lupin netflix original
| |

Lupin op Netflix en vier films met Omar Sy

De Franse serie Lupin met Omar Sy is te zien op Netflix, en om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Netflix Original is een aanrader. Ik was wat bezorgd toen ik las dat er een serie over Arsène Lupin kwam moet ik je zeggen – het is toch een beetje mijn ‘jeugdheld’ – en ik vroeg me af hoe ze van Omar Sy nou Arsène Lupin zouden maken. Als jong kind, ik denk zo rond mijn 6e of 7e, ontdekte ik de avonturen van Lupin in de boekenkast van mijn moeder. Ik verslond ze en vroeg bij elke verjaardag of kerst om een nieuw boek uit de reeks. Laat ik voorop stellen dat ik Sy een erg leuke acteur vind maar als Lupin? Lees ook even verder want ik geef nog 4 tips voor leuke films met Omar Sy.

Hij is helemaal niet Lupin!

Waar ik bang voor was, was dus totaal niet het geval. Omar Sy speelt namelijk helemaal niet Arsène Lupin! Hij speelt een man die groot liefhebber is van de Lupin boeken en zich laat inspireren door zijn avonturen. Gelukkig maar want daardoor is de Netflix serie stukken aannemelijker en de insteek vind ik erg leuk bedacht.

Even het verhaal van de serie Lupin in het kort: de vader van Assane Diop wordt beschuldigd van diefstal door zijn invloedrijke werkgever. Hij komt daarop in de gevangenis terecht en pleegt er zelfmoord. De 14-jarige Assane staat er vanaf dat moment alleen voor en komt in een pleeghuis terecht. Zijn belangrijkste bezit, zijn steun en toeverlaat in deze moeilijke tijd, is een boek van Arsène Lupin die hij van zijn vader heeft gekregen voor zijn verjaardag.

Fast forward naar 25 jaar later: Assane Diop is vastberaden de onschuld van zijn vader aan het licht te brengen. Daarvoor moet hij soms buiten de lijntjes kleuren – geheel in lijn met zijn held Arsène Lupin. Dit alles met Parijs als backdrop.

arsene lupin
Cover-art van Arsène Lupin, Gentleman-Cambrioleur in 1907

Wie is Arsène Lupin

Nou ratel ik maar door over Arsène Lupin, maar kennen jullie hem eigenlijk wel? Het is namelijk een Frans boekenreeks die volgens mij ook veel bekender is in Frankrijk en Franssprekende landen dan in Nederland. Ik kan me dus voorstellen dat voor veel Nederlandse Netflix kijkers de personage van Lupin sowieso nieuw is.

Arsène Lupin, ook bekend als de gentleman-dief, is een personage uit de boeken van Maurice Leblanc. Hij is een hoogopgeleide elegante en erg sluwe dief. Hij is meester in het zichzelf aanmeten van een nieuwe identiteit met bijbehorend vermomming. Hij spreekt meerdere talen en kan erg goed uit de voeten met meerdere vechtsporten. Bekijk het maar als een mix van James Bond en Ethan Hunt uit Mission Impossible.

Lupin kijken of niet kijken?

Ik vond Lupin echt heel leuk, het is cute en spannend en grappig – nou ja, gewoon puur vermaak, niks heel ingewikkelds of dieps. En Omar Sy is, as usual, gewoon weer heel sympathiek (en we delen een verjaardag dus bonuspunt natuurlijk ;)).

Meer films met Omar Sy

De meeste mensen kennen Omar Sy uit zijn rol als Driss in Intouchables (2011) waar hij ook echt mee doorbrak maar hij was toen al 11 jaar aan het acteren. Hij heeft dan ook inmiddels behoorlijk wat rollen op zijn naam staan. Hij speelde bijvoorbeeld Lucas Bishop in X-Men: Days of Future Past. Hieronder mijn favoriete films met Omar Sy.

Yao

In Yao speelt Sy de bekende acteur Seydou Tall, die voor een pr klusje een paar dagen naar Senegal moet. De roots van Seydou liggen in Senegal maar hij is er nooit geweest. Hij is in Frankrijk geboren en voelt zich Frans. Maar wanneer hij tijdens zijn reis de Senegalese jongen Yao ontmoet en met hem op een ongeplande roadtrip door Senegal belandt, leert hij zijn wortels te kennen én te waarderen. Sy is overtuigend in deze rol, het ligt ook wel erg dichtbij hemzelf als persoon. Zijn vader is Senegalees (en zijn moeder komt uit Mauritanië) maar zelf is hij in Frankrijk geboren.

yao film

Een innemende film met fraaie beelden van schitterende landschappen. Ik keek Yao via Pluspakket.

Demain tout commence

Vrijgezel Samuel geniet van zijn leven en feest aan één stuk door in Zuid-Frankrijk totdat op een dag, een oude one-night stand voor zijn deur staat. Samuel blijkt een dochter te hebben, Gloria. De moeder laat het kindje bij hem en smeert hem. Zijn leven staat compleet op zijn kop – wat nu? Ook weer zo’n lieflijke film maar dat komt ook wel door de lieve uitstraling van Sy…

omar sy

Geen geweldige film hoor, maar het kijkt lekker weg en het is wel echt zo’n zoete feelgood movie. Te zien op Netflix.

Monsieur Chocolat

in de biografische Monsieur Chocolat, speelt Omar Sy de rol van Rafael Padilla – artiestennaam Chocolat. Padilla trad op in een duo met de Britse clown George Foottit. Padilla kwam oorspronkelijk uit Cuba en werd ergens tussen 1865 en 1869 geboren. Hij werd als slaaf verkocht aan een Spanjaard en kwam zo in Europa terecht.

monsieur chocolat

Het is een interessant verhaal over het succes én de ondergang van een van de eerste donkere circus entertainers in Europa. Ik had wel wat moeite met Sy in deze rol, ik weet niet of hij de beste match was qua casting maar de film is alsnog interessant genoeg om hier doorheen te kijken. Te zien bij Pathé Thuis.

Samba

Samba Cissé komt uit Senegal en woont al 10 jaar illegaal in Frankrijk. Die verblijfsvergunning wil maar niet komen. Dan ontmoet hij de wat introverte Alice die in een burn-out zit en vrijwilligerswerk doet in het asielcentrum.

omar sy in Samba

Ah, ik houd van Samba. Het is een ongecompliceerde romcom met een snufje maatschappelijke diepgang, van de makers van Intouchables. Ik zat van begin tot einde met een glimlach op mijn gezicht te kijken. Ik vond de combi Omar Sy en Charlotte Gainsbourg sowieso gewoon geslaagd (en de leuke Tahar Rahim in een bijrol is altijd meegenomen). Te zien bij Pathé Thuis.

Heb jij Lupin al gezien? En kende je Omar Sy al?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.