Is Nice een leuke stad? Wat is er te doen?

castel plage in Nice

Lunchen bij Castel plage (c) Srsck

Nice, ook wel bekend als Nissa la Bella, ligt aan de Côte d’Azur in het departement Alpes-Maritimes. En ja, Nice is een leuke stad en een fijne vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk wanneer je een strandvakantie wilt combineren met een stedentrip. Ik heb in Nice gewoond, mijn dochter is er geboren en mijn moeder is er overleden….Ik kom er nog steeds vaak en graag. Elke keer word ik weer (positief!) verrast. Wat is Nice toch een toffe mooie stad! De stad is erg veel veranderd de laatste jaren, voornamelijk in goede zin. Dankzij de tram en de Promenade du Paillon is Nice erg opgeknapt. Lees snel verder om te zien wat er te doen is in Nice, welke bezienswaardigheden je echt niet moet missen en waar je kunt slapen en eten.

Hotel uitzicht Nice
Uitzicht vanaf ons balkon (c) Srsck

Ik wip altijd even de “Office de Tourisme” binnen in de Franse steden en vraag wat er op dat moment gaande is voor kinderen. Mijn kinderen zijn zo gewend aan lopen, al sinds ze heel klein zijn, dat ze het geen enkel probleem vinden om een stad te voet te ontdekken (de beste manier!!). Meestal genieten ze volop, al hebben ze het wel na een paar dagen gehad. In Nice willen ze altijd langer blijven, dat komt door de strand-stad-combi.

We gaan meestal s morgens naar het strand tot ongeveer lunchtijd en gaan daarna de stad in om bijv. een museum bezichtigen. Pas rond een uur of 17 pakken we dan weer twee uurtjes strand. Iedereen blij!

Nice, een levendige stad

Als we aan de Franse Riviera denken, denken we vaak aan filmsterren, snelle auto’s en grote jachten. Wie daarvoor naar Nice gaat komt bedrogen uit. Je kunt voor die sfeer beter richting Saint-Tropez of de andere kant op naar Monaco bijvoorbeeld.

nice Frankrijk
De haven van Nice (c) Cercamon via Flickr.com

Nice is de uitzondering aan dit strookje kust. Dat komt vooral doordat het een grote stad is, de vijfde grootste van Frankrijk, met ongeveer 350 000 inwoners. Er wonen er veel studenten en er zijn ook relatief grote buitenlandse gemeenschappen. Het is er dan ook behoorlijk levendig, er is altijd wel wat te zien of te doen. Er zijn bijvoorbeeld in de oude stad veel kleine kroegjes met live muziek, zelfs een Nederlandse kroeg genaamd De Klomp!Om het even erg zwart wit te schetsen: De wijken op de heuvels zijn de duurdere wijken (daar heeft o.a Elton John een huis) en de oude stad en omgeving de goedkopere. Dit is wel wat kort door de bocht, maar als richtlijn best aan te houden.

Alle wegen leiden naar Nice

Nice is een belangrijk verkeersknooppunt. Je vindt er dagelijkse veerverbindingen naar Corsica, er is een uitgebreid snelwegen stelsel waaronder de snelweg naar Italië, een treinstation met vrijwel alle mogelijke nationale en internationale verbindingen en een groot internationaal vliegveld, de tweede grootste van Frankrijk. Het vliegveld ligt op ongeveer 7 km van het centrum van Nice. Er zijn regelmatige busverbindingen naar het centrum. Met andere woorden, alle wegen leiden naar Nice!!

Hoe dan ook, als we het Jet Set idee laten varen, is het heerlijk vertoeven in het levendige Nice. Vooral in de oude stad (le vieux Nice) hangt, vind ik, een heerlijk sfeertje. De stad is gesticht ergens rond 400 v.c door de Phoceanen op de kasteel heuvel. Het heette toen Nikaia.  Tot de 18e eeuw bestond de stad van Nice alleen uit wat we nu kennen als de oude stad. Pas in de 19e eeuw werd de stad uitgebreid buiten deze muren. Maar ook buiten de oude stad is het mooi maar wel in een hele andere stijl met mooie chique grote huizen e.d in wijde straten met exotische weelderige tuinen.

Wat te doen in de oude stad van Nice

Straatjes en kerken

Wandelen door de kleine kronkelige doolhof aan kleurrijke straten van de oude stad, vooral op een (te) warme dag geschikt omdat er in de oude stad schaduw te vinden is en het er fris blijft doordat de huizen zo dicht op elkaar gebouwd zijn! De oude stad is voornamelijk voetgangersgebied, er is een parkeergarage onder de Cours Saleya waar je makkelijk je auto kwijt kunt.

In deze wijk zijn verschillende bijzondere Barok kerken te vinden waaronder de prachtige Sainte-Reparate kathedraal aan de place Rossetti. Deze heeft een koepel die met geglazuurde dakpannen betegeld is waardoor je hem van veraf ziet. Ook een zeer mooie kerk is de Sainte Rita aan de rue de la poissonnerie. Tevens de moeite waarde is de kerk du Gesu (in de rue Droite) en de Chapelle de la Misericorde op de hoek van de cours Saleya. Er zijn nog meer mooie kerken in de wijk.

Nice oude stad
Sainte-Reparate aan de Place Rossetti (c) Pete Reed via Flickr.com

Behalve kerken zijn in de oude stad veel kunstenaars (en dus ateliers en galeries) en kleine winkels waar nog handwerk wordt gemaakt, van aardewerk tot verse pasta, van de hoedenmaker tot de vioolmaker. Ook heb je een oude olijfolie winkel “Alziari” in rue Saint Francois de Paule , waar je lege flessen kunt laten vullen met heerlijke olijfolie. Je kunt er vanzelfsprekend ook gewoon kant en klaar flessen en (hele mooie) blikken kopen. Ze verkopen ook spullen gemaakt van olijfboomhout en lekkere olijven. Wanneer wij met de auto Nice aandoen gaat er altijd een groot blik Alziari olijfolie mee!

Palais Lascaris

Een ‘must’ in de oude stad is de Palais Lascaris (in de rue Droite). Dit is een oud paleis, tegenwoordig een museum, waar vroeger een van de meest prestigieuze families van Nice leefde: de Lascaris-Ventimiglia familie.

Het paleis valt van de buitenkant amper op, maar geeft van binnen een goede indruk van hoe de adel in Nice vroeger leefde. Het is klein en compact dus prima om tussendoor even mee te pakken.

De markt op Cours Saleya

Elke ochtend is er een markt, aan de mooie Cours Saleya, waar men groenten, fruit en bloemen kan kopen. Op maandag’s is er een antieke markt op diezelfde plek. Aan de ene kant van de Cours Saleya zie je een mooi groot geel gebouw, daar woonde de schilder Matisse vroeger. In de zomermaanden zijn er s avonds ook wat souvenir-achtige kraampjes op de Cours Saleya.

socca specialiteit Nice
Socca (c) Tran’s World Productions via Flickr.com

Socca eten

In de oude stad zijn diverse tentjes waar men Socca kan eten, een soort van pannekoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Het wordt ter plekke gemaakt, daar kun je dan zelf peper op doen. Dan eten op een houten bankje met een glaasje rose in het zonnetje; Puur geluk!  Ik zou aanraden om de Socca bij “Chez Rene Socca” te eten op de hoek van rue Miralheti and rue Pairoliere.

Als je daarna niet meer zonder kunt, kun je het proberen zelf te maken. David Lebovitz heeft een perfect recept ervoor. Ze hebben bij Chez Rene Socca overigens ook überheerlijke beignets van courgettebloemen.

Het kanon

Niet echt iets om te doen maar ik moet het toch even melden want ik vind het erg leuk: elke dag om precies 12 uur gaat er een kanon af in Nice. Het wordt afgeschoten vanaf de kasteelheuvel, je hoort hem heel goed vanaf de oude stad.

Het verhaal gaat dat een rijke Schot het kanon in 1861 had aangeschaft en hem om 12 uur liet afgaan zodat zijn vrouw zou onthouden dat het lunchtijd was.

Het operagebouw

Mooi gebouw uit 1884 waar vaak opera en klassieke concerten gegeven worden. Voor de deur hangen er meestal affiches met het programma voor de hele maand. Chique aankleden en een avondje heen gaan als je de mogelijkheid hebt!

De kasteelheuvel

De heuvel is naar de burcht vernoemd maar er is al lang geen burcht meer op de heuvel (100m hoog) maar wel een mooi park met prachtig uitzicht op de stad, een begraafplaats (…) en een waterval die je vanaf de Promenade des Anglais ‘s avonds als het verlicht is goed ziet.

Je kunt via de trap omhoog wat behoorlijk zwaar kan zijn maar er is ook een lift en zo’n toeristisch treintje die er in de zomermaanden heenrijdt (kids vinden zo’n treintje meestal superleuk en het scheelt je een wandeling heuvel op).

De taal

Wat leuk is in Nice is dat de oude taal, de ‘Nissart’ overal terug te vinden is. Waar je dat het meest duidelijk ziet is op de borden met straatnamen. De straatnamen staan daarop in beide talen aangegeven, het Frans en het Nissart.

Speciale taal in Nice
Uit een kinderboek in het Nissart (Frisoulin d’or e lu tres ours/Roger et Dominique Rocca, Rémy Gasiglia)

Is er leven buiten de oude stad?

Jazeker, ook buiten de oude stad is veel te zien en daarbij is het meestal stukken rustiger want toeristen hangen vooral rond bij de oude stad en de promenade!

Het museum Matisse

Dit museum vindt je buiten het centrum in de chique wijk Cimiez. Het museum is gelegen in een mooie rode 19e eeuwse villa met geweldige trompe-l’oeil effect, omgeven door een fraaie tuin waar het fijn wandelen is (en kijken naar oude mannen die Petanque spelen). Matisse heeft in Nice gewoond en dit museum bezit een grote collectie van zijn werk. Omweg waard dus (en je kunt er makkelijk met de bus komen)!

Nice Cote d'Azur
Matisse Museum (c) bchookang via Flickr.com

Parc Phoenix

Dit park is niet echt in het centrum maar meer richting vliegveld. Het is een behoorlijk stuk wandelen over de Promenade en het is niet echt een mooie wandeling, dus je kunt er beter met de bus naartoe. Het is eigenlijk ook niet echt een park maar een tuin met een gigantische serre (7000m2!!) waarin zes klimaten zijn nagebootst dus veel zeldzame planten maar ook vogels en stekelvarkens. Er is een ook vlindertuintje waar je rondloopt tussen de vlinders en een paar kleine speeltuintjes. Je vindt er ook wat kleine diertjes e.d Genoeg om de kinderen te vermaken in ieder geval. Kinderen zullen de muzikale fontein ook vast interessant vinden!

Parc Phoenix (c) __REN__ via Flickr.com

Het museum des Beaux-Arts Jules Cheret

Dit museum bevindt zich aan de avenue des Baumettes vlakbij de Promenade des Anglais en bezit een mooie collectie schilderijen uit de 15e eeuw tot de 18e eeuw. Zeer de moeite zijn de werken van Monet, Dufy en Gustav Adolphe Mossa.

Het gebouw is zelf ook erg mooi al is het zonde om te zien dat de staat niet meer is wat het ooit geweest is, hier en daar behoorlijke vochtschade. Het was vroeger de villa van een Oekraïenseprinses Elisabeth Kotchoubey. De toegang is gratis.

Cathédrale Orthodoxe Russe St-Nicolas

Je waant je in Rusland wanneer je deze Russische kathedraal voor het eerst ziet. Het heeft zes koepels bekleed met bladgoud. De kathedraal is in 1912 gebouwd en is het grootste orthodox Russisch gebouw, dat buiten Rusland staat. Het is een prachtgebouw van de buitenkant en ik moet toegeven dat ik hem van binnen veel groter verwacht had dan dat het in werkelijkheid is.

De Russische kathedraal (c) Jvhemert via Flickr.com

Musée International d’Art Naïf Anatole Jakovsky

Compleet uit de toeristische route maar voor een liefhebber van Naieve kunst zoals ik is dit museum een droom. Het is een mooie grote collectie Naieve kunst, in een oude villa in een groot park, aan de Avenue de Fabron (het beste met een taxi te doen vanuit het centrum). Even wandelen door het park als je er toch bent, dit was vroeger de villa van een parfum maker, Francois Coty, en er groeien hier zeldzame planten met bijzondere geuren. Toen ik er was was er geen een andere bezoeker en deed het gebouw een beetje aan als een spookhuis. Als ik het goed onthouden heb is het museum op dinsdag’s gesloten, even checken in ieder geval.

Musée Massena

Oude villa waar je een mooi beeld krijgt van het leven “vroeger”. Kleine maar erg mooie tuin waar je even uit kunt rusten op een bankje in de zon. Boven hangen ook erg leuke oude affiches waarop o.a de regels stonden om naar het strand te gaan etc…Gratis toegang.

La Promenade du Paillon

Eerst was dit een troosteloos stuk Nice maar het is erg mooi gerenoveerd en nu kun je wandelen over meer dan 1 km vanuit de zee tot aan de Place Garibaldi over de Promenade du Paillon.

Een soort van parkje met exotische bloemen, fonteinen in de zomer en een mooi groot speeltuin waar je kinderen helemaal happy gaan zijn. Ook supergezellig om ‘s avonds pizza te bestellen en het hier in het gras te eten.

Carnaval

Het carnaval wordt groots gevierd in Nice. De meeste activiteiten vinden plaats op en rondom de Promenade des Anglais. Er is o.a een grote parade met indrukwekkende reusachtige praalwagens. Kleintjes kijken hun ogen uit! Ook worden verschillende monumenten maar ook gewoon de huizen en straten mooi verlicht tijdens de Carnaval periode.

Te doen in Nice
Carnaval (c) J.Kelagopian via Office du Tourisme de Nice Cote d’Azur

Een van de leukste onderdelen van Carnaval is de Bataille de Fleurs, er worden dan duizenden bloemen vanuit wagens naar de mensen gegooid en men maakt er een sport van zoveel mogelijk van die bloemen te vangen!

De stranden van Nice: kiezels, kwallen en de kleuren van de vlag

De stranden van Nice zijn, toegegeven, niet de allermooiste stranden van de regio. Het zijn sowieso al kiezelstranden en daarbij liggen ze ook nog eens midden in de stad aan de promenade des anglais (aan het beginstuk heet het nog de Quai des Etats Unis) dus niets rust en privacy. De kids maakt het erg weinig uit want de zee is er prachtig maar waterschoenen zijn echt nodig!

Kiezels in Nice
Stenen op het strand (c) Srsck

De stranden zijn om en om, privé en publiek. Bij een privé strand betaal je per dag of dagdeel voor je plek, je krijgt een strandstoel met of zonder parasol, zoals je wilt. Voor 1 plek voor 1 dag betaal je gemiddeld 15 euro. Je kunt dan bij de bijbehorende strandtent drinken en eten bestellen (en je mag dus eigenlijk officieel niet je eigen eten en drinken daar nuttigen).

Mocht je voor een privé strand kiezen dan is Castel Plage, helemaal aan het begin bij de oude stad een aanrader, vriendelijke mensen en een heerlijk restaurant. Ook het Hi, schuin tegenover de Negresco, is een aanrader.

Strand in Nice
Kiezeltjes op de stranden (c) Srsck

Rode vlag: niet zwemmen

Tussen de privé stranden in heb je de publieke stranden waar je dus niets hoeft te betalen en mag doen en laten wat je wilt. Deze stranden zijn meestal heel erg druk. Let op de vlaggen bij de stranden. Een rode vlag houdt in dat zwemmen verboden is, bij oranje is zwemmen gevaarlijk en moet je goed alert blijven en bij groen is alles normaal en veilig.

Daarnaast heb je een andere vlag hangen, deze zegt iets over de kwaliteit van de zee dus blauw is schoon en geel wordt afgeraden maar ik moet zeggen dat ik in alle jaren dat in inmiddels in Nice kom nooit een gele vlag heb zien hangen.

Kwallen vermijden

De laatste tien jaar of wat zijn er meer kwallen bij de kusten van de Côte d’Azur, wij hebben er geen last van gehad toen we er waren maar zo’n oranje vlag kan bijvoorbeeld ook betekenen dat er kwallen zijn (dus niet alleen iets zeggen over gevaarlijke stromingen of grote golven).

Als je lekker wilt zwemmen bij een mooi strand is een betere optie om iets buiten Nice te rijden, vanaf 10 km richting Italië heb je bijvoorbeeld al mooie rustige wilde publieke baaien en (rots-)stranden. Ook de andere kant op, dus richting Cannes en Antibes heb je wat mooiere stranden, dat zijn vaak zandstranden maar hier zit je dus wel middenin de Jet Set sfeer inclusief buitensporige dure privé stranden dus daar moet je wel van houden en een goedgevuld portemonnee meenemen.

Veel inwoners van Nice pakken de bus of de trein naar Beaulieu sur Mer voor de dag. Je hebt daar zandstranden en er zijn kwallennetten in de zee dus geen kwallen. Er zijn enorm veel treinen dagelijks en de rit duurt zo’n kwartiertje en kost heel weinig. Voor de kinderen zijn kiezeltjes en de stranden van Nice ook wel leuk hoor. Je kunt ze beschilderen, in zee gooien, boter kaas en eieren ermee spelen. 🙂

La Promenade des Anglais (La Prom’)

De promenade langs zee, waar men jogt, slentert, zit, babbelen, etc etc….Er valt er altijd wat te zien of te doen. Aan de Promenade zijn ook de meeste grote luxe hotels, waaronder het befaamde hotel Negresco en het super de luxe hotel Palais de la Mediterranee.

Hotel Nice Frankrijk
Detail plafond ontbijtzaal hotel Westminster (c) Srsck

Het achterland van Nice 

Het achterland van Nice verbergt teveel parels om ze allemaal op te noemen maar een ritje door het achterland is sowieso echt aan te bevelen. Ik zal er binnenkort wel een stukje over schrijven want het is er echt supermooi!

Je kunt ook een racefiets huren en met de fiets richting Monaco fietsen via de Moyenne Corniche, pittig maar onvergetelijk. De echte die-hards kunnen ook fietsen naar de Mont d’Eze (met aan de top een kroeg voor een koud biertje!). Zin om gewoon relaxt door de stad te fietsen? Dat kan ook. Ze hebben in Nice een fiets verhuur systeem, dat heet “Vélo Bleu”, dan kun je gewoon met je creditcard een blauwe fiets huren bij een van de standplaatsen. Snel en makkelijk.

Eten in Nice

Ah de keuken in Nice, zoveel lekkers, teveel om op te noemen, teveel om op te eten, maar ik zal een poging wagen, hier een paar niet te missen traditionele gerechten:

Porchetta (gevulde varkensbuik), salade nicoise, farcis (gevulde groenten zoals tomaten en paprika’s), olijven (de kleine zwarte!!), daube (stoofvlees), pissaladiere (soort van pizza met uien en ansjovis), socca en natuurlijk ook veel verse vis en zeevruchten. En pasta! Veel pasta!

Voor een ijsje ga je naar Fenocchio (aan de Place Rossetti). Een goede ijsjeszaak met meer dan 80 smaken waaronder naast de ‘normale’ smaken ook meer aparte smaken in de aanbieding zoals Lavendel ijs, viooltjes ijs en  tomaat en basilicum ijs.

Le Safari (aan de Cours Saleya) is een bekend restaurant met traditionele “Niçois” gerechten en pizza’s. Wel aan de dure kant maar goede kwaliteit en verse producten. Altijd erg druk dus reserveren, vooral in de zomer, is echt nodig.

Als je voor zeevruchten gaat dan is een van de beste adressen: Le Café de Turin (5, Place Garibaldi). Een restaurant met zeevruchten, waar je een plateau de fruits de mer zelf kunt samenstellen. Heel vers, relatief goedkoop maar helaas niet al te vriendelijk personeel.

Als je op het strand wilt eten kun je bij Castel plage altijd wel lekker eten (maar duur) en het is er vaak druk dus het is aan te raden om te reserveren.

Overigens, als je een (relatief) goedkoop terrasje zoekt dan ben je aan ditzelfde plein aan het goede adres bij o.a cafe 4. Wat leuk is in Nice is dat er vaak buskers (straatmuzikanten) zijn, zowel hier aan de place Garibaldi als op de cours Saleya, op de promenade en s avonds op de place Massena. Mijn kids vinden al die “mini-shows” in ieder geval altijd genieten.

Stedentrip met kinderen

Het eeuwige vraagstuk: wel of niet grote steden aandoen met kinderen? Zelf ben ik wel een voorstander. Ik zou niet perse twee hele weken in een stad vertoeven tijdens een schoolvakantie maar voor een paar dagen vakantie zeg ik absoluut doen! Er zijn vaak veel activiteiten en evenementen in steden, dus ook leuke dingen voor kinderen.

De natuur is natuurlijk prachtig voor kinderen: lekker buiten rennen, banjeren door de modder, zwemmen in zee maar een paar dagen een andere cultuur snuiven, musea bezoeken en “op onderzoek in een nieuwe stad” vinden ze ook heel leuk. Vorig jaar hebben mijn kinderen ontzettend genoten van onze vakantie in Parijs en dit jaar waren ze helemaal gelukkig in Nice.

nice frankrijk
Exotische planten (c) Srsck

Ben jij wel eens in Nice in Frankrijk geweest? Vond je het een leuke stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »