vakantie split kroatië
|

12 Leuke dingen doen in Split

De stad Split in Kroatië is mijn ‘happy place’. De eerste keer dat ik naar Split ging was in 1976, met mijn opa en oma. Mijn oma is er geboren en heeft er een groot deel van haar leven doorgebracht. Toch staat er nog geen blog op Srsck over deze bijzondere vakantiebestemming. Dat heeft iets te maken met heimwee – ik vind het namelijk moeilijk om over Split te schrijven omdat ik deze prachtige havenstad behoorlijk mis. Daarnaast vind ik het ook lastig keuzes maken, het moet uiteindelijk een blog worden en geen heel boekwerk. Maar goed, hier komt het: de 12 dingen die je echt niet moet missen in Split: mijn persoonlijke highlights.

split kroatie

Strand, cultuur en hordes toeristen

Split is de grootste stad van Dalmatië én een belangrijke verkeersknooppunt en havenstad. Daar merk je als toerist eigenlijk praktisch niets van want je zult voornamelijk te vinden zijn in de oude stad en die is gemoedelijk en helemaal niet groot. De meeste hoogtepunten in Split zijn, vanuit de oude stad gezien, dan ook prima lopend te doen. Wanneer het heel warm is, dan kan het soms wat tegenvallen en dan kun je de bus pakken. Een fiets huren is ook een prima optie als je een paar dagen in Split verblijft.

De afgelopen jaren is Split ‘herontdekt’ door toeristen en de aantallen zijn binnen relatief korte tijd torenhoog geworden. Mijn eerste tip zal dan ook zijn om Split, indien mogelijk, buiten de maanden (mei), juli en augustus te bezoeken.

Het klimaat is heerlijk aan de kust van Kroatië en de zomers zijn lang. Een bezoek aan Split in bijvoorbeeld april of september is daarom ook heel fijn en stukken rustiger.

split vakantie

Ter land, ter zee en in de lucht

Split heeft handige bootverbindingen met zowel de meeste Kroatische eilanden als met Italië. Wij gaan er zelf meestal heen via Italië en pakken dan de ferry vanuit Ancona. Je komt dan pal in de oude stad aan. Helemaal perfect!

Wanneer je per vliegtuig reist dan kun je vanuit het vliegveld (dat eigenlijk dichterbij Trogir gelegen is) met de bus naar Split. Het is een regelmatige en rechtstreekse verbinding.

Split is een goede uitvalsbasis om van eiland naar eiland te hoppen. Je kunt niet naar Kroatië komen en de eilanden skippen, hoor 🙂 Wil je feesten? Dan adviseer ik je het eiland Brač, tegenover Split. Wil je rust en natuur? Dan kun je richting Vis. Voor een combi van strand, historie en feesten dan kun je naar Hvar, een groter eiland op ongeveer 2 uur varen vanuit Split. Er zijn nog veel, heeeeeeel veel, meer eilanden maar dat wordt een apart blogje.

split Kroatië

Het Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus dat in de 4e eeuw in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus werd gebouwd is de oude stad. We hebben het dan ook niet over een klein paleisje maar over een oppervlakte van meer dan 30 000 m2. In het gedeelte dat vroeger het paleis was wonen nu zo om en nabij de 3000 mensen.

Binnenin de muren van het paleis zijn restaurants, huizen, winkels te vinden. Deze combinatie van geschiedenis en moderne tijden is typerend voor Split en brengt een heel eigen bijzondere sfeer met zich mee. Zo zie je bijvoorbeeld waslijnen hangen tussen die oude muren, daar waar vroeger Romeinse hoge piefen rondliepen. Bijzonder toch?

Het paleis staat (terecht) op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is het echte stadshart van Split. Tegenwoordig lopen er ook ‘Romeinse soldaten’ rond en op het Peristil is om 12 uur elke dag de wissel van de garde te zien. Super toeristisch maar toch geinig.

Het leukste is om door de straten te wandelen. Het is soms een echt doolhof maar zo authentiek en gezellig. Natuurlijk moet je ook de Romeinse overblijfselen bezichtigen zoals o.a de tempel van Jupiter, de vier poorten, de vestibule, de sfinxen en de kelders (hier is een mooi overzicht te vinden). Vrijwel alle delen van het paleis zijn gratis te bezichtigen maar voor een deel van de kelders wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Ik geloof zo uit mijn hoofd 5 of 6 euro pp.

Peristil Split

Game of Thrones Museum

Over de kelders van het paleis van Diocletianus gesproken: daar bewaarde Daenerys Targaryen haar draken. Een deel van Game of Thrones is opgenomen in Split en omgeving. Split moest de stad Mereen voorstellen, alle Game of Thrones locaties in Split kun je via de link opzoeken.

Vlakbij die kelders is sinds kort een Game of Thrones museum opgericht. Zeker voor de fans wel grappig om even een kijkje te nemen. Je zult er, verspreid over verschillende themakamers, allerlei kostuums en props uit de HBO serie vinden. Bovendien is Owen Wilson er een paar dagen geleden nog gespot haha zo leuk. Hij is met Salma Hayek in Split voor de opnames van de film Bliss.

Het Game of Thrones Museum is elke dag geopend en is in de oude stad te vinden (adres: Bosanska ulica 9)

Kathedraal van Sint Domnius

Je moet er hard voor werken maar het uitzicht is elke trede waard! Klim tot aan de top van de klokkentoren (57m!) van de kathedraal van Sint Domnius. Sint Domnius was de bisschop van Salona in de 3e eeuw en wordt gezien als de beschermheilige van Split.

kathedraal split

Mijn zoon is in de kathedraal gedoopt dus het is een extra speciaal plekje voor me, maar sowieso is de klokkentoren een herkenbaar punt in Split en niet weg te denken uit de skyline van de stad.

Naar Bačvice

Er zijn meerdere stranden in Split. Met kleine kinderen én wanneer je het leuk vindt om het echte ‘Split-leven’ te zien, dan ga je naar Bačvice.

Bačvice is op loopafstand van de haven. Het is (deels) een zandstrand en de zee loopt er heel langzaam af. Prima dus voor kleine kindjes en voor de jeugd uit Split die het spel Picigin speelt. De bedoeling van dit spel is dat je het klein balletje niet in zee laat vallen. Je pakt de bal niet maar ‘gooit’ over met je handpalm. Dit wordt gespeeld in ondiep water en is een tof spel om naar de kijken danzij de fanatieke haast acrobatieve sprongen om de bal maar niet in zee te laten vallen. Het spel is aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan op Bačvice dus het is echt een spel uit Split. Het wordt voornamelijk ‘s morgens en laat in de middag/begin van de avond gespeeld. Erg leuk om te zien.

split vakantie

Wat een beetje jammer is bij dit strand, is dat het zand-gedeelte niet meer openbaar is. Dezer dagen kun je er ligstoelen en parasols huren en daardoor zijn de ‘locals’ verschoven naar de twee kanten van het zand – op de betonnen delen. De stranden lopen na Bačvice nog een heel stuk door (en heten anders zoals bijvoorbeeld Firule) maar daar heb je dus geen zand meer maar stukken met beton waar je middels trappen wel direct de diepe zee in kunt en stukken met kiezeltjes en stukken met rotsen. Je loopt langs de kust van het centrum af en je zult zien dat hoe verder je loopt hoe minder toeristen je tegenkomt. Boven Firule heb je ook een tennisbaan mocht je een balletje willen slaan.

Lang geleden liep ik de zee hier niet in zonder waterschoenen omdat je dan geheid op zee-egels stapte maar bij Bačvice zie ik ze eigenlijk niet meer. Alsnog zou ik wel waterschoenen aanraden voor de andere stranden, vooral die waar veel rotsen zijn.

split te doen

‘s Avonds zijn er rondom Bačvice verschillende clubs om uit te gaan en tot in de late uurtjes te feesten. Op bepaalde dagen is er achter het strand ook een openlucht bioscoop.

Andere stranden in Split

Loop je de andere kant op vanuit de oude stad, dus niet richting haven en Bačvice maar richting Marjan (hier kom ik zo op terug) dan heb je prachtige stranden zoals het strand ‘Bene’ in de schaduw onder de bomen. Dit zijn rotsstranden en het water is meteen diep. Hier kun je nog zat rustige baaitjes vinden dus dat is wel fijn als je een wat rustiger strand zoekt.

Een andere mogelijkheid is om naar het strand te gaan dat Zvončac heet. Daar heb je stukken met kiezeltjes en stukken met rotsen. Ook prachtig maar aan deze kant heb je weinig schaduw dus op echt warme dagen kan het nog wel heftig zijn. Wanneer wij in Split zijn, wisselen we heel erg af tussen de verschillende stranden voor de afwisseling, want ze zijn allemaal mooi en ze hebben allemaal wat anders te bieden.

Marjan heuvel

Hierboven vermelde ik Marjan al even kort. Aan de oostkant van Split vind je de Marjan-heuvel, een mooi staaltje natuur. Je kunt de heuvel op of je kunt er omheen lopen.

Als je vanuit de oude stad de heuvel beklimt via de trappen, kom je op een terras waar je met een koud drankje lekker kunt uitrusten met een heel mooi uitzicht over Split. Met helder weer kun je echt ver kijken. Je kunt ook met zo’n klein toeristisch treintje tot het café komen.

De meeste mensen gaan na het café moment weer naar beneden maar je kunt nog een behoorlijk stuk doorlopen. Het stuk boven het café is meestal heel erg rustig. Het is vooral veel natuur maar hier en daar vind je bijvoorbeeld een klein kerkje of een mooi klein huisje. Je kunt er veel tijd vertoeven.

marjan split

Zoals gezegd kun je in plaats van de heuvel op, om de heuvel heen lopen of, nog beter, fietsen. Er zijn daar ook fietsen te huur. Dit is het stukje waar je de eerdergenoemde schaduwrijke stranden vindt zoals Bene. Neem een picknick mee en je kunt hier echt de hele dag doorbrengen. Dit is mijn favoriete plek in Split. Bij Bene heb je een halte van dat toeristisch treintje dus je kunt heen met het treintje en teruglopen of andersom. Bij Bene is ook een restaurant en een tennisbaan.

De Pazar

Net buiten de muren van het paleis van Diocletianus is de Pazar. Op deze markt vind je bloemen, groenten en fruit maar ook kleding, souvenirs, zonnebrillen e.d

pazar split

In het midden van de Pazar is een supermarkt en zijn er wat slagers en bakkers. Een prima plek onderweg naar Bačvice om de lunch te halen. De sfeer is altijd leuk en levendig op deze markt. Wel goed afdingen op de kleding en souvenirs! Een tip: je hebt op het stukje tussen de Pazar en Bačvice ook wat kraampjes met strandspul zoals waterschoenen en dingen als strohoeden en zonnebrillen. Ze zijn hier goedkoper dan op de Pazar.

Voetbalwedstrijd Hajduk

Houd even de voetbalwedstrijden in de gaten en mocht er een Hajduk wedstrijd zijn, woon die dan bij. Je hoeft er niet perse een voetballiefhebber voor te zijn, het is gewoon mooi om te zien hoe erg voetbal hier leeft. Hajduk bestaat al sinds 1911 en is de Splitske (eh is dat een woord?!) trots!

Hajduk Split

Sowieso loont het om tijdens je verblijf de agenda in de gaten te houden. Er worden, zeker in de zomermaanden, heel veel evenementen en festivals georganiseerd.

De Riva

De Riva is de promenade waar zowel toeristen als locals graag flaneren. Overdag wordt er gezellig koffie gedronken op de vele terrasjes en s’ avonds, in je leukste kleding, op en neer lopen. Er is dan vaak livemuziek of straatartiesten, terrasjes, winkeltjes zijn daar vaak tot laat open, in de zomer zijn er kraampjes. Voluit heet de Riva, de Obala Hrvatskog narodnog preporoda dus je begrijpt dat iedereen het gewoon de Riva noemt 🙂

Toen ik klein was, reden er hier gewoon auto’s net als in de Marmontova. Nu is het hele stuk voetgangersgebied. Dat is wel heel fijn, zeker als je met kinderen door de oude stad loopt.

Tegenwoordig hebben ze trouwens het stuk tussen de Riva en de waterclub Jadran opgeknapt en sommige mensen noemen dat de tweede Riva. Het is er ook wel leuk ‘s avonds maar qua sfeer veel rustiger. Op dat stuk heb je wel mooi uitzicht op de zee en de echte Riva.

De Marmontova en de vismarkt

De Marmontova kun je zien als de hoofdstraat van de oude stad, wel buiten de muren van het paleis. Mensen parkeren bovenaan de Marmontova en lopen dan door de straat naar zee en naar de Riva.

Er zijn veel winkels en fast-food gelegenheden aan de Marmontova. Het is een mooie straat, kijk zo nu en dan omhoog: meerdere gebouwen hebben mooie gevels met opvallende details.

vakantie in split

Overdag is er de vismarkt. Het is maar een kleine markt maar ik houd van de sfeer. Het begint altijd heel vroeg, dan zie je de vissers via de Marmontova vanuit zee aankomen met hun karretjes vol verse vis. Ze praten hard/schreeuwen, ik vind het leuk, lekker levendig. De markt heeft twee delen, een buitendeel op straat en een deel in een gebouw. Loop het gebouw eens binnen, het is heel oud(erwets). Wanneer je je vis koopt, dan kun je trouwens naar binnen op zoek gaan naar de schoonmaak-man. Die maakt tegen betaling alle vis schoon dat je net bij een van de kraampjes hebt gekocht.

vismarkt split

Veli Varoš en de Prokurative

Wanneer je vanuit de Marmontova een van de trappen pakt aan je linkerhand wanneer je van zee komt, dan kom je terecht op een prachtig plein: Trg Republike (ook wel bekend als de Prokurative). Heel fotogeniek plein met een imposant rood (Italiaans aandoenend) gebouw dat helemaal rondom het plein loopt (nou ja, bijna dan, op 3 van de 4 zijdes) meerdere cafés en restaurants.

prokurative split

Loop over het plein en dan kom je weer bij trappen, loop die omhoog en daar begint de wijk Veli Varoš. Dit is een van de twee oudste wijken van Split. Hier zie je wel het oude Split nog goed. Oude huisjes, vele kleine kerkjes – het is hier nog charmant en authentiek. De straten lopen op een gegeven over in de heuvel van Marjan. Leuk dus als je de heuvel wilt beklimmen om dat via Veli Varoš te doen, twee vliegen in 1 klap.

split hidden gem

Galerija Meštrović

Dit museum moet je om meerdere redenen niet missen. Ten eerste is het gebouw prachtig gelegen in een fijne tuin met uitzicht op zee. Meštrović wilde er eigenlijk zelf wonen maar dat is er niet meer van gekomen. Ten tweede zijn de sculpturen van de 20e-eeuwse beeldhouwer Ivan Meštrović hartstikke mooi. Deze kunstenaar maakt bovendien echt deel uit van de historie van Kroatië. En als laatste: je kunt een bezoek aan dit museum perfect combineren met een bezoek aan het strand Zvončac. Nou, wat wil je nog meer?

Meštrović Split

Het 8,5 meter lange beeld van Grgur Ninski vlakbij de muren van het Paleis van Diocletian kun je niet missen. De toeristen staan in de rij om zijn grote teen te aaien aangezien het geluk schijnt te brengen. Dit beeld van Meštrović is een van de symbolen van de stad. Met je museum ticket kun je overigens ook Kaštilac bezoeken iets verderop. Het is een kleine kapel waar religieus (houten) werk van Meštrović staat. Meer info over het museum kun je op hun site vinden.

Qua musea heb je in Split ook een raar kikkermuseum, een maritiem museum, een archeologisch museum, een openlucht ‘live museum’ waar je het oude Rome kunt meemaken (vooral leuk voor kids) en meer.

Wie is er al eens in Split in Kroatië geweest? Wat vond je ervan? Of ben je misschien juist net van plan om die kant op te gaan? Laat het ons weten in de comments!

Alle foto’s: srsck.com m.u.v het GOT museum

*Bewaar op Pinterest *

Vergelijkbare berichten

21 reacties

 1. hoewel ik mezelf nie top korte termijn naar Split zie afreizen heb ik met vee plezier je tips gelezen: je beschrijft het erg goed en heel leuk. Het is te merken dat je hart hierin zit

 2. Stuk voor stuk gave dingen! Zeker een keer de moeite waard om te bezoeken dus!

 3. Prachtig, dat plaatje met die waslijnen. Split ben ik nog nooit geweest, maar zo te zien is het een mooie bestemming.

 4. ingrid schreef:

  wauw wat leuk zeg. ik ben er nog nooi geweest maar is zeker de moeite waard zie ik.

 5. Leuke tips! Wij hebben Istrië nu wel gezien en willen graag nog eens verder Kroatië in. Het paleis ziet er mooi uit.

 6. Ooit een keer in Split geweest toen het nog bij voormalig Joegoslavië hoorde. Maar met deze tips lijkt het mij zeker weer leuk om er weer een keer naartoe te gaan.

 7. Wat een leuk artikel! Ik ben net een weekje thuis van mijn vakantie in Split. Ik kon echt genieten van alle marktkraampjes daar!
  Liefs,
  Elles

 8. Van mensen die al eens in Split zijn geweest hoor ik altijd positieve verhalen en ik moet ook zeggen dat ik zelf steeds nieuwsgieriger word naar deze regio. Je hebt een mooi artikel geschreven en de foto’s spreken me bijzonder aan. Dank voor het delen van jouw verhaal over deze stad!

 9. je hebt natuurlijk nu heel veel set-jetters daar? Mensen die voor GOT komen. Ik zou dan buiten het seizoen gaan, maar het ziet er prachtig uit!!!

 10. Wat een historie en een prachtige natuur. Ja daar zou ik ook wel eens naar toe willen.

 11. Leuk artikel waarin vakantie in één geheel wordt genoemd. Lekker luieren, sportief en ‘oude meuk’ kijken. Dat doe ik graag. Tof dat het paleis nog steeds bewoond is en dat door 3.000 mensen. Wat een gigantisch complex.

 12. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Waanzinnig! Kroatie staat op mijn verlanglijstje en heb al veel over Split gehoord. Ik hoop er binnenkort naar toe te gaan.

 13. Leuke tips. Ik ben ooit wel in Kroatië geweest maar niet in Split. Staat zeker op m’n lijstje want ik vond Kroatië heel mooi!

 14. Ik ben zelf ook in Split geweest en vond het een prachtige stad dus zeker een aanrader om deze stad eens te bezoeken…maar het is wel heel toeristisch 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.