chen en Myca Dinh Le.

Shinn Chen en Dinh Le waren nog maar jonge kinderacteurs. Regisseur John Landis is toen, samen met vier andere betrokkenen, vrijgesproken van onopzettelijke doodslag. Het was de eerste keer dat een regisseur überhaupt aangeklaagd werd voor doodslag op een filmset. Na dit voorval is de regelgeving rondom filmsets verscherpt om dit soort ongelukken in het vervolg te vermijden.

Midnight Rider: The Gregg Allman Story

Deze film werd in 2014 gefilmd maar is uiteindelijk nooit afgemaakt. Acteurs die in de film zouden spelen waren onder meer William Hurt en Zoey Deutch. Op 20 februari 2014, de eerste filmdag, kwam de tweede assistent cameravrouw te overlijden als gevolg van een aanrijding door een vrachttrein. Zeven andere crewleden raakten gewond. William Hurt was zelf ook aanwezig en moest rennen voor zijn leven toen de trein aankwam. De producers hadden vóór het voorval nog specifiek aangegeven aan cast en crew dat ze daar veilig konden filmen. Later bleken ze geen toestemming te hebben gehad om daar te filmen omdat die rails gebruikt werden door vrachttreinen. Het was verboden terrein.

Zowel de regisseur, producer, ex. producer en de assistent regisseur werden aangeklaagd voor onopzettelijke doodslag en voor het betreden van verboden terrein. Regisseur Randall Miller kreeg 10 jaar cel, waarvan hij er voor slechts één ook daadwerkelijk gezeten heeft. Ook producer Jay Sedrish werd veroordeeld. Hij kreeg tien jaar voorwaardelijk. Miller wilde kort na het ongeluk doorgaan met de film en had een hotshot pr mannetje aangenomen om de negatieve pers te woord te staan maar de crew ging in protest en William Hurt stapte uit het project. Dit betekende het einde van het project.

Cover Up

In 1984 was er ook een heftig voorval tijdens de opnames van de serie Cover Up. Acteur Jon-Erik Hexum vertolkte de rol van agent Mac Harper in de serie. Op 12 oktober was het weer eens wachten op de filmset en Hexum was aan het ‘spelen’ met een 44 Magnum. Er zaten losse flodders in. Hij deed de revolver tegen zijn slaap, nadat hij de losse flodders eruit haalde, en haalde ‘voor de grap’ de trekker over. In de loop zat nog een losse flodder, wat van zo dichtbij alsnog dodelijk kan zijn natuurlijk. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht maar ondanks operaties werd hij enkele dagen later hersendood verklaard.

Stuntman John Bernecker

Op Wikipedia las ik dat tussen 1980 en 1990 maar liefst 37 sterfgevallen zijn geweest als gevolg van stunts in films. Het is ook meerdere keren gebeurd dat stuntmannen blijvend letsel overhouden aan een stunt ook al overleven ze het.

Zo stierf stuntman John Bernecker op 33-jarige leeftijd op de set van The Walking Dead. Hij was een enorm ervaren stuntman en had al aan meer dan 90 films gewerkt, waaronder grote producties zoals The Hunger Games en Logan.

Kleinere incidenten op filmsets

Gelukkig zijn niet alle ongelukken op filmsets fataal, al zijn ze soms alsnog best heftig.

Bij het filmen van een scène voor de Maze Runner: The Death Cure raakte acteur Dylan O’Brien zwaargewond. Tijdens een stunt op een vrachtwagen in beweging, viel O’Brien er vanaf. Hij kwam er vanaf met een flinke hersenschudding en meerdere botbreuken.

In 2014 raakte Harrison Ford gewond tijdens de opnames van Star Wars: The Force Awakens toen een hydraulische deur op zijn been viel. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht en na enkele weken was hij gelukkig hersteld.

In Now You See Me verdronk actrice Isla Fisher bijna. Voor een stunt was ze vastgeketend in een geheel met water gevulde tank. Doordat de kettingen verstrikt raakten, kwam ze niet los en ging het bijna mis. Het duurde even voordat de crew besefte dat ze niet acteerde dat ze in paniek was, maar dat het daadwerkelijk mis aan het gaan was.

Tijdens de opnames van een aflevering van de serie Lost was er een bizar incident. Terry O’Quinn (Locke) stak Matthew Fox (Jack) met een echt mes in plaats van met een prop-mes. Doordat Fox een kogelvrij vest droeg ging dat gelukkig allemaal goed.

Dit zijn allemaal slechts enkele incidenten, er zijn helaas veel meer ongelukken op filmsets geweest in de loop der jaren. Eigenlijk is het ook niet meer dan logisch gezien het aantal stunts dat worden uitgevoerd en hoeveel props e.d er gebruikt worden. Er kan altijd wat misgaan, het blijft toch mensenwerk. Het is alsnog heel verdrietig en traumatisch als zoiets, zoals nu met Alec Baldwin, gebeurt en acteurs of crewleden het met hun leven moeten bekopen.

5 reacties op “Ongelukken op de filmset | Brandon Lee, Halyna Hutchins en meer”

  1. Ja, ik zag de headlines hierover op tv afgelopen week. Zo zielig voor hem. En voor alle mensen die op die manier op filmsets zijn overleden. Oh, dat van LOST wist ik nog niet. Dat vond ik een hele mooie serie. Met die leuke Sawyer 😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »