Wijn in de Elzas
Waarom is de Elzas zo’n mooie plek in Frankrijk en waarom zou je deze streek bezoeken? Laura Westerbrink geeft je hieronder vijf redenen! Laura is dé specialist op het gebied van de Elzas en andere wijngebieden. Haar liefde voor wijn en voor reizen combineerde ze tot het bedrijf Wijn & Reizen. Zo organiseert Laura de leukste wijnreizen en samen met vinoloog Isabel Ruesen schreef ze een uitgebreide wijngids over de Elzas.
De Elzas: voor velen nog een onbekend stukje Frankrijk, maar uitermate geschikt voor een wijnvakantie. Het ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland, in het noordoosten van la douce France. Toch kun je, als je een van de schattige dorpjes binnenrijdt, soms het idee krijgen dat je in Duitsland terecht bent gekomen. Hoe dat komt? De Elzas heeft een rijke geschiedenis met veel oorlogen. Het gebied hoorde dan weer bij Frankrijk en dan weer bij Duitsland. Tussen 1870 en 1945 veranderen de inwoners van het gebied maar liefst 5 keer van nationaliteit. Pas na 1945 komt er weer stabiliteit in de Elzas.

De heerlijke wijnen
De Elzas heeft een prachtige ligging voor wijnbouw: in een dal, tussen de Vogezen en de rivier de Rijn. De hoge bergen van de Vogezen houden de wolken en de regen, die vanaf de oceaan komen, tegen. Colmar, de wijnhoofdstad van de Elzas, is zelfs een van de plaatsen van heel Frankrijk waar de minste neerslag valt.
Over wijn uit de Elzas kun je een boek schrijven. Je vindt hier misschien wel de beroemdste wijnroute van heel Frankrijk: de Route des Vins d’Alsace. Deze 170 kilometer lange route is sinds 1963 een officiële toeristische route. Het beginpunt ligt ten noordwesten van Straatsburg, in Marlenheim. Vanuit daar rijd je over bochtige wegen, tussen de wijngaarden door, helemaal naar het einde van de route. De route eindigt in Thann, waar ‘maar’ negentien hectare aan wijngaarden te vinden is. Toch is dit ook een bezoek waard, want dit is de enige wijngaard die in zijn geheeld als Grand Cru geclassificeerd is.
Vrijwel alles draait om witte wijn: maar liefst 92% van de wijn die hier gemaakt wordt is wit. De enige rode wijn die hier vandaan komt, komt van de druif pinot noir. Ook maken ze een mousserende wijn: Crémant d’Alsace. Er is dus voor ieder wat wils!
Neem ruim de tijd om de Route des Vins d’Alsace te rijden en breng een bezoek aan meerdere wijnboeren. Ze vertellen graag over hun wijnhuis en de wijnen die ze maken. Uiteraard kun je tijdens jouw bezoek ook wijnen proeven.

De vriendelijkheid van de mensen in de Elzas
Deze sluit goed aan op het eerste punt, want nergens word je zo enthousiast en warm onthaald als in de Elzas. De wijnboeren nemen de tijd voor je en vertellen je alles over hun wijndomein. Zelf had ik om 15u een afspraak staan bij een wijnboer. De reservering voor het diner stond om 19u. Ik had verwacht dat ik zo genoeg tijd zou hebben bij het wijnhuis. Toch gingen wij pas om 18:55u bij de wijnboer weg.
Als wij de reservering voor het diner niet hadden staan, dan hadden wij nog veel langer kunnen blijven. De wijnboer heeft ons 17 (!!) wijnen laten proeven en wij kregen een hele uitgebreide rondleiding door zijn wijnhuis. Dat is de charme van de Elzas en de mensen uit dit gebied!

Het lekkere eten
Op elke hoek van de straat zit wel een restaurant. Voordat je deze allemaal heb bezocht mag je nog wel een paar keer naar de Elzas. Zelfs als vegetariër (ik eet al ruim 20 jaar vegetarisch) kun je in de Elzas heel goed terecht. Kies jij voor de typisch Elzasser choucroute (zuurkool) of ga jij voor flammenkuchen? Dit wordt ook wel tarte flambée genoemd en je kunt het in allerlei soorten en maten bestellen. Wanneer je er nog een heerlijke aromatische wijn zoals Muscat naast drinkt heb je een fijne wijn-spijs combinatie te pakken! Ook komt de Munsterkaas uit de Elzas. Deze kun je perfect combineren met een Gewurztraminer.
Logeer je in een hotel en sluit je ‘s ochtends aan bij het ontbijt? Daar vind je vaak kougelhopf: een combinatie tussen brood, cake en tulband. Het wordt ook in een tulbandvorm gemaakt en je hebt er verschillende variaties van. Mocht het je bevallen, dan wordt het ook vaak bij de thee of bij een glas Gewurztraminer gegeten. Keuze genoeg!
Het prachtige landschap
De Vogezen aan de ene kant, de Rijn aan de andere kant en daartussen de prachtige wijngaarden… Je moet het ervaren, het gevoel is in woorden bijna niet over te brengen. Het is zo mooi dat het soms wel een schilderij lijkt! Zoals ik al aangaf heeft de Elzas een geschiedenis met veel oorlogen. Hierdoor vind je veel Duitse invloeden in het gebied. Veel dorpjes in deze regio hebben een Duits klinkende naam (Kaysersberg, Eguisheim, Guebwiller). Struin door de dorpjes en je ziet veel Duitse vakwerkhuizen. Elk vakwerkhuis heeft een eigen kleur en vroeger kon je aan de kleur van het huis zien welk beroep de bewoner had.
Mijn tip? Bekijk het prachtige landschap eens op een andere manier. Huur een (elektrische) fiets, neem een lekkere lunch mee en geniet van de rust die het landschap uitstraalt. Of maak een excursie op een segway en proost met een Crémant d’Alsace midden tussen de wijngaarden.

De locatie
De Elzas ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland. Utrecht-Colmar ligt, om een voorbeeld te noemen, op 628 km van elkaar. Je rijdt dan via Duitsland. Iets langer maar leuk als je een nachtje Luxemburg wilt plannen, is de weg via België en Luxemburg. Het is zo goed bereisbaar dat je er ook prima een lang weekend naartoe kunt gaan.
Dus lijkt een wijnvakantie in de Elzas je leuk? Waar wacht je nog op? Pak je koffer en ga op reis!
