Il Boemo: kostuumdrama voor muziekliefhebbers

Il Boemo

De film Il Boemo (de Bohemer) speelt zich af in Venetië in de 18e eeuw, waar de Tsjech Jozef Mysliveček naam probeert te maken als operacomponist. Het is niet zo makkelijk als dat hij hoopt, want in Venetië zijn al veel gevestigde namen op dat gebied. De concurrentie is groot. Hij ontmoet in die periode verschillende vrouwen met wie hij graag de liefde bedrijft. Zij helpen hem verder te komen in zijn carrière en zijn droom als operamaker waar te maken. Als hij minnaar wordt van een markiezin, krijgt hij de kans om met zijn werk door te breken. Hij wordt de meest gevierde componist van zijn tijd. Maar is dit succes blijvend?

Prachtige opera muziek

Regisseur Petr Vaclav brengt met zijn film een ode aan een Tsjechische muzikale grootheid maar vooral aan zijn muziek, die in Il Boemo wordt uitgevoerd door internationale operasterren als Philippe Jaroussky en Simona Šaturová.

Vanaf het begin tot het einde van Il Boemo wordt de kijker verwend met prachtige muziek en aria’s. Iets dat naast al het naakt een verademing is. Ik heb continu genoten van deze muziek en aangezien ik niet veel van opera af weet, was het een mooie kennismaking. Ik kreeg helemaal zin om naar de opera te gaan!

Te veel seks

Iets waar ik mij aan stoorde tijdens de film was de grote nadruk op seks. Jozef belandt continu met een andere vrouw in bed. Van de ene naar de andere fladdert hij. Hij is een echte casanova, maar daardoor leef je niet met hem mee. Als hij gewoon een vrouw had gevonden en daar een leven mee had opgebouwd, dan zou ik als kijker meer sympathie voor hem krijgen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

De Tsjechisch-Italiaanse film begint na het succes van Mysliveček, die leefde van 1737 tot 1781. Hij probeert opnieuw naam te maken, maar waar is het dan misgegaan? Hij heeft geen geld en hij draagt een masker. Wanneer hij die afdoet, schrik je. Later in de film wordt alles duidelijk. Zonder te willen spoilen, kan ik wel zeggen dat zijn heftige seksleven deels zijn ondergang heeft betekend.

Mozart

In de film zie je een piepjonge Mozart, die op jonge leeftijd al heel veel talent heeft. Het jongetje begint piano te spelen en even was ik helemaal in een andere wereld. Het was zo mooi en het raakte mij emotioneel. Dit is pas echt muziek. Na de film heb ik gelijk de soundtrack opgezocht op YouTube en kon ik nog even nagenieten.

Mozart, de echte, heeft zich laten inspireren door Jozef Mysliveček en een prachtig stuk gecomponeerd. Een leuk weetje. De twee muzikanten waren ondanks het leeftijdverschil van twintig jaar vrienden in die tijd. Ook al ging dat ook op een gegeven moment mis.

Een beetje teleurstellend verhaal

Ik klaag niet snel, maar het verhaal vond ik toch echt minimaal. Jozef probeert door te breken als componist en de vrouwen die hij tegenkomt in zijn leven helpen hem. Maar aangezien hij een grote flirt is, zie je hem telkens met een andere vrouw. Eigenlijk zit de film zo in elkaar: componeren, flirten en vrijen, weer componeren en nog meer vrijen. Ik vond het niet een sterk verhaal. Maar zoals ik al aangaf is de muziek echt heel mooi, waardoor de film toch weer punten scoort.

Wel of niet kijken?

Als je van klassieke muziek en/of opera houdt, dan is de historische film een aanrader. Hou je niet van te veel seks in een film, dan is het geen aanrader. Ik heb dus een dubbel gevoel overgehouden na het zien van Il Boemo. Aan de ene kant vond ik het prachtig door de mooie klassieke muziek en aan de andere kant vond ik de film simpel, omdat het zo erg om de seks draait. Toch zeg ik wel kijken. Droom mee met de prachtige melodieën en geniet van al het mooie op muzikaal gebied. Voor mij is Il Boemo, een film die twijfelende gedachtes opwekt.

De film Il Boemo is nu op dvd verkrijgbaar. Online kun je hem onder meer via Picl bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »