Ga naar de inhoud
Home » Televisieserie: Tessa

Televisieserie: Tessa

tessa tv serie

In de Nederlandse dramaserie Tessa volgen we de perikelen van een alleenstaande moeder van drie en juf op een middelbare school.

Karikaturaal en achterhaald

Tessa Blom is een hele ‘stoere’ dame, een anarchist, een vrijgevochten dame die lak heeft aan regels. Dat wordt de kijker duidelijk gemaakt door haar in een van de eerste scènes al rokend op een school-wc neer te zetten. De wc in kwestie is beklad met allerlei kinderachtige leuzen, tekeningen van piemels etc…Heel stereotype middelbare school.

Al vrij snel in seizoen 1 heeft Tessa seks met de rector tijdens schooltijd, wilt ze zich niet binden aan de rector in kwestie en is ze niet vies van een vrijpartij links en rechts – Kortom ze is ‘stoer’. Aan de lopende band roken, een leren jas dragen en vrije seks hebben als je 40+ bent betekent stoer? Wel erg cliché en karikaturaal, niet? En verouderd en achterhaald ook.

Tessa en haar kinderen
Tessa en haar kinderen

Haar drie kinderen zijn al wat ouder. De oudste is Rico, gespeeld door Niels Gomperts, die hartstikke verliefd is op zijn vriendin Barbara en een eigen zaak wilt beginnen. Leuke acteur is dat trouwens. Hij is vooral bekend uit Penoza waar hij de rol speelt van Lucien van Walraven. Ook in dit geval is het een en al stereotype. Rico is de ‘stoere domme kracht’ (met gouden hart) en Barbara is de ‘intellectuele saaie tuttige muts’.

Dan hebben we Daantje, de onzekere dochter, gespeeld door Stefanie van Leersum. Daantje botst constant erg met haar moeder en roept dingen als ‘ik hoop dat ik nooit op je ga lijken’ of iets in die trant. En de jongste is Jasper, de enige van de drie die nog thuis woont. Hij is stil en in zichzelf gekeerd. Hij is homo en heeft wat moeite met uit de kast te komen. Ook dat gaat gepaard met vele clichés. Jasper wordt gespeeld door Joes Brouwers.

Tessa houdt heel erg van haar kinderen maar pakt de verschillende problemen en situaties niet altijd even handig aan.

Ralf de rector
Ralf de rector

Een remake van Rita

Ik kende de serie Rita nog niet toen ik naar de eerste twee seizoenen van Tessa keek en dat is maar goed ook. Nou heb ik na de eerste twee seizoenen ook een paar afleveringen van Rita bekeken zodat ik een goede vergelijking kon maken. Tessa is een kopie conform van Rita. En het oorspronkelijke vind ik al niet leuk dus ga maar na.

Rita-plee
Rita zit ook op de school-wc

Officieel is Tessa geen remake maar een herbewerking van Rita. Dan weet je dat maar wat mij betreft is het eigenlijk gewoon de Nederlandse remake van een Deense serie. Hier en daar een klein detail dat anders is maar het blijft echt beperkt tot enkele details.

Thekla Reuten als Tessa

Wel kan ik zeggen dat ik Thekla Reuten als Tessa stukken overtuigender vind dan de Deense actrice Mille Dinesen in haar rol als Rita. En iets stoerder omdat Rita ook nog eens de hele tijd haar mond scheef houdt terwijl ze d’r een peuk in heeft. Weet je, zoals maffiosi in jaren 50 films zeg maar of cowboys in tekenfilms. Nou ja, je begrijpt. En Thekla Reuten is gewoon een goede actrice 🙂

hanneke

Oh ja en over stereotypes gesproken: mijn favoriete personage in Tessa is Hanneke,  de onhandige dikke lieve en een beetje domme juf – handvaardigheid ook, waarom niet economie of biologie – nee, handvaardigheid. In Rita heet ze Hjørdis. Hoe dan ook, Hanneke wordt heel goed vertolkt door Esmée van Kampen. Ze komt super aandoenlijk over.

Kijken of niet kijken

Ik zeg kijken want ook al vind ik er zelf echt helemaal niets aan, lijkt de halve wereldbevolking Rita helemaal geweldig te vinden. Ook Tessa was eigenlijk relatief heel succesvol. En Tessa mag dan wel een remake zijn, het is wel beter dan de oorspronkelijke versie. Dus 1+1 is kijken. Seizoen 1 is op dvd verkrijgbaar en er komt geen 2e seizoen. Houd er wel rekening meer dat de adviesleeftijd 12 jaar is. Voornamelijk door seks en taalgebruik.

Ik ben erg benieuwd: heb jij Rita of Tessa gezien? Vind je mij te streng? Wat vond jij ervan?

S_icon_200pxl

2 reacties op “Televisieserie: Tessa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »