The Bear | top serie geeft kijkje in de moderne keuken

serie the bear

Sinds deze maand is ook seizoen twee van de serie The Bear te zien op DisneyPlus. The Bear gaat over Carmy, een jonge chef-kok, die de wereld van de Michelinsterren opgeeft om de broodjeszaak van zijn broer Michael in Chicago te redden. Broer Michael runde deze tot aan zijn dood (zelfmoord) op een vrij onorthodoxe manier samen met zijn beste vriend Richie. Carmy zit dan ook met de gebroken potten. Het is een hels karwei om de zaak te redden. Met een wat apart maar wel op elkaar ingespeeld team gaat hij de strijd aan. Het klinkt misschien niet zo heel spannend maar de de serie The Bear weet te boeien. Wat er zo goed aan is?

De cast en de karakters

The Bear zou The Bear niet zijn zonder Carmy, voortreffelijk gespeeld door Jeremy Allen White. Ik kan me niet voorstellen dat je als kijker geen zwak zou hebben voor de chef met de puppy ogen, type ruwe bolster, blanke pit. Hij laat zich de kaas niet van het brood eten en heeft een partij doorzettings- en incasseringsvermogen! Je gunt hem het succes echt. Ja, en je wilt hem zo nu en dan een knuffel geven met zijn constant verdrietige uitstraling.

Richie, de beste vriend omgedoopt tot ‘neef’, is een complex en daardoor lekker interessant personage. Het ene moment wil je hem achter het behang plakken, het ander moment doet hij je smelten. Ook deze rol wordt ijzersterk vertolkt door Ebon Moss-Bachrach.

Sydney, gespeeld door Ayo Edebiri, is mijn minst favoriete personage – wellicht omdat ik mezelf het minst in haar herken – maar ze is een goede aanvulling op het geheel doordat ze haar doelen altijd onder ogen houdt en met beide benen op de grond blijft staan. Daar waar Richie en Carmy zich laten leiden door hun gevoelens, brengt zij wat rationeel tegenwicht. De ambitieuze dame begint nog maar net bij de zaak wanneer ze door Carmy wordt gepromoveerd tot sous-chef en kort daarop tot partner.

Dit zijn de drie hoofdrolspelers maar elke bijrol heeft diepgang, een echt verhaal en uitgewerkt karakter. Het zijn niet zomaar poppetjes ter opvulling en dat is dan ook een van de voornaamste redenen dat de serie The Bear zo sterk is.

De menselijkheid en de intense sfeer

Het tweede pluspunt van de serie is de realistische visie en rauwe weergave van het leven in deze situatie. Alles moet snel, er zijn enorm veel regels waar je je aan moet houden, het is een keihard werken maar geeft niet per se altijd even veel voldoening en bovenal is het stressend. Die stress voel je ook als kijker. Je root echt voor de personages. Het tempo van de serie ligt bovendien hoog, er gebeurt constant wat, en daar wordt je als kijker ook in meegesleurd. Het is best intens op de een of andere manier.

Bovendien is The Bear een hele menselijke serie. Het ligt dichtbij de kijker in die zin dat het niet gaat over zombies of monsters maar over iets dat vrij ‘gewoon’ is en waar we allemaal wel een beeld bij hebben. Wat dat betreft krijg je letterlijk een kijkje in de keuken. Kortom, een rauwe, eerlijke, menselijke serie en bovenal eentje met een hart.

Houd je van films en series die zich in de keuken afspelen? Lees dan ook ons artikel over films voor foodies!

Kijken of niet kijken

Het zal je na deze recensie niet verbazen dat wij de serie The Bear aanraden. De serie zit goed in elkaar en een plezier om naar te kijken. De afleveringen zijn relatief kort, zo´n klein halfuurtje, perfect om ‘s avonds na een lange werkdag jezelf even in de wereld van Carmy te verliezen. One at a time, het is niet per se zo’n bingewatch-serie die je niet loslaat, geen heftige cliffhangers waardoor je veel later gaat slapen dan gepland. Gewoon lekker genieten….

Srsck score ★★★★

4 gedachten over “The Bear | top serie geeft kijkje in de moderne keuken

  1. Mijn collega had het ook al over deze serie, maar wij hebben geen Disney dus helaas nog niet in de gelegenheid om deze te kijken want het verhaal spreekt mij wel aan.

  2. Ik had nog nooit van deze serie gehoord maar het lijkt me een leuke serie! Wie weet toch een keer Disney plus proberen. Netflix hebben we alle leuke dingen wel gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »