horrornacht
| | |

Horrornacht: de engste plekken van Europa op StukTV

Op StukTV op YouTube is sinds begin januari het format ‘De Horrornacht’ te zien. Hierin bezoeken Giel, Thomas en Stefan zes weken lang de engste plekken van Europa en krijgen de opdracht om daar te overnachten. Ze trappen af met het Hoia Baciu bos in Roemenië. Ik kijk normaal geen YouTube en al helemaal geen StukTV maar Zoonlief was de derde aflevering aan het kijken en ik raakte geïntrigeerd.

Ik heb inmiddels de eerste vier afleveringen gekeken. Ik vind het heel tof omdat ze elke aflevering hele bizarre plekken ontdekken. Daarnaast is het op een grappige manier gemaakt, dus ook prima te kijken met een stel tieners bijvoorbeeld. Ik vind Chiel, Thomas en Stefan leuk overkomen, ik moest een paar keer enorm lachen om hun schrikreacties. Ze komen sympathiek en ‘echt’ over.

horrornacht stuk

De eerste twee afleveringen vond ik niet zo indrukwekkend, de eerste was in het Roemeense bos en de tweede in een Iers spookkasteel, Leap Castle. De vierde aflevering vindt plaats bij Hrad Kouska oftewel kasteel Houska in Tsjechië. Deze aflevering vond ik vooral erg grappig omdat de drie heren overal van schrikken.

En aflevering 3…Brrrrrr….

Poveglia eiland

De heren brachten tijdens aflevering 3 een bezoek aan Poveglia. Dit Italiaans spookeiland ligt bij Venetië en Lido. Ik kende het niet maar wat een enorm indrukwekkende en griezelige plek is dat!!

Vanaf 1348 tot in de 18e eeuw kreeg Venetië meerdere keren, met tussenpozen, last van dodelijke pestuitbraken. De ziekte was ook bekend onder de naam ‘de zwarte dood’ en maakte heel wat dodelijke slachtoffers in Europa (1 op de 3 Europeanen). Na de eerste uitbraak in Venetië stierf ongeveer de helft van alle Venetianen. Omdat de ziekte zo besmettelijk was werden zieken (en doden) zo snel mogelijk geïsoleerd. Snel weg van de gezonde mensen, ja, maar waarheen?

Pestarts
Pestartsen droegen deze maskers. Die snavel moest besmetting voorkomen en er zaten kruiden in tegen de geur…

Toen in 1348 de builenplaag in Venetië toesloeg werden meerdere eilandjes, waaronder het eilandje Poveglia gebruikt als quarantaine plekje. Het eiland bleef dienst doen als quarantaine-eiland elke keer dat er weer een uitbraak kwam dus zeg maar tot aan de 18e eeuw. Er bestond geen retourtje Poveglia. Ging je er naartoe, dan kwam je dus niet terug…De lichamen werden verbrand om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het aantal mensen dat op Poveglia stierf is niet helemaal duidelijk maar het ligt ergens tussen de 160 000 en de 200 000 mensen.

Veel later, van 1922 tot 1968, kwam er een psychiatrische inrichting op het eilandje. De patiënten klaagden toen over ronddolende spoken. Schijnbaar vonden er ook nog eens enge medische experimenten plaats. Uiteindelijk pleegde de hoofdarts zelfmoord door van de toren te springen. Schuldgevoel? Van de toren geduwd door de boze geesten?

poveglia eiland

Daarna was er nog iets van een opvang voor ouderen of iets dergelijks en sinds 1975 is het eiland verlaten. Alles bij elkaar is het een nare onheilspellend plek. Er is daar heel veel leed geweest en dat moet voelbaar zijn op het eiland. Er zijn meerdere verlaten gebouwen: een kerk, een gevangenis, woningen, een ziekenhuis en de psychiatrische inrichting. Dat alle meubels er nog staan, stoelen, bedden en zo zorgt voor een extra lugubere sfeer. De bel hangt allang niet meer in de toren maar Venetianen zeggen dat je hem soms nog hoort luiden.

Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de laatste twee afleveringen van De Horrornacht!

Uitzending: op zaterdag om 17.00 uur op ‘StukTV’.

‘De Horrornacht’ is geproduceerd door StukTV en CCCP, en mede mogelijk gemaakt door RTL.

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik had er iets van gelezen maar dit is echt iets waar ik per toeval in terecht moet komen want anders zie ik het niet.

  2. Wat een gegriezel! Helemaal niks voor mij, maar ik snap helemaal waarom je zo enthousiast bent.

  3. Wel cool als je dat als Youtuber kan doen! Langs de andere kant… Heb liever dat zij het doen want mij zegt het niks. Mij Mogen ze wel vragen om de beste stranden van Europa te gaan testen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.