wes anderson ranking
|

De ultieme Wes Anderson films ranking

Eigenlijk behoeft deze dame geen introductie meer: mijn dochter – als filmfanaat en groot Wes Anderson fan besloot ze de films van haar favoriete regisseur te ranken. Ik zal het woord aan haar laten maar sla dit artikel op want alle films die hieronder besproken worden zijn de moeite waard om eens te kijken. Without further ado….het woord aan Tattoo!

Ik ben Wes Anderson films aan het herbekijken. Wes Anderson is m’n favoriete regisseur, hij maakt tenslotte hele unieke films die er goed uitzien met een goed script en ja, er is eigenlijk nooit iets mis mee. Zie hieronder mijn Wes Anderson films ranking van best naar slechtst!

9. Isle of dogs

Kijk, ik zeg niet dat dit een slechte film is, verre verre van, Isle of Dogs staat in m’n top 100 beste films aller tijden maar met Wes ligt de lat zo ongelofelijk hoog, niet normaal. Dus ja, deze staat onderaan omdat het geen pure perfectie was.

Isle of Dogs is een stop-motion animatiefilm. In Japan breekt in de toekomst een hondenziekte uit. Omdat de honden ook mensen kunnen besmetten, worden alle honden verbannen naar een eiland. De jongen Atari Kobayashi gaat op zoek naar zijn hond en komt dus op dat eiland terecht.

isle of dogs

Ik vond Isle of Dogs soms gewoon iets te langdradig. Wel alsnog een aanrader, normaal zijn de films van Wes Anderson vrij luchtig, maar hier zocht hij een donkerdere kant op en dat vond ik leuk, én de animatie is super vet.

8. The life Aquatic of Steve Zissou

wes anderson films

Hier was het probleem eigenlijk ook dat het iets te langdradig was. Maar goed hè, dat geeft ook niet. Het is een komedie en het gaat over een marinebioloog en oceanograaf op een missie, Steve Zissou. Hij wordt gespeeld door Bill Murray, die heel vaak met Wes Anderson samenwerkt.

Ik ben zelf altijd geïnteresseerd geweest in marinebiologie, dus het verhaal trekt me wel. Maar ja, ook als je er niet van houd is het leuk om naar te kijken. Het scenario van The Life Aquatic with Steve Zissou schreef Wes samen met Noah Baumbach. Behalve Murray spelen Jeff Goldblum, Owen Wilson, Waris Ahluwalia, Anjelica Huston, Willem Dafoe en Cate Blanchett belangrijke rollen in The life Aquatic of Steve Zissou.

7. Rushmore

Dit was Wes’ tweede film, en dat zie je ook aan de wat minder gepolijste, symmetrische shots in vergelijking met zijn latere films. Maar net als bij Bottle Rocket (komt nog) vond ik dat niet erg, aangezien het script alsnog top was. Rushmore is de tweede film die Wes samen met Owen Wilson schreef.

Rushmore gaat over Max Fischer, een leerling op de school Rushmore (wow). Rushmore betekent heel veel voor hem, maar helaas word hij geschorst. Ik moet toegeven dat ik de hele Bill Murray hype in alle films van Wes Anderson niet helemaal begrijp, maar dit was zeker wel z’n beste rol.

Rushmore wes anderson

Max Fischer wordt gespeeld door Jason Schwartzman. Het was zijn eerste filmrol ooit. Hij kwam op de laatste dag van de audities aanzetten met een colbertje met een zelfgemaakte Rushmore Academy kledingpatch erop. De vermakelijke liefdesdriehoek komedie is wederom een aanrader voor iedereen.

6. The Darjeeling Limited

Oké deze film moet je zien al is het alleen voor Adrien Brody in de hoofdrol. Yes please, am I right ladies?! Maar nee, het is ook oprecht een goeie film, over drie broers die op zoek gaan naar hun biologische moeder. Dit draait uit op een treinreis door India.

The Darjeeling Limited wes

Top acteerwerk ook van de geweldige Owen Wilson en Jason Schwartzman, goede muziek (Wes en ik hebben dezelfde smaak qua eigenlijk alles), top kleurgebruik en voor ’t idee nog 3 seconden Bill Murray in beeld lol.

5. Bottle Rocket

Deze film uit 1996 is zeker wel één van m’n favoriete Wes Anderson films (zijn ze dat niet allemaal?), en z’n eerste. Hij had het project ontwikkeld met medestudent Owen Wilson en ze schoten eerst een short (1993) en drie jaar later de ‘echte’ film. Ik vond het alleen juist leuk om hem niet als eerste te zien, want ik vond het zooo cool om Wes Anderson in the making te zien. Hoe hij ontwikkeld is in z’n filmmaakstijl.

Bottle Rocket

Geweldige film over twee broers, gespeeld door Owen en Luke Wilson die allemaal gekke dingen beleven. Bottle Rocket was de eerste film van zowel Owen als Luke, en de oudste Wilson broer Andrew speelt er ook in!! Deze moet je zien!

4. The Royal Tenenbaums

Dit was de derde film van Wes Anderson (regie) en de derde samenwerking van Wes en Owen Wilson (scenario), de Bottle Rocket short niet meegerekend, en voor mij de eerste Wes Anderson film die ik zag. Ik weet nog dat er een hele nieuwe wereld oor me openging van goede, weirde films. Ik had nog nooit zoiets gezien als dit.

ranking wes anderson films

Het gaat over een familie van genieën die tijdelijk allemaal min of meer tegen hun zin in samen moeten wonen. Ja goede casting, goede shots, goed verhaal – wat wil je nog meer? Natuurlijk speelt Bill Murray erin, evenals Luke en Owen Wilson en nog meer grote namen zoals Gwyneth Paltrow, Anjelica Huston en Ben Stiller. The Royal Tenenbaums is deels geïnspireerd op het leven van Wes zelf en op de scheiding van zijn ouders.

3. The Grand Budapest Hotel

Neejoh zijn we al bij de top 3? Ongelofelijk jongens. Bij mij op 3 staat de moderne klassieker The Grand Budapest Hotel. Ik heb hem laatst op groot scherm herzien in Tuschinski en jeeeeezus die shots zijn echt KUNST. Als je hem in de bioscoop kunt kijken, dan zou ik ’t zeker doen.

wes anderson meesterwerk

The Grand Budapest Hotel gaat over Gustave H. (er is niemand die zo goed scheldt als Ralph Fiennes in deze film) en zijn lobby boy Zero. Gustave erft een schilderij van een minnares die dood is gegaan, en haar familie is er niet blij mee. Dit is de eerste Wes Anderson film die ik mensen die Wes nog niet kennen altijd aanraad. Deze film is wild en uniek en grappig.

2. Moonrise Kingdom

De eerste keer dat ik deze film zag was in een openluchtbioscoop in Kroatië. Ik was 11 jaar oud en onwetend en wist niet wat goede films waren, en ik vond dit een verschrikkelijke film. Zó verschrikkelijk dat ik halverwege de film weg wilde, maar het hek was blijkbaar dichtgedaan en de kaartjescontroleur was ‘m gewoon gepeerd!! Ja kentochnie!

Maar goed, toen ik hem jaren later nog een keer zag, begreep ik wat voor meesterwerk het is. Moonrise Kingdom gaat over twee onbegrepen kinderen die samen wegrennen. Het is een prachtige film.

1. Fantastic Mr. Fox

NEEJOH ZIJN WE BIJ DE NUMMER 1 jongens, wat gaat het snel. Oké weet je nog toen ik zei dat The Royal Tenenbaums de eerst film was die ik zag nou dat was ’n leugen. Want ik heb dus Fantastic Mr. Fox én Moonrise Kingdom daarvoor gezien maar ik was nog een soort van onbewust dus dat telt niet. Fantastic Mr. Fox is een stop-motion animatiefilm uit 2009, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl. De stemmen worden ingesproken door o.a George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Owen Wilson, Willem Dafoe, Bill Murray en Wes Anderson zelf. Wes sprak de stem van Weasel in.

Toen ik jonger was heb ik deze film duizenden keren gezien maar meer omdat, ja nou ik deed iets super raars vroeger: als ik een film eng vond, ging ik hem juist heel vaak kijken uit een soort fascinatie. En ja, deze vond ik dus wel eng en nu ik wat ouder ben vind ik hem nog steeds wel spannend, maar ook geniaal.

wes anderson movie ranking

De geluiden in combinatie met de muziek en de shots…er is absoluut geen één film die hetzelfde gevoel opwekt als je die kijkt dan als je naar Fantastic Mr. Fox kijkt. Het gaat over een vos die zijn rooftijden achter zich heeft gelaten maar rusteloos wordt en toch weer begint. Kijk deze film!!! Thank me later.

Nu is het nog wachten op de nieuwste film van Wes Anderson, The French Dispatch. De bioscooprelease was oorspronkelijk gepland voor juli maar is door corona uitgesteld tot oktober 2020.

Nou jongens, dat was het weer voor vandaag. Hopelijk vonden jullie het een beetje leuk, wat ik me afvraag is of mijn lijst vergelijkbaar is met die van anderen? Wat is jullie Wes Anderson film ranking? Joe! – Tattoo

PIN MIJ

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Felice Veenman schreef:

    sorry, ik heb geen tijd meer om hier wat te posten! Ik heb een groot gat in mijn ontwikkeling ontdekt! Ik ken niet een van deze films!! Ik ben richting Netflix

  2. Jij moet toch ontzettend trots zijn op jouw dochter dat ze jouw passie voor films en Wes Anderson deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.